Πιο επικίνδυνο απ' όσο νομίζουν οι γονείς το cyberbullying

Σύμφωνα με την έρευνα GrowingUpOnline -ConnectedKids, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Kaspersky Lab και το ινστιτούτο «iconKids&Youth», το cyberbullying αποτελεί μια πολύ πιο επικίνδυνη απειλή για τα παιδιά απ’ ό,τι πολλοί γονείς νομίζουν.

Πιο επικίνδυνο απ' όσο νομίζουν οι γονείς το cyberbullying

Γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς

Για την πλειοψηφία των νεαρών θυμάτων της διαδικτυακής παρενόχλησης, οι συνέπειες περιλαμβάνουν σοβαρά προβλήματα για την υγεία και την κοινωνικοποίηση.

Η έννοια του cyberbullying περιλαμβάνει τον σκόπιμο εκφοβισμό, την παρενόχληση ή/ και την κακοποίηση που τα παιδιά και οι έφηβοι ενδέχεται να υποστούν στο Διαδίκτυο. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι τα παιδιά ηλικίας 8-16 ετών φαίνεται να είναι πολύ πιο προσεκτικά σε σχέση με αυτή την απειλή από τους γονείς τους. Σύμφωνα με την έρευνα, το 13% των παιδιών και το 21% των γονέων θεωρούν το cyberbullying ως μια ακίνδυνη απειλή. Την ίδια στιγμή, το 16% των παιδιών δήλωσε ότι φοβάται περισσότερο πώς θα πέσει θύμα εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο σε σχέση με τα offline περιβάλλοντα, ενώ το 50% δήλωσε ότι φοβάται εξίσου τον εκφοβισμό στην πραγματική και την ψηφιακή ζωή.

Οι γονείς δεν θα πρέπει να υποτιμούν τους κινδύνους του cyberbullying. Παρά το γεγονός ότι η έρευνα έδειξε πως μόλις το 4% των παιδιών παραδέχτηκε ότι έχει πέσει θύμα εκφοβισμού στο Διαδίκτυο (σε σύγκριση με το 12% στην πραγματική ζωή), σε 7 από τις 10 περιπτώσεις οι συνέπειες ήταν τραυματικές.

Όπως δείχνει η έρευνα, ο εκφοβισμός στο Διαδίκτυο επηρέασε σοβαρά τη συναισθηματική υγεία των παιδιών. Οι γονείς του 37% των θυμάτων σχολίασαν ότι τα παιδία τους είχαν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση. Επίσης, στο 30% των περιπτώσεων υπήρξε επιδείνωση στις σχολικές επιδόσεις, ενώ στο 28% των θυμάτων cyberbullying παρατηρήθηκαν συμπτώματα κατάθλιψης. Επιπλέον, το 25% των γονέων δήλωσε ότι το cyberbullying είχε διαταράξει τον ύπνο των παιδιών, προκαλώντας μάλιστα εφιάλτες, όπως παρατήρησε το 21%. Ακόμη, το 26% των γονέων παρατήρησε ότι το παιδί του είχε αρχίσει να αποφεύγει την επαφή με άλλα παιδιά, ενώ το 20% ανακάλυψε ότι το παιδί του είχε συμπτώματα ανορεξίας.

Εξίσου ανησυχητικά είναι τα στατιστικά που δείχνουν ότι το 20% των παιδιών έχει υπάρξει μάρτυρας επιθέσεων διαδικτυακού εκφοβισμού σε άλλα άτομα, ενώ στο 7% αυτών των περιπτώσεων συμμετείχαν ακόμα και τα ίδια.

Επίσης, η έρευνα αναδεικνύει ότι τα παιδιά συχνά κρύβουν περιστατικά διαδικτυακού εκφοβισμού από τους γονείς τους, καθιστώντας το έργο της προστασίας τους ακόμη πιο περίπλοκο, όχι όμως και αδύνατο, ευτυχώς.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved