Κάντε το παιδί να σας ακούσει: Υπάρχουν τρόποι

Έχετε πάει στην παιδική χαρά και επί μισή ώρα του φωνάζετε από μακριά πώς θα φύγετε. Εκείνο σας αγνοεί και συνεχίζει το παιγνίδι. Εσείς συνεχίζετε να απειλείτε, εκείνο να αγνοεί και πάει λέγοντας. 

Κάντε το παιδί να σας ακούσει: Υπάρχουν τρόποι

Και αυτό το σκηνικό, μπορεί να συμβεί οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή της μέρας. Γιατί, απλά το παιδί δε σας ακούει. Και κάπου εκεί, έρχεται η απελπισία. Τι να κάνετε για να σας ακούσει επιτέλους, με τη μία; Και να μην καταλήγει κάθε φορά, η απειλή σε φωνές ή και παρακάλια;

Σύμφωνα με τον διάσημο παιδίατρο Dr William Sears, το «κλειδί» της επιτυχίας, να πείσουμε, δηλαδή, τα παιδιά μας να μας ακούσουν είναι η σωστή επικοινωνία! Βέβαια και η επικοινωνία, έχει τους δικούς της απλούς κανόνες.

Παρακάτω, είναι κάποιοι τρόποι, που σύμφωνα με τον Dr. Sears μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα: να σας ακούσει το παιδί!!!

Κοιτάξετε το στα μάτια

Για να του τραβήξετε την προσοχή, κοιτάξτε το στα μάτια. Όταν θέλετε να του πείτε κάτι, να το κοιτάτε στα μάτια και να του ζητάτε να σας κοιτάει και εκείνο

Μη βγάζετε λόγο

Δεν είστε πολιτικοί, αλλά γονείς. Όταν, λοιπόν, ανοίγετε διάλογο με το παιδί, που έχει να κάνει με τη συμπεριφορά του, να είστε σύντομοι και περιεκτικοί. Χρησιμοποιήστε απλό λόγο, ώστε να σας καταλάβει, αλλά και να του κρατάτε την προσοχή. Μην πλατειάζετε, θα βαρεθεί.

momkids

Μη στο «μην»

Τρέχει στο σπίτι ή παίζει μπάλα και σας ενοχλεί. Μην χρησιμοποιείτε «μην». Τα «μην» και τα «δεν» φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα, προτιμήστε, ας πούμε να πείτε: «Στο σπίτι περπατάμε. Τρέχουμε έξω»

Όχι στις φωνές

Οι φωνές οδηγούν μόνο σε αδιέξοδο. Γι αυτό αντί να φωνάζετε από μακριά «φεύγουμε», πηγαίνετε δίπλα του, το παρακολουθείτε λίγο τι κάνει, και μετά ήρεμα λέτε ότι ήρθε η ώρα να φύγετε.

Μην του μιλάτε απότομα!

Όπως και σε εσάς, έτσι και στο παιδί δεν αρέσει να του μιλάνε απότομα. Για αυτό την επόμενη φορά, που θα του πείτε να μαζέψει το δωμάτιο του, μπορείτε να του το ζητήσετε, ευγενικά: «Μάζεψε το δωμάτιο σου, σε παρακαλώ».

Αφήστε το να ηρεμήσει

Αν δημιουργηθεί κάποια στιγμή έντασης – του κλείσατε την τηλεόραση όταν έβλεπε το αγαπημένο του παιδικό – και το παιδί είναι σε φάση εκνευρισμού, μην προσπαθήσετε να του δώσετε την οποιαδήποτε οδηγία. Άδικος κόπος. Το μόνο που θα πετύχετε, είναι να ενισχύσετε την ένταση του. Αφήστε το να ηρεμήσει και μετά λέτε αυτό που θέλετε.

Αφήστε το να σκεφτεί

Οι συχνοί καβγάδες γίνονται με αφορμή το δωμάτιο του, που είναι μονίμως άνω κάτω και μονίμως αρνείται να το τακτοποιήσει. Μία καλή συμβουλή είναι να του δώσετε την ευκαιρία να σκεφτεί και να επεξεργαστεί κάποια δεδομένα. Μπορείτε, λοιπόν, να το ρωτήσετε πώς προτιμά να είναι το δωμάτιο του. άνω κάτω ή τακτοποιημένο;

Κλείνετε εσείς τη συζήτηση

Αφού, λοιπόν, ολοκληρώσετε τη συζήτηση (ας πούμε για το πόση ώρα να βλέπει τηλεόραση), κλείνετε εσείς τη συζήτηση και σε τόνο επίσημο, που δεν αφήνει περιθώρια, λέτε: «Δεν αλλάζω γνώμη σε αυτό το θέμα, λυπάμαι».

Όταν λέτε «φεύγω», απλά κάντε το

Και στην τελική, όταν λέτε «θα φύγω» όταν εκείνο σας αγνοεί και συνεχίζει να παίζει στην παιδική χαρά, απλά κάντε το. Το να λέτε «φεύγω», αλλά παραμένετε, του δίνετε κι άλλο χρόνο να παίξει. Αν σας δει, να φεύγετε, θα ακολουθήσει. Δεν έχει άλλη επιλογή.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved