«Όταν είσαι γονιός, βάζεις στην άκρη τον εαυτό σου, γιατί η ζωή σου όλη είναι το παιδί σου!»

Όλοι κατά καιρούς έχουμε αναρωτηθεί για το νόημα της ζωής, για το ποιοι είμαστε, τι κάνουμε και τι έχει ουσιαστικά σημασία και αξία στο ταξίδι της.

«Όταν είσαι γονιός, βάζεις στην άκρη τον εαυτό σου, γιατί η ζωή σου όλη είναι το παιδί σου!»

Γράφει η Έλια Κωνσταντινίδη

Αλλά το επόμενο κιόλας λεπτό, συνεχίζουμε να κάνουμε τα ίδια που κάναμε και πριν, σαν υπνωτισμένοι. Σα να μην στοχαστήκαμε απολύτως τίποτε και λες κι αυτό που σκεφτήκαμε δεν είχε καμία εφαρμογή στην υπάρχουσα ζωή μας, ώστε να μπορέσουμε να τη βελτιώσουμε. Τρέχουμε για το ένα, αγχωνόμαστε για το άλλο και αφήνουμε πολύτιμες στιγμές να πάνε χαμένες, γιατί συνέχεια κάτι κυνηγάμε, χωρίς να ξέρουμε ακριβώς τι και για ποιον λόγο. Χάνουμε τον εαυτό μας. Όμως στο τέλος, πάντα σε αυτόν έχουμε να λογοδοτήσουμε.

Όταν είσαι γονιός, βάζεις στην άκρη τον εαυτό σου, γιατί πλέον η ζωή σου όλη είναι το παιδί σου. Πώς όμως θα μεγαλώσεις υγιώς ένα παιδί, έχοντας έναν “παρατημένο”, “θυμωμένο” εαυτό? Και αναφέρομαι στις πιο εσωτερικές διεργασίες που σε καθιστούν παρατημένο και θυμωμένο.

Όσο ζούμε, μαθαίνουμε τον εαυτό μας. Βελτιώνουμε τον εαυτό μας. Αγαπάμε περισσότερο τον εαυτό μας. Ο κάθε ένας από μας έχει ανάγκη να είναι ευτυχισμένος, ήρεμος, να πατάει στα πόδια του, για να μπορεί κατά συνέπεια να είναι και δίπλα σε αυτούς που τον χρειάζονται.

Ο ρόλος του γονιού δεν έχει πει κανένας ότι είναι εύκολος. Όταν παίζεις καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός ανθρώπου, αμέσως νιώθεις και την ευθύνη που βαραίνει τις πλάτες σου. Όμως, όταν ο ίδιος συνεχίζεις και δουλεύεις με τον εαυτό σου και τον αγαπάς, αμέσως και η ανατροφή του παιδιού γίνεται πιο αυθόρμητη, πιο εύκολη και ουσιαστική.

Η πίεση του γονιού βγαίνει στα παιδιά. Τα παιδιά διαισθάνονται, καταλαβαίνουν και εσωτερικοποιούν. Κάντε πράγματα που κάνατε και παλιά. Βρείτε χρόνο για εσάς. Απολαύστε τις ωραίες στιγμές.

Δείτε την ομορφιά στα απλά και καθημερινά και προσπαθείτε να μην χάνετε εύκολα τη γη κάτω από τα πόδια σας. Είναι σημαντικό να κρατάμε την ψυχραιμία μας σε οποιαδήποτε στιγμή. Γιατί έχουμε τη δύναμη να το κάνουμε. Γίνετε εσείς το παράδειγμα, ώστε και τα παιδιά σας να μάθουν μέσα από εσάς την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και χτίστε μαζί έναν δυνατό, με αυτοπεποίθηση χαρακτήρα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved