Πώς να μάθετε το παιδί σας να αντιμετωπίζει την ήττα

Ποιο παιδί θέλει να χάνει; Κανένα. Είτε πρόκειται για ένα επιτραπέζιο παιχνίδι είτε για αθλητικές εκδηλώσεις, η νίκη είναι το ζητούμενο για το παιδί. 

Πώς να μάθετε το παιδί σας να αντιμετωπίζει την ήττα

Όμως, η ήττα όπως και η απώλεια, είναι αναπόφευκτα στη ζωή μας και όσο πιο νωρίς βοηθήσουμε το παιδί μας να την αποδεχτεί, να την διαχειριστεί και την αντιμετωπίσει, τόσο καλύτερο για το ίδιο.

Παρότι δεν είναι εύκολο να πείσουμε το παιδί μας ότι δεν μπορεί να κερδίζει συνεχώς, υπάρχουν κάποιοι τρόποι που θα το βοηθήσουν να μάθει να χάνει.

Δώστε του χρόνο και χώρο

Χρειάζεται χρόνος για να αποδεχτούμε μια ήττα ειδικά όταν είχαμε προσπαθήσει πολύ. Δώστε λοιπόν χρόνο στο παιδί να αποδεχτεί το γεγονός χωρίς πολλά λόγια που εκείνη τη στιγμή ακούγονται στα αυτιά του μάταια.

Υπενθυμίστε τους το σημαντικό μάθημα που παίρνουμε από μια ήττα

Καταρχάς, θα πρέπει πρώτα εσείς οι ίδιοι να μη ζητάτε από το παιδί σας νίκες και πρωτιές. Διδάξτε του ότι υπάρχει και η ήττα και η αποτυχία. Κάντε του σαφές ότι στα δύο αυτά ενδεχόμενα, δεν αλλάζει η άποψη σας για τις δυνατότητες του, ούτε μειώνεται η αγάπη σας για εκείνο. Γιατί, πολλές φορές το παιδί επιδιώκει τη νίκη, φοβούμενο ότι θα σας απογοητεύσει, σε αντίθετη περίπτωση.
Αφήστε το να βιώσει την αποτυχία. Επιβραβεύστε το ακόμα και όταν δε φέρνει την πρωτιά, εξηγώντας ότι σημασία έχει η πραγματική προσπάθεια.

Μιλήστε τους για το ενδεχόμενο της αποτυχίας

Κανείς δεν θέλει να χάσει και κανείς δεν ξεκινά μια προσπάθεια - και δεν πρέπει- με ηττοπάθεια. Ωστόσο, τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν πριν από κάθε εκδήλωση, αγώνισμα, διαγωνισμό, ότι ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά έχουν δουλέψει, μπορεί να υπάρξει μόνο ένας νικητής. Και ανάλογα με το πόσα παιδιά ανταγωνίζονται, μπορεί να υπάρχουν πολλοί χαμένοι.

Διδάξτε τους πώς να δείχνουν σεβασμό

Όταν κερδίζουμε, θέλουμε να γιορτάσουμε και να απολαύσουμε τη στιγμή. Όταν χάνουμε, θέλουμε να αποσυρθούμε σιωπηλά και να "κρυφτούμε" για πάντα. Βοηθήστε τα παιδιά σας να καταλάβουν ότι ενώ θέλουν να κερδίσουν, ίσως να μην μπορούν. Ομως θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την ήττα με αξιοπρέπεια και να δείξουν τον ανάλογο σεβασμό στους νικητές.

Πείτε τους παραδείγματα

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ατόμων που δεν κάμφθηκαν από μια αποτυχία αλλά πείσμωσαν περισσότερο και τα κατάφεραν. Αλλωστε δεν υπάρχει επιτυχημένος χωρίς αποτυχίες και ήττες στο ενεργητικό του. Πρώτοι και καλύτεροι οι αθλητές, που γοητεύουν τα παιδιά.

Πείτε τους ότι μετά από μια ήττα η νίκη είναι ακόμα πιο γλυκιά

Οι προσπάθειες και η σκληρή δουλειά ανταμείβονται, ωστόσο, το αίσθημα της ικανοποίησης είναι ακόμα πιο έντονο, όταν, μετά από μια αποτυχία έρχεται η νίκη. Μπορεί να είναι δύσκολο να το καταλάβει το παιδί όταν έχει αποτύχει, φροντίστε όμως να του το υπενθυμίζετε μετά από μια επιτυχία.

Μπορεί να είναι δύσκολο για τα παιδιά να καταλάβουν, μα μαθαίνουμε πολλά από μια αποτυχία. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι θα μπορούσαν να πουν ότι μαθαίνουμε περισσότερα από την αποτυχία παρά από τη νίκη. Εάν είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να προβληματιστούν για την ήττα και γιατί συνέβη, θα είναι ένα τεράστιο όφελος καθώς θα κατανοήσουν πώς πρέπει να προετοιμαστούν καλύτερα για το επόμενο γεγονός και να δώσουν στους εαυτούς τους περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν.

Διαβάστε επίσης

Το παιδί σας δε θέλει να χάνει ποτέ: Πώς να το συμφιλιώσετε και με την ήττα

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved