Παιδικοί φόβοι - Συμβουλές σε γονείς

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί φόβοι στα παιδιά και πώς να τα βοηθήσετε να τους ξεπεράσουν. 

Παιδικοί φόβοι - Συμβουλές σε γονείς
Bigstock

Οι φόβοι που νιώθουν τα παιδιά είναι φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξής τους.

Ανάλογα με την ηλικία, οι φόβοι μπορεί να είναι ήπιοι ή πιο έντονοι και να διαρκούν για λίγο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι πιο συνηθισμένοι παιδικοί φόβοι είναι:

  • Το σκοτάδι
  • Τα ζώα ( σκύλος ή άλλα μεγάλα ζώα)
  • Τα έντομα
  • Οι σκιές
  • Τα ύψη
  • Ο παιδίατρος
  • Οι άγνωστοι ή δυνατοί θόρυβοι
paidikes-fovies-3.jpg

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους

Αυτορρύθμιση

Το κλειδί για να βοηθήσετε το παιδί να αντιμετωπίσει τους φόβους του είναι μια …αόρατη δεξιότητα που ονομάζεται αυτορρύθμιση. Η αυτορρύθμιση είναι ουσιαστικά η ικανότητα επεξεργασίας και διαχείρισης των συναισθημάτων και των συμπεριφορών μας με υγιή τρόπο. Οι περισσότεροι ενήλικες ασκούν την αυτορρύθμιση χωρίς δεύτερη σκέψη. Αλλά για τα παιδιά, η οικοδόμηση της αυτορρύθμισης απαιτεί χρόνο και εξάσκηση.

fovoi-paidiwn.jpg

Μη φοβάστε τους φόβους

«Το να φοβάσαι μερικές φορές είναι ένα φυσιολογικό, υγιές μέρος της ενηλικίωσης», λέει η Elianna Platt, MA, LMSW, κοινωνική λειτουργός. Και, ενώ τα παιδιά δυστυχώς μερικές φορές αντιμετωπίζουν πράγματα που είναι όντως τρομακτικά, οι περισσότεροι παιδικοί φόβοι είναι παροδικοί και αντιμετωπίσιμοι.

Αλλά για να συμβεί αυτό, οι γονείς πρέπει να αντιμετωπίσουν πρώτα το δικό τους άγχος για τον φόβο του παιδιού.

Βοηθήστε το παιδί ( με μέτρο)

«Δεν μιλάμε να βάλετε ξαφνικά το παιδί σας στη σκοτεινή κρεβατοκάμαρα και να πείτε: "καληνύχτα, να είσαι γενναίος. Τα λέμε το πρωί!"», λέει η Rachel Busman, PsyD, κλινική ψυχολόγος στο Child Mind Institute. Ο στόχος, σύμφωνα με την ίδια, είναι να εξηγήσετε πρώτα στο παιδί ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβάται και παράλληλα να το καθοδηγήσετε για το πώς να ξεπεράσει τον φόβο του.

Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε (χωρίς να βοηθήσετε πάρα πολύ);

Ζητήστε από το παιδί σας να μιλήσει για αυτό που το φοβίζει. Τα παιδιά μπορεί να ξέρουν τι φοβούνται αλλά δεν έχουν πάντα τα κατάλληλα λόγια να το εξηγήσουν. Η υποβολή συγκεκριμένων ερωτήσεων μπορεί να βοηθήσει.

Μόλις καταλάβετε καλύτερα τι φοβάται το παιδί σας, θα έχετε μια πιο ξεκάθαρη ιδέα για το πώς να το αντιμετωπίσει.

paidikes-fovies-1.jpg

Φανταστικά τέρατα

Δείξτε στο παιδί σας ότι λαμβάνετε σοβαρά υπόψιν τις φοβίες του. Για παράδειγμα, αντί για «Ω, έλα, αυτό δεν ήταν τρομακτικό!» ή «Δεν υπάρχει κάτι για να φοβάσαι», δοκιμάστε το «Ξέρω ότι πολλά παιδιά ανησυχούν για αυτό…».

Στη συνέχεια, μιλήστε για το πώς θα το βοηθήσετε να φτάσει στο σημείο να μπορεί να διαχειριστεί τον φόβο του.

Κάντε ένα πλάνο

Συνεργαστείτε με το παιδί σας για να θέσετε λογικούς στόχους. Για παράδειγμα, αν χρειάζεται να κάθεστε στο δωμάτιο μαζί του μέχρι να το πάρει ο ύπνος, θα μπορούσατε να συμφωνήσετε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να προσπαθήσει να κοιμάται μόνο του. Αφού θέσετε τον στόχο, μιλήστε για τα βήματα που θα ακολουθήσει ώστε να τον πετύχει και κάντε υπομονή.

Ενθάρρυνση

Η αντιμετώπιση του φόβου απαιτεί χρόνο. Μείνετε συνεπείς και επαινέστε τη σκληρή δουλειά του παιδιού σας.

Τα παιδιά, ειδικά τα μικρότερης ηλικίας, μπορεί να χρειαστούν αρκετές προσπάθειες, γι' αυτό μην τα παρατάτε.

FOVIES.jpg

Δεν είναι όλοι οι φόβοι ίδιοι

Το να βοηθήσετε τα παιδιά να μάθουν να διαχειρίζονται τους φόβους που έχουν σε τακτική βάση, όπως το σκοτάδι ή το να πάνε στον γιατρό, είναι απαραίτητο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι όλοι οι φόβοι δεν είναι ίδιοι.

Για παράδειγμα, αν σε ένα παιδί δεν αρέσουν οι ταινίες τρόμου, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ούτε ανάγκη να ξεπεράσει αυτή τη φοβία.

Από την άλλη πλευρά, εάν οι φόβοι του παιδιού σας είναι επίμονοι, υπερβολικά έντονοι ή αρχίζουν να επηρεάζουν την καθημερινότητά του, ίσως είναι καιρός να ζητήσετε βοήθεια.

Πηγή: childmind.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved