Αγαπητοί γονείς, το ξύλο δε βγήκε από τον... Παράδεισο

Μπορεί μία από τις αγαπημένες ταινίες του παλιού Ελληνικού κινηματογράφου να ήταν «Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο», όπου τα χαστούκια στις μαθήτριες «έπεφταν» σύννεφο.

Αγαπητοί γονείς, το ξύλο δε βγήκε από τον... Παράδεισο

Και μπορεί να είναι και μία από τις φράσεις που έλεγαν οι παλαιότεροι, αλλά θα πρέπει να ξέρετε ότι στην πραγματικότητα, το ξύλο δε βγήκε από τον Παράδεισο!

Σύμφωνα με νέα έρευνα, που διήρκησε περισσότερο από 50 χρόνια και δημοσιεύτηκε στο Journal of Family Psychology, το ξύλο στα παιδιά συνδέεται με μελλοντική εμφάνιση ψυχικών και μαθησιακών προβλημάτων! Η μεγάλη αυτή έρευνα έγινε σε 160 χιλιάδες παιδιά και η σωματική τιμωρία που τους επέβαλλαν οι γονείς, ήταν οι γνωστές σε όλους «ξυλιές».

«Η ανάλυση μας επικεντρώθηκε στις λεγόμενες ξυλιές και όχι σε δυνητικά κακοποιητικές συμπεριφορές» τονίζει η επικεφαλής της έρευνας, dr. Elisabeth Gershoff. Και εξηγεί στη συνέχεια ότι το ξύλο συνδέεται μόνο με επιβλαβείς συνέπειες και όχι με την άμεση ή μακροπρόθεσμη επιβολή υπακοής, που είναι και το ζητούμενο των γονιών, όταν χτυπούνε τα παιδιά.

Μάλιστα, τα παιδιά που «τρώνε» ξύλο από τους γονείς τους, είναι πολύ πιθανό ως ενήλικες να εφαρμόσουν την ίδια συμπεριφορά στα δικά τους παιδιά, διαιωνίζοντας, έτσι μία άκρως λανθασμένη και με βλαβερές συνέπειες μέθοδο.

Σύμφωνα, δε, με τις στατιστικές, το 80% των παιδιών παγκοσμίως, υφίσταται σωματική τιμωρία. Παρόλο που οι ίδιοι οι γονείς, βλέπουν ότι η μέθοδος αυτή δε φέρνει το επιθυμητό για τους ίδιους αποτέλεσμα, αλλά το αντίθετο (αντίδραση του παιδιού, εκνευρισμό, βίαιη συμπεριφορά σε άλλα παιδιά, αλλά και στους ίδιους, πληγώνεται) επιμένουν να την εφαρμόζουν. Μάλλον, επειδή εν έτει 2017 πιστεύουν ότι λίγες ξυλιές δεν βλάπτουν!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved