Γιατί είναι ωφέλιμο τα παιδιά να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού

Το παιδί σου συμμετέχει στις δουλειές του σπιτιού ή ανήκεις στην κατηγορία των γονιών, που θεωρούν ότι είναι μικρό για να βοηθάει στο νοικοκυριό;

Γιατί είναι ωφέλιμο τα παιδιά να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού

Μήπως του ζητάς βοήθεια, αλλά εκείνο αρνείται πεισματικά; Ακόμη και να μαζέψει τα παιχνίδια του, που το ίδιο έχει σκορπίσει παντού στο σπίτι; Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι τα παιδιά, από μικρή ηλικία, θα πρέπει να αναλαμβάνουν κάποιες υποχρεώσεις που έχουν να κάνουν με το… νοικοκυριό. Δεν εννοούμε να πλύνουν πιάτα ή να βάλουν πλυντήριο, όμως, υπάρχουν πολλές άλλες δουλειές, που πρέπει να αναλάβουν, καθώς η όλη διαδικασία, θα τα βοηθήσει σημαντικά στη μετέπειτα ζωή τους.



Τα οφέλη να βοηθά το παιδί στις δουλειές

Σύμφωνα με μελέτες, οι γονείς με το να συμπεριλαμβάνουν τα παιδιά στις δουλειές του σπιτιού, τα εκπαιδεύουν ώστε να αναπτύξουν αίσθηση υπευθυνότητας, συναγωνισμού, ανεξαρτησίας και αυτοεκτίμησης. Επίσης, τα βοηθούν να αναπτύξουν κοινωνικές, συναισθηματικές και ακαδημαϊκές δεξιότητες.

Μάλιστα, θα πρέπει από την ηλικία των 3 χρόνων, οι γονείς να αναθέτουν κάποιες «δουλειές» στο παιδί –όπως το να μαζεύουν τα παιχνίδια τους – καθώς έτσι, θα μάθει πώς να λειτουργεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, με όριο και κανόνες. Και κυρίως, θα μάθει να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες της καθημερινότητας του, χωρίς να χρειάζεται την ανάγκη άλλου.



mom son




Τρόποι για να το πείσετε να σας βοηθήσει

Η αλήθεια είναι, πως τα περισσότερα παιδιά αντιδρούν όταν τους ζητάς να κάνουν κάποια δουλειά. Εξάλλου, πόσες μάχες δεν έχουν δώσει οι γονείς με τα βλαστάρια τους, για να μαζέψουν το δωμάτιο τους; Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι τρόποι, που θα βοηθήσουν, προκειμένου να το πείσεις.



Να αναθέσεις συγκεκριμένες δουλειές

Το παιδί θέλει να γνωρίζει ακριβώς τι του ζητάς. Οπότε να είσαι συγκεκριμένη στις δουλειές που του αναθέτεις. Καλό είναι να ξεκινήσεις με το δωμάτιο του και τα προσωπικά του αντικείμενα. Να έχει κατά νου ότι η υποχρέωση του είναι να μαζεύει εκείνο τον προσωπικό του χώρο και πράγματα.



Να του αναθέσεις δουλειές με βάση την ηλικία

θα πρέπει να έχεις κατά νου ότι οι δουλειές που θα του αναθέτεις να συμβαδίζουν με την ηλικία του. Ας πούμε σε ένα παιδί 4 χρόνων δε μπορείς να ζητάς να στρώνει το κρεβάτι του. Μπορεί, όμως, να βάζει τα παιγνίδια του στο κουτί ή να μαζεύει το πιάτο του. Μεγαλώνοντας, μπορείτε να του αναθέσετε πιο «δύσκολες» δουλειές.



Κάνε τις δουλειές να μοιάζουν παιγνίδι

Μπορείς να του ζητήσεις να σε βοηθήσει να κάνετε κάτι μαζί, όπως το να ξεσκονίσετε. Δώστου ένα πανάκι και ζήτα του να κάνει το ίδιο με εσάς. Κάντε τις δουλειές να μοιάζουν παιγνίδι κι ευχάριστες. Και όχι ως κάτι καταναγκαστικό!



Δείξε υπομονή

τα περισσότερα παιδιά αντιδρούν. Θα πρέπει να δείξεις υπομονή. Δεν χρειάζεται να φωνάζεις ή να το απειλείς. Μιλήστε. Να είσαι διαλλακτική μαζί του. Δείξε του τον τρόπο πώς μπορεί να κάνει κάποια δουλειά, και τόνισε του ότι θα έχει τη βοήθεια σου, όταν την χρειαστεί.



Εξήγησε του ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις

βέβαια, θα υπάρξουν και οι φορές της «λούφας». Θα υπάρξουν οι φορές εκείνες, που θα έχεις ζητήσει κάτι και δεν θα το κάνει. Κατέστησε σαφές, ότι σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν επιπτώσεις. Δεν θα βγει να παίξει ή δεν θα δει τηλεόραση. Βρες εσύ, ποιο είναι εκείνο που δεν θα του αρέσει να στερηθεί. Κι εννοείται, πώς δεν θα του προτείνεις ανταλλάγματα, του τύπου: μάζεψε το δωμάτιο σου και θα σου πάρω παγωτό!


© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved