Δέκα μυστικά για ευτυχισμένα παιδιά

Υπάρχουν ένα σωρό δοξασίες για την τύχη του ανθρώπου, όπως τυχερός γεννιέσαι δεν γίνεσαι, όμορφος γεννιέσαι δεν γίνεσαι, ευτυχισμένος γεννιέσαι δεν γίνεσαι και ο κατάλογος είναι μακρύς.

Δέκα μυστικά για ευτυχισμένα παιδιά

Αυτή η δοξασία βέβαια δημιουργεί πολλές συγκρούσεις μέσα μας, γιατί μας κάνει καμιά φορά να νιώθουμε ανίκανες να επέμβουμε στην «μοίρα» του παιδιού μας και ότι εμείς δεν είμαστε υπεύθυνες για την ευτυχία του.

Είμαστε υπεύθυνες να του μάθουμε να περπατάει, να μιλάει, να τρώει, να ντύνεται, να διαβάζει, να πλένει τα δόντια του, να ...να ...να... άλλος μακρύς κατάλογος, αλλά να μάθουμε στα παιδιά μας την «Τέχνη της Ευτυχίας» μπορούμε; Δεν υπάρχει μαγική συνταγή, αυτό είναι σίγουρο, όμως οι ειδικοί λένε ότι τα παιδιά δεν γεννιούνται ευτυχισμένα, γίνονται ευτυχισμένα.

c50040d496ea1017834f939e302750f1

Και υπάρχουν κάποιοι κανόνες συμπεριφοράς που εάν τους ακολουθήσουμε, σιγά σιγά θα χτίσουμε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του παιδιού μας, και σαν αποτέλεσμα θα έχουμε και ένα ευτυχισμένο άτομο μέσα και έξω από το σπίτι μας.

Η προσωπική μου κατάθεση δεν προέρχεται μόνο από τις δικές μου εμπειρίες με το παιδί μου , που η κοινή παραδοχή λέει πως είναι ένα πολύ ευτυχισμένο και χαρούμενο παιδάκι, αλλά και από άλλες μαμάδες-πελάτισσες, που έχουμε δουλέψει μαζί και είδαν σοβαρά αποτελέσματα στα βλαστάρια τους, ακολουθώντας κάποια από τα παρακάτω βήματα.

happy child motivational speakers

1. Πολλές αγκαλιές. Μην λυπάστε τις αγκαλιές και τις εκφράσεις στοργής και αγάπης. Όταν παίζετε με τα παιδιά, να τα αγκαλιάζετε, να τα φιλάτε, να τους λέτε πόσο τα αγαπάτε, να γελάτε μαζί τους, και να τα κοιτάζετε στα μάτια με λατρεία. Ακόμη και όταν γίνονται ατίθασα μια αγκαλιά και η μαγική λέξη ΣΑΓΑΠΩ , τα επαναφέρει πιο γρήγορα στον καλό τους εαυτό από τις φωνές και τις επιπλήξεις.

2. Λίγο δάκρυ δεν βλάπτει. Ένα είναι σίγουρο , ότι δεν μπορείτε να προστατεύετε για πάντα τα βλαστάρια σας από τις απογοητεύσεις και τις κακοτοπιές της ζωής, και ούτε και θα πρέπει να το κάνετε. Όσο τα αφήνετε να βιώσουν και να ξεπεράσουν δυσάρεστες καταστάσεις (στα δικά τους μέτρα εννοείται) τόσο πιο δυνατά θα γίνονται και θα μπορούν να ξεπερνούν πιο εύκολα αργότερα άσχημα συναισθήματα.

3. Το ποτήρι είναι μισογεμάτο. Βοηθήστε τα παιδιά σας να βλέπουν με αισιοδοξία την ζωή τους όταν συμβαίνει κάτι αρνητικό. Μην αρχίζετε τις κατηγορίες και τις φωνές. Μάθετε να ξεκινάτε με ερώτηση αντί με κατηγορία. Π.χ. τι δεν σου άρεσαν οι βαθμοί που έφερες? Μπορείς δηλαδή και καλύτερα? Τέλεια, τι θα μπορούσες να κάνεις καλύτερα ή διαφορετικά για να πάρεις καλύτερους βαθμούς, ή για να μην μαλώσεις με την φίλη σου ή κλπ. Πάντα να τους δίνετε την εντύπωση ότι αυτό το αρνητικό συμβάν είναι μια ευκαιρία για να μάθουν καλύτερα, και όχι να πέσουν στα πατώματα από απογοήτευση.

4. Και με τον θυμό τι κάνουμε; Τα δυνατά αισθήματα , όπως ο θυμός , το άγχος , η θλίψη υπάρχουν για κάποιον λόγο. Για να μάθουμε πώς να δυναμώνουμε μέσα από αυτά. Ο κόσμος δεν είναι φτιαγμένος από ζαχαρόπαστα, το ξέρετε αυτό έτσι δεν είναι? Εάν λοιπόν θυμώνουν γιατί κάποιος τους πήρε το παιγνίδι και χτυπάν την πόρτα , θα τους περάσει . Τα αισθήματα είναι οι χυμοί της ζωής, έρχονται όταν θέλουν και δεν μπορούμε να επιλέξουμε εμείς τι θα νιώσουμε. Και μην φοβάστε ότι επειδή βιώνουν εκείνη την ώρα άσχημα αισθήματα ότι είναι τα παιδιά δυστυχισμένα. Αντιθέτως , οι άσχημες στιγμές μπορούν να κάνουν τις χαρούμενες στιγμές πιο γλυκές.

5. Υποστήριξη. Εάν το παιδί σας παρουσιάσει ένα ενδιαφέρον που εσείς δεν μπορείτε να το κατανοήσετε ή το θεωρείτε ανόητο, ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟ. Μπορεί εσείς να βλέπετε ότι δεν είναι ζωγραφική ιδιοφυϊα ή δεν τραγουδάει σαν τον Παβαρότι, όμως αυτό το κάνει χαρούμενο, και το ξεκουράζει μετά από μια δύσκολη μέρα στο σχολείο. Μην το παρακάνετε βέβαια με το να του λέτε ότι είναι The Best γιατί μεγαλώνοντας θα συγκρίνει τον εαυτό του με τους καλύτερους και θα απογοητευτεί.

happy child

6. Ας το καταλάβει μόνο του. Όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα, καλό είναι να προσφέρετε την υποστήριξή σας, αλλά να αφήνετε το παιδί να καταλαβαίνει τι πρέπει να κάνει μόνο του. Ξεκινήστε από την μικρή ηλικία , για να μάθει από τα εύκολα. Π.χ , ποιο μάθημα θέλει να διαβάσει πρώτα, η ποιού φίλου την πρόσκληση για Σαββατοκύριακο προτιμάει, η τι βάζουμε μέσα στην σχολική τσάντα. Πάντα τα ενθαρρύνουμε λέγοντας, είμαι σίγουρη ότι μπορείς να βρεις τι πρέπει να κάνεις σωστά.

7. Ο επιμένων νικά. Βοηθήστε τα μικρά σας να καταλάβουν με πρακτικούς τρόπους ότι η επιτυχία είναι αποτέλεσμα επιμονής και δουλειάς. Δώστε τους παραδείγματα δικά σας, και αφήστε τα να φτιάξουν κάτι ξανά και ξανά για να καταλάβουν τι εννοείται.

8. Φτιάξτε και (σπάστε ) κανόνες. Σε ένα ισορροπημένο σπιτικό υπάρχουν κανόνες , που φυσικά τους φτιάχνουν οι ειδικοί δηλαδή οι γονείς. Όταν ακολουθούμε τους κανόνες , όλα βαίνουν καλώς, όμως η αγάπη και η αποδοχή να μην είναι αποτέλεσμα της υποταγής στους κανόνες. Γιαυτό καλό είναι καμιά φορά, να τους σπάμε εμείς που τους φτιάξαμε, ας πάνε τα μικρά μόνο για απόψε λίγο πιο αργά για ύπνο, ή ας φάνε μόνο για σήμερα παγωτό, ή ας δούνε λίγο περισσότερα καρτούνς μόνο για σήμερα.

9. Δώρα με μέτρο. Είναι επικίνδυνο στις μέρες μας να δίνουμε τόσα πολλά δώρα-υλικά αγαθά στα παιδιά μας, γιατί συνδέουν την ευτυχία με την ύλη. Εάν όμως τα ρωτήσετε πότε πέρασαν πολύ όμορφα θα σας πουν όταν πήγαν σινεμά με τους φίλους τους, ή όταν πήγαν σε εκείνον τον παιδότοπο ή σε εκείνη την εκδρομή. Εννοείται ότι εσείς πρέπει να είστε τα πρότυπα ,γιατί εάν εσείς αγοράζετε συνέχεια αντικείμενα για τον εαυτό σας, δεν μπορείτε να απαγορέψετε σε αυτά να ζητούν συνέχεια.

10. Κι αλλες αγκαλιές . Ενθαρρύνετε τα παιδιά να εκφράζουν τα αισθήματά τους στους φίλους τους. Εάν κάποιο παιδάκι χτυπήσει το γόνατό του, να το αγκαλιάσουν, να το παρηγορήσουν. Να φέρονται όπως θέλουν να τους φέρονται. Αυτές οι αρχές δίνουν αξία στα παιδιά, νιώθουν χρήσιμα και κάνουν φίλους από μικρά. Και δίνουν αγκαλιές και παίρνουν αγκαλιές και αυτά τα κάνει ναι νιώθουν ευτυχισμένα.

Απλοί κανόνες αλλά αποτελεσματικοί για να χτίσουμε επάνω σε δυνατά θεμέλια, ένα παιδί γεμάτο με χαρά της ζωής, ένα ευτυχισμένο παιδί.

Κατερίνα Ευστρατιάδου Dip.L.C.
Personal Life Coach
http://www.katerinaefstratiadou.gr/el/
e-mail : coachforenergy@gmail.com
tel : 6947426256

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved