Γιατί στα αγόρια αρέσουν οι «κακοί»;

Το γλυκό σας αγγελούδι πήρε κάτι μακρύ που βρήκε στα παιχνίδια του, το έστρεψε στο στομάχι σας και είπε κρατώντας το «σπαθι» του: «Είμαι ο Κάπταιν Χουκ, είμαι κακός, θα σε σκοτώσω!»

Γιατί στα αγόρια αρέσουν οι «κακοί»;

Κανένας λόγος ανησυχίας μανούλες. Μπορεί να μην το φανταζόσασταν σαν εικόνα αυτό, και να θέλατε να ειναι ο Peter Pan, αλλά μη σας νοιάζει. Δε σας είναι και πολυ ευχάριστο να ειναι μονίμως ο κακός και αναρωτιέστε πού πήγε εκείνο το γλυκό παιδάκι που σας φιλούσε και σας χάιδευε όλη μέρα...

Επαναλαμβάνουμε: Κανένας λόγος ανησυχίας. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ειναι κάτι κοινό, ειδικά για τα αγόρια. Δεν είναι πρώιμα σημάδια κακού χαρακτήρα, ούτε πρόκειται το παιδί σας να γίνει δολοφόνος.

Αλλοι είναι οι λόγοι που τα αγοράκια θέλουν να είναι οι κακοι.

1. Ειναι θέμα δύναμης.

Τα παιδιά δεν γοητεύονται από την κακία, αλλά από τη δύναμη των κακών. Τα παιδάκια είναι απίστευτα ανήμπορα. Δεν έχουν δύναμη μπροστά σας, πόσο μάλλον σούπερ δυνάμεις. Εχουν εσάς να τα ταϊζετε, να τα πηγαίνετε όπου πρέπει, να κάνουν αυτά που τους λέτε. Παριστάνοντας τον κακό, παίρνουν λιγη από τη χαρά του να νιώσουν μεγάλοι, δυνατοί, πιο ικανοί από σας. Και επίσης οι κακοί δεν ακολουθούν κανόνες. Δεχτείτε το και παίξτε τον ρόλο. Ακόμη κι αν πρέπει να σωριαστείτε κάτω γιατι σας σκότωσαν.

2. Δεν έχουν απόλυτη επίγνωση του σωστού και του λάθους.

Για σας είναι πασιφανές ότι ο κακός έχει άδικο, αλλά για τα παιδιά δεν ειναι έτσι. Καμιά φορά αυτό που εσείς βλέπετε κακό, εκείνα το ερμηνεύουν ως εξουσία και ικανότητα υπεροχής, αφήνοντας το σωστό και το λάθος έξω από την εξίσωση. Τα παιδάκια δεν γεννιούνται με τη γνώση του σωστού και του λάθους, αλλά με έντονα συναισθήματα και επιθυμίες. Οταν τους λέτε κάτι που δεν τους αρέσει, νιώθουν θυμό, και το σώμα τους τους λέει να αντιδράσουν σωματικά. Τίποτα μέσα τους δεν τους λέει ότι η έξαρσή τους είναι λάθος. Πρέπει να μεγαλώσουν και να ωριμάσουν για να γίνει αυτό. Και όταν αντιστέκονται στον θυμό τους ή τα νεύρα τους, είναι για να σας ικανοποιήσουν, όχι γιατί ο εσωτερικός τους κόσμος τους το λέει... γι αυτό.
Αν λοιπόν δειτε στην τηλεόραση μαζί έναν «κακό» να κλέβει, είναι ευκαιρία να τους μάθετε ότι αυτό είναι κακό. Μην περιμένετε να το κατανοήσουν αυτόματα γιατί μάλλον θα έχουν εντυπωσιαστεί από τη δύναμη του κακού. Αδράξτε την ευκαιρία για να τους διδάξετε το σωστό. Τονίστε το κακό του κακού και τον καλό τρόπο με τον οποίο τον σταμάτησε... ο καλός!

3. Είναι πρόβλημα μόνο όταν τραυματίζουν κόσμο

Οι ειδικοί καθησυχάζουν: Το παιχνίδι και η πραγματικότητα έχουν τεράστια διαφορά. Αν το παιδί σας 'κάνει' τον κακό, είστε οκ. Αν αρχίσει να δέρνει κόσμο, να χτυπάει τους φίλους του ή εσάς, τότε αρχίστε να προβληματίζεστε. Δείξτε τους τους καλούς σούπερ-ήρωες και οραματίστε μαζί τη δύναμη που μπορούν να έχουν από το καλό που μπορούν να κάνουν. Απομυθοποιήστε τη δύναμη των κακών και υπερθεματίστε για την αυτονομία και τη δύναμη των καλών. Και μετά, όλα τα άλλα θα είναι απλώς μία φάση που πέρασε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved