Τα «πρέπει» της ζωής μας-Πόσες φορές κάνατε κάτι επειδή το θέλατε εσείς και ΜΟΝΟ εσείς;

Πολλοί είναι οι άνθρωποι στη ζωή ενός ανθρώπου, από την παιδική ηλικία μέχρι και την ενήλικη ζωή του, που θα του πούν τί πρέπει ή θα έπρεπε να έχει κάνει στην χ περίπτωση...πολλοί είναι εκείνοι που θα δώσουν φωνή σε αυτό που οι περισσότεροι σκεφτόμαστε σιωπηλά...πώς θα φανεί; Πώς θα φανώ;

Τα «πρέπει» της ζωής μας-Πόσες φορές κάνατε κάτι επειδή το θέλατε εσείς και ΜΟΝΟ εσείς;

Πόσες είναι οι φορές που κάνατε κάτι γιατί "έπρεπε";Πόσες είναι οι φορές που κάνατε κάτι που ήθελαν οι άλλοι ή σας "επέβαλλαν" με τον γνωστό τρόπο "Κάνε ότι θες, απλά σου λέω τί θα έπρεπε να κάνεις.." και η πιο κρίσιμη ερώτηση...πόσες φορές κάνατε κάτι επειδή το θέλατε εσείς και ΜΟΝΟ εσείς; Μέχρι να κατακτηθεί και αυτό το "βουνό" μπορείτε να βάλετε τη σημαιούλα σας σε χαμηλότερα ύψη αλλά πολύ σημαντικά προς αυτή τη κατεύθυνση...Περισσότερο το σημερινό άρθρο έχει να κάνει με εσωτερικές διεργασίες παρά με δράση...αλλά πιστέψτε με, η εσωτερική δουλειά είναι η σημαντικότερη και δυσκολότερη δράση.

Η σκέψη που πρέπει σε αυτή τη φάση να σας απασχολεί είναι "Ποιόν θέλω να ικανοποιήσω;". Εάν παρατηρώντας τον εαυτό σας (κάτι που είναι καλό όλοι να κάνουμε) δείτε ότι πέφτετε πολύ συχνά στην παγίδα των Πρέπει, τότε σκεφτείτε "Για ποιόν πρέπει;". Οι περισσότεροι θα απαντήσουν για τους γονείς μου, για τους δασκάλους μου, για το καλό μου, για τα παιδιά μου...αλλά, αλήθεια, οι δικές σας κινήσεις και αποφάσεις για ποιου το καλό πρέπει να γίνονται;

Η φράση "Εάν δεν αγαπήσω τον εαυτό μου, δεν θα με αγαπήσουν και οι άλλοι" ακούγεται κλισέ αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή και σωστή. Είστε μια ξεχωριστή και μοναδική ύπαρξη και εσείς και μόνο εσείς ξέρετε το καλό σας και μπορείτε να ενεργήσετε προς αυτό. Μην αναλώνεστε ακολουθώντας τα πρέπει του κόσμου και της κοινωνίας. Δεν μας οδηγούν στην προσωπική ευτυχία αλλά στην συνέχιση των παραδόσεων και στην τήρηση της κανονικότητας που τόσο έχει ανάγκη η κοινωνία για να επιβιώσει. Οι λόγοι των πρέπει είναι Κοινωνικοί και όχι Ψυχολογικοί. Ακολουθήστε την καρδιά σας και μην περιμένετε ότι ικανοποιώντας τις επιθυμίες των άλλων θα σας αγαπήσουν ή θα σας αποδεχτούν περισσότερο. Είστε αυτό που είστε και ικανοποιώντας τις προσδοκίες των γύρω σας ίσως πάρετε την "επιδοκιμασία" που τόσο θέλετε αλλά η ικανοποίηση δεν θα είναι πηγαία.
Κάντε ότι θέλετε. Η ελευθερία πηγάζει από μέσα μας, μην το ξεχνάτε. Γίνετε ο καπετάνιος του καραβιού σας και θα δείτε μικρά θαύματα να συμβαίνουν γύρω σας!

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos.blogspot.gr
Δήμητρος 6, Μαρούσι
Τηλ. Επικοινωνίας: 6975797833

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved