psychology4kids: Υπηρεσίες και βοήθεια Παιδοψυχολογίας-Λογοθεραπείας

Η επιστήμη της Ψυχολογίας αφορά στη διερεύνηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς και στη διαχείριση τυχόν δυσκολιών που αντιμετωπίζει ένα άτομο. Είναι μια βοηθητική διαδικασία που δεν στοχεύει στο να αλλάξει τον άνθρωπο, αλλά να τον βοηθήσει να χρησιμοποιήσει τα προσόντα που διαθέτει, για να αντιμετωπίσει με επιτυχία τη ζωή.

psychology4kids: Υπηρεσίες και βοήθεια Παιδοψυχολογίας-Λογοθεραπείας

Η περίοδος ως την ενηλικίωση είναι μια εποχή κατά την οποία συμβαίνουν οι περισσότερες αλλαγές στο άτομο. Το παιδί περνώντας από τα αναπτυξιακά στάδια βιώνει αρκετές συγκρούσεις οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα καινούριες συμπεριφορές. Παράλληλα, το παιδί ως μέλος της κοινωνίας, μπορεί να βιώσει αρκετές περιβαλλοντικές αλλαγές, όπως την γέννηση ενός αδελφού, την είσοδό του στο σχολείο, μια μετακόμιση, μία απώλεια, και πολλά άλλα. Κάποια παιδιά όμως δυσκολεύονται περισσότερο να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις και μπορεί να εκδηλώσουν διαταραχές όπως η διαταραχή του ύπνου, της διατροφής, μη επαρκής διαχείριση θυμού, ανασφάλειες και φοβίες που πριν δεν υπήρχαν, σχολική φοβία ή άρνηση και άλλες πολλές οι οποίες ανησυχούν τόσο το παιδί όσο και τους γονείς του.

Οι μαθησιακές δυσκολίες αφορούν στη γνωστική διαδικασία και συγκεκριμένα στη δυσκολία στην ανάγνωση, τη γραφή, την παραγωγή γραπτού λόγου και την αριθμητική. Το παιδί που αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες εκτίθεται καθημερινά στη σχολική τάξη και είναι αρκετά πιθανό να εκδηλώσει συναισθηματικές δυσκολίες όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, επιθετικότητα, και άλλες συμπεριφορές οι οποίες είναι απόρροια των μαθησιακών δυσκολιών. Η δυσκολία συγκέντρωσης, μνήμης, οργάνωσης και η υπερκινητικότητα είναι επίσης μερικές από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αρκετοί μαθητές.

Ο ρόλος του Ψυχολόγου είναι υποστηρικτικός και συμβουλευτικός. Ο Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος έχει την κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να αντιμετωπίσει τις παραπάνω δυσκολίες.

Ύστερα από την αξιολόγηση η οποία γίνεται με σταθμισμένα ψυχομετρικά εργαλεία, ο Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος καθορίζει σε συνεργασία με τους γονείς και το παιδί το εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης. Μέσω της ζωγραφικής, του παιχνιδιού και της συζήτησης το παιδί βελτιώνει τις δεξιότητες επικοινωνίας και παράλληλα αντιμετωπίζει τις δυσκολίες που το ανησυχούν. Η αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών γίνεται μέσω εξατομικευμένου προγράμματος που έχει στόχο να βελτιώσει τις επιδόσεις του παιδιού στη μαθησιακή διαδικασία.

Η συμμετοχή των γονέων είναι απαραίτητη στην όλη διαδικασία για αυτό και υπάρχει συνεχής ενημέρωση και συμβουλευτική για την από κοινού αντιμετώπιση των δυσκολιών του παιδιού.

Για περισσότερες συμβουλές, πληροφορίες και βοήθεια, μπορείτε να ζητήσετε από τη συνεργάτη του Mothersblog, Βασιλική Τσούτσου.

Βασιλική Τσούτσου
Ψυχολόγος
M.Sc. Παιδαγωγική Ψυχολογία
www.psychology4kids.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved