Όταν το μικρότερο παιδί σας θεωρεί ήρωα τον μεγάλο του αδελφό

Μήπως το προσχολικής ηλικίας παιδί σας έχει μεγαλύτερα αδέλφια;Αν ναι, τότε ίσως διαπιστώσετε ότι γύρω στην ηλικία των δύο ετών θα εκδηλώσει τα πρώτα σημάδια ηρωοποίησης του αδελφού ή της αδελφής του.

Όταν το μικρότερο παιδί σας θεωρεί ήρωα τον μεγάλο του αδελφό

Στα μάτια του παιδιού σας το μεγαλύτερο αδελφάκι του ποτέ δεν κάνει λάθος. Αποτελεί το ιδανικό του πρότυπο: κάποιος που είναι δυνατός και ανεξάρτητος, αλλά παίζει ακόμη σαν παιδί.

Αυτού του είδους συμπεριφορά έχει μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, το μικρότερο παιδί θα ακολουθεί το μεγαλύτερο παντού. Αυτό θα δώσε σε σας μια ελευθερία και στην αρχή θα είναι διασκεδαστικό και για τα δύο παιδιά. Σύντομα όμως το μεγαλύτερο παιδί θα θελήσει να ξανακερδίσει την ελευθερία του- πράγμα που μάλλον θα οδηγήσει το μικρότερο σε απογοητεύσεις – ίσως και σε δάκρυα ή αταξίες.
Από εσάς εξαρτάται πάντως να διατηρηθούν οι ισορροπίες να μην μένει το μικρό παιδί συνεχώς προσκολλημένο στο μεγαλύτερο. Αν δεν επέμβετε, οι σχέσεις τους θα ενταθούν.

brother2

Αν το μεγαλύτερο παιδί είναι άνω των οκτώ ετών, μάλλον θα κινείται με περισσότερη ανεξαρτησία και θα έχει φίλους και ενδιαφέροντα έξω από το σπίτι.
Αν δοθεί στο νήπιο η ευκαιρία, θα τρέχει πίσω από το αδελφάκι του κυριολεκτικά παντού. Όμως δεν θα πρέπει να επιτρέψετε να συμβεί κάτι τέτοιο, εκτός κι αν το μεγαλύτερο παιδί δεν ασχολείται ή αν βρίσκεστε και σεις μαζί τους, οπότε θα πρέπει να φροντίσετε ώστε να μην γίνει το νήπιο τσιμπούρι στον αδελφό του. Αν το μεγαλύτερο παιδί είναι σε τέτοια ηλικία που να μπορεί να προσέχει το μικρότερο, παινέψτε το κάθε φορά που μένουν μόνα τους, όταν εσείς λείπετε, για να μην το κάνετε να νοιώσει παραπονεμένο.

Οι εντάσεις και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα αδέλφια είναι αναπόφευκτοι, αν όμως υπάρχει μια υγιής ισορροπία συντροφικότητας και ανεξαρτησίας, τότε ο δεσμός μεταξύ τους θα αναπτυχθεί και θα βοηθήσει και τα δύο να καλλιεργήσουν την αυτοπεποίθηση τους. Παρακολουθώντας το αδελφάκι του, το νήπιο θα αποκτήσει μια πρώτη ιδέα για τις αντιλήψεις και τις αξίες της οικογένειας, καθώς και μια γεύση του τι σημαίνει να είναι κανείς «μεγάλο παιδί». Από την άλλη μεριά, το μεγαλύτερο παιδί θα νιώσει τι σημαίνει να είσαι ένας ήρωας μέσα στο ίδιο του το σπίτι.

Διαβάστε επίσης

Πρέπει να παρεμβαίνουμε όταν τα αδέρφια τσακώνονται;
Αντιζηλίες μεταξύ αδελφών: Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι γονείς;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved