Σημάδια άγχους στα παιδιά νηπιακής ηλικίας

Πώς θα καταλάβετε ότι το νήπιο παιδί είναι αγχωμένο;

Σημάδια άγχους στα παιδιά νηπιακής ηλικίας

Κοριτσάκι με την σχολική τσάντα στην πλάτη.

Bigstock

Τα παιδιά όλων των ηλικιών μπορεί να έχουν άγχος το οποίο επικοινωνούν και διαχειρίζονται διαφορετικά ανάλογα με την προσωπικότητα και την ηλικία τους. Για τους γονείς δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπίσουν τα σημάδια εκείνα που δείχνουν ότι τα παιδιά βιώνουν άγχος, πόσο εάν το παιδί είναι στη νηπιακή ηλικία.

Εντοπίζοντας τα σημάδια άγχους στα νήπια

Τα μικρά παιδιά δυσκολεύονται να εξηγήσουν τα συναισθήματά τους και τα εκφράζουν μέσα από αλλαγές στη συμπεριφορά τους.

Προσκόλληση στους γονείς

Η προσκόλληση στη μαμά, τον μπαμπά ή και στους δύο γονείς είναι μία συνηθισμένη συμπεριφορά του παιδιού όταν βιώνει μεγάλες αλλαγές ή σε περιόδους αλμάτων ανάπτυξης.

Τι μπορείτε να κάνετε: Όταν όλα γύρω του αλλάζουν, το παιδί ψάχνει κάποιον ή κάτι να πιαστεί. Και είναι λογικό. Μπορείτε να του δώσετε ένα αγαπημένο αντικείμενο το οποίο θα του προσφέρει ασφάλεια.

proskollisi-paisiou.jpg

Δυσκολία στον ύπνο

Οι διαταραχές στον ύπνο αποτελούν επίσης ένδειξη ότι το παιδί βιώνει έντονο άγχος το οποίο δεν μπορεί να εξωτερικεύσει αλλιώς. Μπορεί να ξυπνάει το βράδυ, να υπνοβατεί, να έχει εφιάλτες ή ακόμα και να αρνείται να κοιμηθεί.

Τι μπορείτε να κάνετε: Γενικά, φροντίστε ώστε το παιδί να αισθάνεται ασφαλές και ήρεμο. Εάν βλέπει εφιάλτη ή υπνοβατεί, μην το ξυπνήσετε. Επίσης, δεν είναι ανάγκη να το πάρετε μαζί σας στο κρεβάτι. Ακολουθήστε μία ρουτίνα ύπνου που θα το χαλαρώσει και θα το ηρεμήσει και εάν το βράδυ ξυπνήσει, μείνετε δίπλα του μέχρι να κοιμηθεί ξανά.

Προβλήματα συμπεριφοράς

Τα παιδιά στη νηπιακή ηλικία συχνά εμφανίζουν ξανά συμπεριφορές που είχαν μήνες πριν. Για παράδειγμα, ένα παιδί που έχει βγάλει την πάνα και έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση για την τουαλέτα μπορεί να έχει ατυχήματα κατά τη διάρκεια της μέρας ή αντίστοιχα ένα παιδί τριών ετών μπορεί να ζητήσει και πάλι το μπιμπερό του.

Τι μπορείτε να κάνετε: Μεγάλες αλλαγές όπως μία απώλεια ή ο ερχομός ενός νέου μέλους της οικογένειας μπορεί να προκαλέσει άγχος στο παιδί. Ειδικά στην περίπτωση του αδερφού, το παιδί μπορεί να νιώσει πίεση να αναλάβει τον ρόλο του «μεγάλου». Συμπεριφερθείτε με κατανόηση και μην το κριτικάρετε που μιλάει μωρουδίστικα ή θέλει να μπει ξανά στην κούνια.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved