Μην πείτε ποτέ αυτά τα λόγια στο παιδί σας, το πληγώνουν

Καμιά φορά, πάνω στο θυμό μας, λέμε λέξεις που μπορεί να πληγώσουν τον άλλον. Λέξεις σκληρές που δεν τις εννοούμε. Στο καθένα μας έχει συμβεί, συμβαίνει και θα συμβαίνει πάνω σε ένα ξέσπασμα μας.

Μην πείτε ποτέ αυτά τα λόγια στο παιδί σας, το πληγώνουν

Και θα έλεγες ότι είναι απλά οκ να συμβεί. Τι γίνεται, όμως, όταν τα λόγια που ξεστομίζουμε πάνω σε μία στιγμής έντασης, έχουν αποδέκτη το παιδί μας; Ξέρετε, λέξεις και φράσεις που σε εμάς δε λένε και κάτι, για το παιδί μπορούν να πούνε πολλά. Και να είναι σκληρές, που θα τα πληγώσουν. Φράσεις που τις λέμε συχνά, ακόμη και αν δεν έχουμε κάποιο έντονο ξέσπασμα. Ωστόσο, αν το κάνουμε θα πρέπει να το σταματήσουμε, αμέσως.

Αυτές, λοιπόν, είναι οι φράσεις που δεν πρέπει ποτέ να πούμε στο παιδί μας.

Σταμάτα να κλαις. Δε μπορώ να σε ακούω
Δεν είναι χαζό να κλαίει το παιδί, αν έτσι νιώθει. Ούτε κάνει σα μωρό όταν κλαίει. Και κυρίως, μπορείτε να το ακούτε να κλαίει. Ένα λάθος που κάνουν οι γονείς, λέγοντας κάποια από τα παραπάνω ή κάτι παρόμοιο – και δεν το καταλαβαίνουν – είναι ότι με τον τρόπο αυτό καταπιέζουν τα συναισθήματα του παιδιού. Ακούστε πρώτα τι έχει να σας πει. Ρωτήστε το, για ποιο λόγο κλαίει. Κάνατε κάτι εσείς που το στεναχώρησε; Συνέβη κάτι στο σχολείο; Μάλωσε με κάποιο φίλο του; Ακόμη και στις περιπτώσεις που αρνείστε να του δώσετε κάτι που θέλει και βάζει τα κλάματα, μην το κατακρίνετε. Αφήστε το να ξεσπάσει, αφού έτσι εκφράζει τα συναισθήματά του. Πάρτε το μια αγκαλιά και δείξτε του ότι συμμερίζεστε όσα νιώθει.

Ο Γιάννης είναι καλύτερος από εσένα στο ποδόσφαιρο
Ποτέ, μα ποτέ μη συγκρίνετε το παιδί σας με κάποιο άλλο. Το μόνο που καταφέρνετε, είναι να το πληγώνετε. Οπότε, φράσεις του τύπου: «Ο Γιάννης είναι καλύτερος στο ποδόσφαιρο από εσένα» ή «Δε μπορείς να μοιάσεις στην αδελφή σου», να τις αποφεύγετε. Ειδικά, τη σύγκριση ανάμεσα στα αδέλφια, καθώς έτσι μπορεί άθελα σας να δημιουργήσετε μία ανταγωνιστική σχέση μεταξύ τους, αλλά και αισθήματα ζήλιας του ενός προς το άλλο.

stenaxorimenoagori

Δε μπορείς να κάνεις τίποτα σωστά
Το να κρίνετε τις ικανότητες του και να το βγάζετε σχεδόν άχρηστο, είναι από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορείτε να κάνετε. Αν το παιδί σας είναι αδέξιο ή απρόσεκτο ή δε μπορεί να καταφέρει κάτι, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να του λέτε ότι δε μπορεί να κάνει τίποτα σωστά. Το πληγώνετε και το κάνετε να νιώθει ως μία άχρηστη μονάδα.

Στο υπόσχομαι
Οι παλαιοί έλεγαν «μην τάξεις σε παιδί και σε άγιο». Και είχαν δίκιο. Ωστόσο, το να υπόσχεστε κάτι στο παιδί και να μην το τηρείτε, έχει μία πιο βαθιά σημασία. Όταν η μαμά ή ο μπαμπάς δεν κρατάνε την υπόσχεσή τους, στα μάτια του παιδιού δεν είναι απλά αφερέγγυοι, αλλά ψεύτες! Ναι, ψεύτες. Το παιδί νιώθει ότι οι δύο πιο σημαντικοί άνθρωποι για εκείνο, απλά το κοροϊδεύουν, ενώ παύει να σας έχει εμπιστοσύνη.

Τελείωσα με εσένα
«Τελείωσα με εσένα», «Δεν ξανά ασχολούμαι μαζί σου , «Έφαγες Χ» και άλλα τέτοια, που λένε οι γονείς πάνω σε μία στιγμή αγανάκτησης ή θυμού, πληγώνουν βαθιά ένα παιδί. Νιώθει ότι πια δεν έχει την υποστήριξή σας, δεν έχουν την αγάπη σας.

Είσαι κακό παιδί
Μία από τις πιο συχνές φράσεις που λένε οι γονείς, είναι «είσαι κακό παιδί». Και μπορεί να μην το καταλαβαίνουν αλλά πέρα από το γεγονός ότι με αυτήν στεναχωρούν το παιδί τους, όταν επαναλαμβάνεται, ενισχύονται οι πιθανότητες να γίνει πραγματικά ένα κακό παιδί. Κι αυτό, διότι θα έχει πιστέψει – τόσες φορές που το ακούει – πώς αποτελεί στοιχείο του χαρακτήρα του.

Κι εγώ σε μισώ
Τα παιδιά πάνω στο θυμό τους σας λένε «δε σε αγαπώ» ή «σε μισώ». Κι αυτό συμβαίνει, διότι λόγω της ηλικίας τους δε μπορούν να εκφράσουν με περισσότερες λέξεις αυτά που νιώθουν. Οπότε το α σας πούνε ότι δε σας αγαπάνε, είναι αυτό που μπορούν να εκφράσουν καλύτερα τη συγκεκριμένη στιγμή. Και σε καμία περίπτωση, οι γονείς δεν πρέπει να ανταποδώσουμε με ένα «κι εγώ δε σε αγαπώ» ή «κι εγώ σε μισώ». Το παιδί θα πιστέψει και τα δύο!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved