«Το παιδί μου δε μοιράζεται». Η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου μας συμβουλεύει

Είναι γεγονός ότι η δυσκολία του παιδιού να μοιραστεί πράγματα με τους συνομήλικούς του, πολλές φορές αποτελεί ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για τους γονείς, γιατί τους κάνει να αισθάνονται άβολα.

«Το παιδί μου δε μοιράζεται». Η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου μας συμβουλεύει

Την ηλικία περίπου των 2 χρόνων, όταν τα παιδιά παίζουν μαζί, παρατηρούμε ότι προσπαθεί το καθένα απεγνωσμένα να κρατήσει τα δικά του παιχνίδια και να αρπάξει όσα μπορεί από τους άλλους. Φαντάζει δύσκολο να τα μοιράζεται. Δεν είναι σπάνια η εικόνα ενός παιδιού που σπρώχνει, χτυπάει ή τραβάει τα μαλλιά για να πάρει το παιχνίδι κάποιου άλλου.

Ωστόσο τα παιδιά μπορούν να μάθουν σταδιακά να συνεργάζονται. Βέβαια, αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: την προσωπικότητα του παιδιού, τον τρόπο που έχει μέχρι τώρα μεγαλώσει, πόσο εμπιστεύεται τους άλλους, αλλά και από τους συνομήλικους με τους οποίους παίζει κι ήδη έχει δοκιμάσει να μοιραστεί τα παιχνίδια. Η ψύχραιμη και σταθερή στάση σας θα βοηθήσει σημαντικά το παιδί.

Τι μπορείτε να κάνετε:

• Να του επιτρέπετε να κρατάει ό,τι είναι δικό του και να μην ο εξαναγκάζετε να το μοιράζεται.
• Να το βοηθάτε με ηρεμία να καταλαβαίνει τι ανήκει στα άλλα παιδιά.
• Μέσα από την καθημερινότητα δείχνετέ του την εξοικείωση που έχετε με τους φίλους σας και την άνεση στο να προσφέρετε πράγματα.
• Μην πέσετε στην παγίδα να συγκρίνετε το παιδί σας με τα άλλα παιδιά που είναι πιο συνεργάσιμα. Επίσης μην σκέφτεστε τι θα πουν οι άλλοι...
• Είναι προτιμότερο να παίζει με ένα ή δύο περισσότερα συνομήλικα παιδιά. Δώστε τους μία δραστηριότητα, με την οποία μπορούν να ασχοληθούν όλα μαζί όπως οι κύβοι, τα αυτοκινητάκια κ.α. Έτσι θα τους περάσετε το μήνυμα της συνεργασίας.

Από το βιβλίο της ψυχολόγου-παιδοψυχολόγου, Αλεξάνδρας Καππάτου, «Μεγαλώστε Ευτυχισμένα Παιδιά».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved