Κλισέ φράσεις που λέτε στον γιο σας για το πώς να είναι άνδρας, επηρεάζουν αρνητικά τον ψυχισμό του

«Μην κάνεις σαν κορίτσι», «γίνε άντρας»: Φράσεις που μπορεί να ακούγονται αθώες, αλλά κουβαλούν το βάρος της τοξικής αρρενωπότητας.

Κλισέ φράσεις που λέτε στον γιο σας για το πώς να είναι άνδρας, επηρεάζουν αρνητικά τον ψυχισμό του

Η φωνή ενός μπαμπά ή μιας μαμάς που λέει στον γιο του «σταμάτα να κλαις, οι άντρες δεν κλαίνε» μπορεί να φαίνεται ως μια αυθόρμητη αντίδραση σε μια συναισθηματική στιγμή.

Ωστόσο, αυτές οι λέξεις δεν είναι ποτέ απλά λόγια. Έχουν τη δύναμη να δημιουργήσουν πρότυπα, να καθορίσουν τη συμπεριφορά και να αποσιωπήσουν τα συναισθήματα . Σε μια κοινωνία όπου τα αγόρια μαθαίνουν από μικρή ηλικία ότι η ευαισθησία είναι αδυναμία, η ψυχή τους μπορεί να γεμίσει άγχη, ανασφάλειες και μοναξιά.

Από την πρώτη, κιόλας, στιγμή που ένα αγόρι αρχίζει να καταλαβαίνει τον κόσμο γύρω του, αρχίζει να απορροφά τα μηνύματα που του στέλνει η κοινωνία. Παιχνίδια όπως στρατιωτάκια και αυτοκίνητα αντί για κούκλες, φράσεις όπως «οι άντρες δεν φοβούνται» και «μη γίνεσαι αδύναμος» σφυρηλατούν την ταυτότητά του.

Όλο αυτό δεν περιορίζεται μόνο στις λέξεις των ενηλίκων. Ακόμα και τα ίδια τα παιδιά, επηρεασμένα από τα στερεότυπα, δημιουργούν ένα τοξικό περιβάλλον ανάμεσα στους συνομήλικους. Το να δείξει ένα αγόρι ευαισθησία μπορεί να γίνει αφορμή χλευασμού ή περιθωριοποίησης.

3 τρόποι να απαντήσετε όταν το παιδί λέει «Δεν μπορώ να το κάνω»

agori-paizei-polemo.jpg

Το τίμημα της καταπίεσης

Η εσωτερίκευση τέτοιων στερεοτύπων έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες . Ένα αγόρι που μαθαίνει ότι δεν πρέπει να δείχνει τα συναισθήματά του, μεγαλώνει σ' έναν άντρα που παλεύει να διαχειριστεί τον ψυχικό του κόσμο.

Σύμφωνα με μελέτες, οι άντρες που εκτέθηκαν σε τέτοιες νοοτροπίες από παιδιά είναι πιο επιρρεπείς σε άγχος, κατάθλιψη και δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Επιπλέον, αυτή η απόρριψη της συναισθηματικής έκφρασης οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο. Η πίεση για συμμόρφωση με τις ανδρικές «προδιαγραφές» συχνά οδηγεί σε επιθετικότητα και απόρριψη των άλλων, δημιουργώντας τελικά ένα τοξικό περιβάλλον για όλους.

Έρευνα: Τα πρωτότοκα παιδιά και τα μοναχοπαίδια υποφέρουν από άγχος

Πώς να σπάσετε τον φαύλο κύκλο

Το πρώτο βήμα είναι η συνειδητοποίηση. Οι γονείς και οι δάσκαλοι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι οι λέξεις έχουν βαρύτητα και ότι οι φράσεις που λέγονται εν βρασμώ ψυχής μπορούν να γίνουν θεμέλιο για μια διαστρεβλωμένη αντίληψη της ταυτότητας .

Αντί για το κλασικό «μην κλαις», μπορεί να ακουστεί το «είναι εντάξει να νιώθεις έτσι». Αντί για το «γίνε άντρας», μπορεί να δοθεί έμφαση στο «να είσαι ο εαυτός σου». Οι μικρές αλλαγές στον τρόπο επικοινωνίας δημιουργούν ένα περιβάλλον ασφάλειας και αποδοχής.

Δυστυχώς, η αλλαγή δεν μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την οικογένεια. Τα μέσα ενημέρωσης, το εκπαιδευτικό σύστημα και οι πολιτιστικοί θεσμοί παίζουν καίριο ρόλο στη διαμόρφωση νέων προτύπων. Οι ταινίες και οι σειρές που παρουσιάζουν ευαίσθητους άντρες ως θετικά πρότυπα, τα σχολικά προγράμματα που διδάσκουν τη συναισθηματική νοημοσύνη και η ευαισθητοποίηση γύρω από την ψυχική υγεία των αγοριών αποτελούν όλα κρίσιμα βήματα.

20 φράσεις από τον «Μικρό Πρίγκιπα» που αξίζει να λέτε στα παιδιά σας

Η τοξική αρρενωπότητα δεν είναι απλώς ένα πολιτιστικό φαινόμενο. Είναι μια μορφή κοινωνικής καταπίεσης που αρχίζει από την παιδική ηλικία και επηρεάζει ολόκληρη την πορεία της ζωής ενός άντρα.

Με συνειδητές επιλογές στον τρόπο που μιλάτε στα παιδιά σας, μπορείτε να αλλάξετε αυτή την πραγματικότητα, δημιουργώντας έναν κόσμο όπου η συναισθηματική έκφραση είναι δύναμη, όχι αδυναμία.

Με πληροφορίες: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved