Γιατί οι γιορτές προκαλούν στρες στα παιδιά

Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν είναι ίδια για όλα τα παιδιά.

Γιατί οι γιορτές προκαλούν στρες στα παιδιά

Η οικονομική κρίση έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα μίας οικογένειας η οποία γίνεται πιο έντονη στα μάτια των παιδιών την περίοδο των γιορτών.

Επίσης, οι αναγκαστικές διακοπές στο σπίτι κάνουν τα παιδιά να θυμούνται, τι έχει αλλάξει στο οικογενειακό τους περιβάλλον και τι έχει αλλάξει από το παρελθόν.

Τα οικογενειακά σχέδια για τις γιορτές μπορεί να περιπλέκονται λόγω διαζυγίου ή χωρισμού των γονιών , καθώς οι συνθήκες δεν είναι πάντα ιδανικές, ειδικά ότι το πρώην ζευγάρι δεν διατηρεί και τις καλύτερες σχέσεις.

Όλα αυτά, επηρεάζουν την ψυχολογία του παιδιού το οποίο νοιώθει πιεσμένο. Επίσης, τα ταξίδια, οι επισκέψεις, τα δώρα, ακόμα και τα ψώνια των ημερών μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα του στρες των παιδιών. Για τους λόγους αυτούς, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) συνιστά στους γονείς τα εξής :

  • Περιορίστε την τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια στα παιδιά. Επιδιώξτε να περνάτε χρόνο μαζί τους, να κουβεντιάσετε και να παίξετε.
  • Διατηρήστε τις ρουτίνες του παιδιού, ιδίως αν είναι μικρό. Τηρήστε όσο περισσότερο μπορείτε τα προγράμματα ύπνου και τις ώρες του φαγητού, ώστε να διατηρηθεί κάποια σταθερότητα στη ζωή του παιδιού.
  • Μαγειρέψτε στο σπίτι. Όσο βαρύ κι αν είναι το πρόγραμμά σας, μην τρώτε συνεχώς κάτι πρόχειρο και στο πόδι επειδή βιάζεστε. Φροντίστε το ένα τουλάχιστον κύριο γεύμα της ημέρας να γίνεται στο σπίτι, με σπιτικό φαγητό.
  • Να αφήνετε καθημερινά χρόνο για χαλάρωση και ξεκούραση, για όλα τα μέλη της οικογένειας.

Δείτε εδώ περισσότερα Χριστουγεννιάτικα θέματα και πώς θα φτιάξετε νόστιμες υγιεινές χριστουγεννιάτικες συνταγές!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved