Tο καλύτερο αντίδοτο στο καθημερινό άγχος του παιδιού

Τα παιδιά ανησυχούν όπως και οι ενήλικες και οι ειδικού εξηγούν πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους μέσα από το παιχνίδι.

Tο καλύτερο αντίδοτο στο καθημερινό άγχος του παιδιού
Bigstock

Οι ανησυχίες και οι φοβίες είναι κάτι φυσιολογικό στην παιδική ηλικία αλλά κάποιες φορές μπορεί να κάνουν την καθημερινότητα του παιδιού (και των γονιών) δύσκολη. Τα παιδιά αγχώνονται αρκετά μέσα σε ένα 24ωρο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απολαύσουν τη μέρα τους ή να κοιμηθούν το βράδυ.

Το αντίδοτο στο άγχος του παιδιού; Το παιχνίδι

Τα καλά νέα είναι ότι το καλύτερο αντίδοτο στο παιδικό άγχος είναι το παιχνίδι. «Το παιχνίδι παρέχει τόσο ανακούφιση από την ένταση όσο και έναν ασφαλή χώρο για την αντιμετώπιση δύσκολων θεμάτων», λέει η Katie Hurley, LCSW, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του The Happy Kid Handbook. «Τα παιδιά χρησιμοποιούν τη φαντασία τους και τα παιχνίδια τους (κούκλες, λούτρινα και αυτοκινητάκια) για να εκφράσουν συναισθήματα που είναι δύσκολο να εξωτερικεύσουν!».

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να απαλλαγεί από το άγχος του

Άγχος παιδιού; Προσφέρετε χρόνο

Βάλτε ένα χρονόμετρο για 10-15 λεπτά. Πείτε στο παιδί σας ότι αυτός είναι ένας «επιπλέον ελεύθερος χρόνος» και μπορείτε να κάνετε μαζί ό,τι θέλει. Βεβαιωθείτε ότι το κινητό σας είναι απενεργοποιημένο και ότι πρόκειται για έναν χρόνο αποκλειστικά για εσάς και για εκείνο.

Ακολουθήστε το παιδί σας στο παιχνίδι. Αφήστε το να κάνει ο,τι θέλει. Ίσως να σκεφτεί κάτι παράξενο, ένα παιχνίδι που να μην έχετε παίξει ποτέ ξανά. Αφήστε το να σας καθοδηγήσει. Δεν χρειάζεται να είναι τέλειο. Εκείνο σίγουρα θα νιώθει όμορφα.

«Ο επιπλέον ελεύθερος χρόνος προσφέρει έναν ασφαλή χώρο για ένα παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του ή να μιλήσει για αυτά χωρίς την απειλή ότι ένας ενήλικας θα "φρικάρει" μαζί του και αυτό είναι σημαντικό για εκείνο», λέει ο Tosha Schore, lifecoach γονέων. «Το παιδί σας στέλνει το μήνυμα: "Μπορώ να φοβάμαι και αν ένας άνθρωπος που με αγαπά πραγματικά είναι δίπλα μου, μπορώ να καταλάβω πώς να διαχειριστώ και να αντιμετωπίσω τον φόβο αυτό».

Άγχος παιδιού; Ακολουθήστε το γέλιο

Όταν ένα παιδί αγχώνεται ή φοβάται το σώμα του προετοιμάζεται για όλα αυτά τα περίεργα και αρνητικά συναισθήματα. Οι ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόνη και η αδρεναλίνη είναι ανεβασμένες. Η καρδιά του χτυπά γρηγορότερα και υπάρχει αυξημένη ροή αίματος στους μυς του προετοιμάζοντάς το για τον "κίνδυνο". Κάποια παιδιά διαμαρτύρονται και για πονόκοιλο.

Σε αυτή τη φάση λοιπόν το γέλιο μπορεί να σας βοηθήσει. Το γέλιο χαλαρώνει τους μυς, μειώνει τις ορμόνες του στρες και απελευθερώνει ενδορφίνες -aka τις ορμόνες τις ευτυχίας- μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση των παιδιών.

Παρατηρήστε τι κάνει τα παιδιά σας να γελούν και απλά εφαρμόστε το.

Άγχος παιδιού; Δώστε του τη δύναμη

Όταν τα παιδιά νιώθουν φοβισμένα, δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από το να αντιστραφούν οι ρόλοι και να τους δώσετε τη δύναμη να ελέγξουν μόνα αυτό που φοβούνται. Για παράδειγμα, παίξτε μαξιλαροπόλεμο και αφήστε το να σας χτυπήσει με το μαξιλάρι. Το μυστικό σε αυτή την τακτική είναι να καθοδηγήσετε το παιδί σας, ώστε να αυξήσει τη δύναμή του για να σας κερδίσει.

Προκαλέστε το μικρό σας να σας τρομάξει σε ανύποπτο χρόνο λέγοντάς του: «ελπίζω να μην κρυφτείς πίσω από την πόρτα το βράδυ, όταν θα πηγαίνω στο κρεβάτι, για να με τρομάξεις». Μετά μπορείτε να προσποιηθείτε ότι φοβηθήκατε κάνοντάς το να νιώσει με αυτόν τον τρόπο ισχυρό. Ο Dr. Cohen προτείνει επίσης να κάνετε το «τέρας» και να κυνηγήσετε το παιδί σας χωρίς να καταφέρετε να το πιάσετε.

Στο τέλος να θυμάστε ότι τα οφέλη του παιχνιδιού είναι πολλά. «Θα βοηθήσει τα παιδιά σας να αποβάλουν το άγχος τους γιατί θα τα κάνει να κινηθούν, να σκεφτούν, να αφήσουν στην άκρη ό,τι τα κάνει να νιώθουν άσχημα συναισθήματα και θα ενισχύσει τη σχέση σας», γράφει ο Dr. Cohen.

πηγή: Parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved