Τι νιώθουν τα παιδιά που τα πιέζουν να αγαπήσουν τα αδέλφια τους;

Οι σχέσεις ανάμεσα στ'αδέλφια είναι σίγουρα πολύπλοκες. 

Τι νιώθουν τα παιδιά που τα πιέζουν να αγαπήσουν τα αδέλφια τους;

Τις περισσότερες φορές υπάρχει ένα δέσιμο μεταξύ τους,ειδικά απέναντι σε έναν κοινό κίνδυνο, έναν εχθρό ή μια απειλή ,ένα δέσιμο που μπορεί να εξελιχθεί σε αγάπη. Ταυτόχρονα,όμως υπάρχουν και αρνητικά συναισθήματα , όπως ζήλεια, ανταγωνισμός και θυμός. Κι αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο.

Η σχέση των αδελφών είναι εξ ορισμού ανταγωνιστική, αφού αναγκάζονται να διαγκωνίζονται για τους ίδιους πόρους,τα ίδια πολύτιμα αγαθά: την προσοχή και τον χρόνο των γονιών τους,τον χώρο του σπιτιού, τα παιχνίδια, τη συμπάθεια του περιβάλλοντος. Και παρόλο που φαινομενικά τσακώνονται συνήθως για υλικά αγαθά, όπως τα παιχνίδια ή τα χρήματα στην ουσία η αντιπαλότητα ανάμεσά τους συνδέεται κατά βάθος με το πιο πολύτιμο αγαθό για ένα παιδί, την αγάπη των γονιών.

O γονιός που επιμένει να φαντασιώνεται ότι τα παιδιά του έχουν ιδανική σχέση μεταξύ τους, χωρίς ίχνος ζήλειας,προσπαθεί να επιβάλει αυτή τη επιθυμία του προξενώντας μεγαλύτερο κακό απ' όσο κάνουν από μόνα τους τα αρνητικά συναισθήματα. Οταν λέει στα παιδιά του ότι πρέπει να αγαπιούνται και δεν πρέπει να ζηλεύουν το ένα το άλλο, το μόνο που πετυχαίνει είναι να τα κάνει να νιώθουν ακόμα χειρότερα.

Τι νιώθουν:

Ενοχή : "Στεναχωρώ τους γονείς μου"

Κακή αυτοεικόνα: " Είμαι κακό παιδί γιατί δεν αγαπάω τον αδελφό μου"

Φόβο: "Οι γονείς μου θα πάψουν να με αγαπούν επειδή είμαι κακό παιδί"

Πίεση : "Πρέπει να το αγαπήσω, αλλά πώς;"

Μοναξιά: "Κανείς δεν με καταλαβαίνει".

Και το χειρότερο; Διδάσκονται μια λάθος αντίληψη για την αδελφική σχέση, οπότε αξιολογούν εσφαλμένα τη δική τους.Αν ένα παιδί καταλάβει ότι σε μια αδελφική αγάπη υπάρχουν πάντα και αρνητικά συναισθήματα και θετικά, τότε θα θεωρήσει καλύτερη τη δική του και θα τη βιώσει πιο θετικά.

Από το βιβλίο της παιδοψυχολόγου Σοφίας Ανδρεοπούλου "Γονείς ακούστε μας", εκδόσεις Διόπτρα.

Διαβάστε επίσης

Δέκα τρόποι για να αντιμετωπίσετε τους αδελφικούς καβγάδες
Η αδελφική αγάπη σε όλο της το μεγαλείο, στο βίντεο που έχει συγκλονίσει τους πάντες

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved