Πώς μπορώ να γνωρίζω αν το παιδί μου έχει αρκετά ερεθίσματα;

Το παιχνίδι του παιδιού σας εξελίσσεται όπως καθετί που κάνει και βιώνει.

Πώς μπορώ να γνωρίζω αν το παιδί μου έχει αρκετά ερεθίσματα;

Μπαίνοντας στο στάδιο των κανονικών παιχνιδιών, προς το τέλος του πρώτου έτους, τα παιδιά απλώς επεξεργάζονται και εξερευνούν τα παιχνίδια τους. Όσο μεγαλώνουν, αρχίζουν και χρησιμοποιούν τη φαντασία τους και τα παιχνίδια «ζωντανεύουν»!

Τα παιδιά αποδίδουν ανθρώπινες ιδιότητες στα παιχνίδια τους , φτιάχνουν σπιτάκια και κήπους και φαντάζονται ότι τα παιχνίδια τους σκέφτονται και αισθάνονται όπως αυτά. Σε αυτή την ηλικία – 1 έως 2 ετών- δεν υπάρχει παιχνίδι που να μην είναι δημιουργικό για το παιδί σας. Αν του παρέχετε το σωστό περιβάλλον και τον κατάλληλο εξοπλισμό, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν έχει αρκετά ερεθίσματα.

Στο στάδιο αυτό, αν το παιδί σας αναπτύσσει τη σκέψη του γύρω από το παιχνίδι και αυτό που έχει ανάγκη είναι η ελευθερία να διευρύνει τις διεργασίες σκέψης του, ώστε να μπορεί να ακολουθεί νέες ιδέες, όταν του έρχονται στο νου, να αντιλαμβάνεται το σκοπό κάθε παιχνιδιού και να αποκομίζει γνώση από αυτό. Δική σας δουλειά είναι να του εξασφαλίσετε χώρο, το «εργαλείο» να απεριόριστο χρόνο, ώστε να οργανώνει μόνο του τη σκέψη του.

Το παιδί σας προσεγγίζει το παιχνίδι σε μεγάλο βαθμό σαν εξερευνητής. Πρέπει λοιπόν να έχει χώρο και χρόνο μόνο του, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις ( εκτός αν το ζητήσει). Εκείνο που πρέπει να κάνετε είναι να είστε πλάι του, να του παρέχετε τα μέσα και να φροντίσετε να έχει ό, τι χρειάζεται.

Μπορείτε επίσης να κάνετε το παιχνίδι ακόμα πιο δημιουργικό. Αντί μόνο να αγοράζετε παιχνίδια, φτιάξτε τα μαζί με το παιδί σας. Από αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι, από απλά υλικά. Αυτά τα παιχνίδια τα παιδιά τα προτιμούν από τα “έτοιμα”. Βλέπουν ότι από το μηδέν μπορείς να φτιάξεις κάτι και να του δώσεις άλλη υπόσταση και χρήση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved