Πώς επηρεάζουν τα χρώματα του δωματίου την ψυχολογία του παιδιού. Γράφει Αρχιτέκτων Μηχανικός Μάγδα Μαυρίκη!

Το χρώμα στο χώρο μας! Πολύ σημαντικό κομμάτι της διακόσμησης!

Πώς επηρεάζουν τα χρώματα του δωματίου την ψυχολογία του παιδιού. Γράφει Αρχιτέκτων Μηχανικός Μάγδα Μαυρίκη!

Συχνά δεχόμαστε ερωτήσεις σχετικά με την κατάλληλη απόχρωση των τοίχων, των υφασμάτων, των φωτιστικών, και γενικά κάθε στοιχείου που δίνει χρώμα στο χώρο. Ας επικεντρωθούμε στο δωμάτιο λοιπόν, και ιδιαίτερα στο παιδικό δωμάτιο!

Το χρώμα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία του χώρου όπου το τοποθετούμε. Η έκθεση σε συγκεκριμένα χρώματα μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας, να βελτιώσει τις συνθήκες ύπνου, να βοηθήσει στη συγκέντρωση, να οργανώσει καλύτερα το κομμάτι της μνήμης.

Ας χωρίσουμε τα χρώματα σε θερμά και ψυχρά και ας δούμε τις επιδράσεις τους πριν επιλέξουμε. Θερμά ορίζονται τα πιο γήινα χρώματα, το κόκκινο, το κίτρινο, το πορτοκαλί.. Είναι χρώματα που εμπνέουν τη σιγουριά, τη χαρά, την ενέργεια και κάνουν τους μεγάλους χώρους να δείχνουν πιο cozy.. Όσον αφορά τα παιδιά, η έκθεση σε θερμά χρώματα ενεργοποιεί τη διάθεση για αθλητική δραστηριότητα, διεγείρουν το μυαλό και το σώμα, και τροφοδοτούν με ζωηρή διάθεση. Ωστόσο επειδή η επίδρασή τους είναι έντονη, δε βοηθούν σε μεγάλες επιφάνειες όσον αφορά τον ύπνο, άρα επιλέγουμε να βάψουμε έναν μόνο τοίχο, και ιδανικά όχι αυτόν απέναντι από το κρεβάτι , και να το συνδυάσουμε με αντίστοιχου χρώματος αξεσουάρ (ράφια, μαξιλάρια, φωτιστικά, χαλιά).

----------------1jhhg
- 9 3
- 10 3
- 11 3

Ψυχρά ορίζονται τα χρώματα του ουρανού και της φύσης, τα οποία είναι συνδεδεμένα με μια πιο ονειροπόλα διάθεση.. Οι ανοιχτές τους αποχρώσεις επιδρούν στο να γίνει η ατμόσφαιρα πιο ήπια και ήρεμη, ενώ οι σκουρότερες εντείνουν μελαγχολικά συναισθήματα. Επομένως εδώ προτιμούμε τις παλ αποχρώσεις του πράσινου, του μπλε και του μοβ για το σύνολο του χώρου, και την έντονη για ένα μόνο στοιχείο. Επιδιώκουμε έτσι να καταστείλουμε αισθήματα άγχους, και επιθετικότητας, και να εντείνουμε την πνευματική και σωματική ηρεμία, καθώς και την συγκέντρωση.

------------------2uuj
---------------3hb
--------------------566
-------5guijk
- 8 3

Αν θέλουμε λοιπόν να ξεφύγουμε από τα καθιερωμένα γαλάζια και ροζ χρώματα, μπορούμε να δούμε κάποιο από τα παραπάνω. Πρέπει ωστόσο να σας τονίσω ότι παρά τα γενικά χαρακτηριστικά του κάθε χρώματος και τις αποδεδειγμένες επιδράσεις τους στην ψυχολογία των παιδιών, η τελική επιλογή τους είναι αμιγώς προσωπική υπόθεση.

Ακολουθούμε το ένστικτό μας σε συνεργασία πάντα με το παιδί. Αν για παράδειγμα το αγοράκι σας προτιμά το χρώμα κόκκινο, ή το κοριτσάκι σας το μπλε, οφείλετε να το σεβαστείτε. Εκείνα ξέρουν ποια συναισθήματα τους προκαλεί το κάθε χρώμα, και το λόγο για τον οποίο το προτιμούν, εμπιστευθείτε τα και ακολουθείστε την επιλογή τους!!

Τυχόν απορίες σας μπορείτε να μου στέλνετε εδώ!

Μαυρίκη Κ. Μάγδα
Διπλωματούχος Αρχιτέκτων Μηχανικός
Πανεπιστημίου Πατρών, Μέλος Τ.Ε.Ε.
magdamavriki@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved