Όταν το νήπιο έχει υπερένταση λόγω της τηλεόρασης

Μία από τις πιο συχνές αιτίες της υπερέντασης των νηπίων είναι η τηλεόραση.

Όταν το νήπιο έχει υπερένταση λόγω της τηλεόρασης
Bigstock

Έχετε παρατηρήσει πόσο γρήγορες είναι οι εναλλαγές εικόνων αλλά και ήχων σε ορισμένα παιδικές σειρές; Στόχος τους είναι να κρατήσουν το ενδιαφέρον των μικρών παιδιών αμείωτο, ωστόσο, συχνά τους προκαλούν υπερδιέγερση.

Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι μόνο ο χρόνος που περνά ένα παιδί και δη το νήπιο μπροστά στην τηλεόραση αλλά και η ποιότητα των παιδικών που παρακολουθεί.

Παιδικά προγράμματα

Τα παιδικά προγράμματα δεν είναι κατάλληλα για όλες τις ηλικίες. Όταν αφήνετε παιδιά ηλικίας 3 ετών να παρακολουθούν εκπομπές που προορίζονται για παιδιά 6 ετών, τα εκθέτετε σε περιεχόμενο που δεν μπορούν να κατανοήσουν. Ένα γρήγορο, φανταχτερό παιδικό εμπλέκει τις αισθήσεις και όχι τις περιοχές του εγκεφάλου που ασχολούνται με τη μνήμη ή τον έλεγχο.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Angeline Lillard, PhD, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια Charlottesville, «όταν ένα παιδί βλέπει έναν χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων που μεταπηδά από τη μια δραστηριότητα στην άλλη πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στην πραγματική ζωή, εξαντλείται νευρολογικά και αναστέλλει την ικανότητα συγκέντρωσης».

koritsaki-vlepei-tileorasi.jpg

Σημάδια ότι το νήπιο έχει υπερδιέγερση λόγω τηλεόρασης

Κοιτάξτε τα μάτια του καθώς βλέπει τηλεόραση. Αν δυσκολεύεται να έχει οπτική επαφή μαζί σας ή τα μάτια του φαίνονται κουρασμένα αλλά ταυτόχρονα ξύπνια είναι σημάδι ότι είτε βλέπει πολύ τηλεόραση είτε ότι οι εκπομπές που παρακολουθεί είναι ακατάλληλες για την ηλικία του. Αλλα συμπτώματα είναι:

  • επιθετικότητα
  • κρίσεις κλάματος
  • δεν μπορεί να καθίσει ήσυχα
  • είναι ευερέθιστο
  • έχει προκλητική συμπεριφορά
moro-stin-tileorasi.jpg

Πόσες ώρες πρέπει ένα παιδί να παρακολουθεί τηλεόραση

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά αυτές τις οδηγίες για το χρόνο προβολής:

  • Βρέφη και νήπια έως 18 μηνών: Δεν επιτρέπεται η τηλεόραση
  • Μικρά παιδιά 18 μηνών έως 24 μηνών: Ελάχιστος χρόνος παρουσία γονιού
  • Παιδιά προσχολικής ηλικίας : Όχι περισσότερο από 1 ώρα την ημέρα και αυτή να αφορά εκπαιδευτικό περιεχόμενο παρουσία γονέα ώστε να βοηθά το παιδί να καταλάβει όσα βλέπει.
  • Παιδιά και έφηβοι 5 έως 18 ετών: Οι γονείς πρέπει να θέτουν όρια στο χρόνο που περνούν μπροστά σε μια οθόνη, είτε είναι τηλεόρασης, κινητού ή βιντεοπαιχνίδια.

Με πληροφορίες από το imom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved