Πώς να αντιμετωπίσετε τις απογοητεύσεις του παιδιού σας

Όσο και να θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τις απογοητεύσεις γύρω τους. Κάποιες φορές αυτό όμως δεν είναι εφικτό. Θα συμβεί σίγουρα, είτε επειδή θα χάσει κάποιο παιχνίδι, ή επειδή κάποια στιγμή κάποιος φίλος μίλησε άσχημα γι' αυτά.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις απογοητεύσεις του παιδιού σας

Ουσιαστικά η απογοήτευση θα έρθει όταν κάτι το οποίο σχεδίαζαν δεν πραγματοποιείται. Πρέπει λοιπόν να μαθαίνουν να τις αντιμετωπίζουν και τον τρόπο θα πρέπει να τους τον δείξετε εσείς.

1. Αναγνωρίστε τα αισθήματα του παιδιού σας. Βοηθήστε τα στο να εξωτερικεύσουν την απογοήτευσή τους με λόγια και όχι με οργή. Προσπαθήστε να εστιάσετε σε κάτι θετικό. Αν για παράδειγμα το παιδί δεν πήρε το παιχνίδι που ήθελε, δείξτε του πόσο καλό είναι αυτό που έχει.

2. Χαρίστε στο παιδί σας φροντίδα και στήριξη. Μπορείτε να του πείτε πως ξέρετε ότι έχει απογοητευτεί και να το ρωτήσετε πως μπορείτε να βοηθήσετε.

3. Δείξτε τους πως έχουν τα πράγματα. Εάν υπερβάλλετε όταν απογοητεύεται με κάτι ασήμαντο, τότε θα υπερβάλλουν και αυτά στην αντίδρασή τους. Εάν εκνευρίστηκαν γιατί δεν έκαναν όση κούνια ή τσουλήθρα ήθελαν, πείτε τους ότι υπάρχουν κι άλλες μέρες.

4. Πείτε τους για φορές που κι εσείς απογοητευτήκατε γιατί κάτι δεν εξελίχθηκε όπως θέλατε. Για να ξέρουν ότι συμβαίνουν και σε άλλους τέτοια πράγματα. Θα είναι ακόμη καλύτερο το παράδειγμα εάν όλα πήγαν πολύ καλά μετά και μπορείτε να του πείτε πως το αντιμετωπίσατε.

5. Κάντε το να καταλάβει ότι αυτό που περίμενε ότι θα γίνει δεν ήταν ρεαλιστικό. Εάν για παράδειγμα ήθελαν να κάνουν δύο αθλήματα, εξηγήστε τους ότι δεν υπήρχε ο κατάλληλος χρόνος και πως ήταν υπερβολικό.

6. Δείξτε τους ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να αντιμετωπίσουν τα δυνατά συναισθήματα που έχουν. Αντί να κάνουν κάποια βίαιη πράξη, πείτε τους ότι είναι καλύτερο να εκφράσουν την απογοήτευσή τους κλαίγοντας ή καρφώνοντας καρφιά σε κάποια σανίδα.

7. Βρείτε τρόπους για να μπορέσει το παιδί σας να ανταπεξέλθει. Για παράδειγμα αν ένας φίλος τους είναι άρρωστος και δεν θα έρθει να παίξει, φτιάξτε του μια κάρτα που να έχει ευχές για να γίνει καλά.

8. Αναγνωρίστε ότι έχουν κάνει προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν την απογοήτευση τους.

Απογοητεύσεις τα παιδιά σας μπορεί να αισθανθούν από μικρή ηλικία. Το να τους μάθετε να τις αντιμετωπίζουν είναι ιδιαίτερα σημαντικό και θα τα βοηθήσει στην υπόλοιπη ζωή τους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved