Πώς να βοηθήσετε το πρώτο παιδί σας να προσαρμοστεί με ένα νέο μωρό - Αποφύγετε τις εκρήξεις ζήλιας

Πώς να βοηθήσετε το πρώτο παιδί σας να προσαρμοστεί με ένα νέο μωρό - Αποφύγετε τις εκρήξεις ζήλιας
Φωτογραφία από τον χρήστη Jep Gambardella στο Pexels

Πώς να μειώσετε τη ζήλια μεταξύ των αδερφών

Η ζήλια ανάμεσα στα αδέρφια έχει διάφορες μορφές. Ίσως αντιμετωπίζετε την πολύ φυσιολογική ζήλια ενός μεγάλου αδερφού που ζηλεύει την προσοχή που λαμβάνει το νέο μωρό της οικογένειας. Ή ίσως παλεύετε με ένα απογοητευμένο μικρότερο αδερφάκι που ζηλεύει που δεν μπορεί να κάνει ό,τι κάνει ο μεγάλος αδερφός.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, υπάρχουν τακτικές που μπορείτε να εφαρμόσετε για να μειώσετε τις εκρήξεις που μπορεί να προκύψουν από το τέρας με τα πράσινα μάτια. Λάβετε μέτρα για να μειώσετε τη ζήλια μεταξύ των αδερφών και να καλλιεργήσετε μια υγιή σχέση μεταξύ τους.

Πώς να βοηθήσετε το πρωτότοκο παιδί σας να προσαρμοστεί με ένα νέο μωρό

Το πρωτότοκο παιδί σας έχει συνηθίσει να είναι το μωρό του σπιτιού, επομένως δεν πρέπει να σας προκαλεί σοκ αν ζηλέψει το μικρό αδερφάκι του που φαίνεται να κλέβει όλη σας την προσοχή.

Το να λέτε πράγματα όπως: «Δεν μπορώ να σε βοηθήσω, ταΐζω το μωρό» ή «Δεν μπορούμε να πάμε στη βιβλιοθήκη, είναι η ώρα του ύπνου του μωρού», θα τροφοδοτήσει τη δυσαρέσκεια του παιδιού σας. Αντί να δείχνετε με το δάχτυλο το μωρό, βρείτε εναλλακτικούς τρόπους για να πείτε όχι, όπως: «Θα πάμε μετά το μεσημεριανό γεύμα» ή «Θα σε βοηθήσω σε πέντε λεπτά».

Είναι επίσης σημαντικό να δίνετε πολλούς επαίνους όταν το παιδί σας κάνει κάτι καλό, ιδιαίτερα όταν αυτό σχετίζεται με το νέο μωρό. Αν δώσει στο μωρό μια απαλή αγκαλιά ή ένα φιλί, τρελαθείτε για το πόσο καλός μεγάλος αδερφός είναι.

Αν σε βοηθήσει παίρνοντας μια πάνα, δώσε του συγχαρητήρια. Να λέτε συχνά «σ’ αγαπώ», το παιδί σας περνάει μια μεταβατική περίοδο και είναι λογικό να νιώθει ανασφάλεια.

zilia anamesa sta aderfia

Φωτογραφία από τον χρήστη Yan Krukov στο Pexels

Συμβουλές για τη μείωση του ανταγωνισμού μεταξύ αδελφών στην παιδική ηλικία

  • Μοιράστε τις ευθύνες εξίσου σε έναν τσακωμό ανάμεσα στα δύο αδέρφια. Ακόμα κι αν κάποιος «το ξεκίνησε».

  • Υποβαθμίστε τα συναισθήματα ζήλιας. Μην αντιδράτε υπερβολικά εάν το ένα παιδί εκδηλώνει τάσεις ζήλιας προς το άλλο. Απλώς αναγνωρίστε τα συναισθήματά τους . Πείτε: «Είναι φυσιολογικό να νιώθετε ζήλια μερικές φορές».

  • Αποφύγετε τη σύγκριση. Το ένα παιδί πιθανότατα θα είναι καλύτερο στα μαθηματικά από το άλλο. Το μεγαλύτερο παιδί πιθανότατα θα μπορεί πάντα να τρέχει πιο γρήγορα από το μικρότερο παιδί (σε ένα σημείο). Αποφύγετε τη σύγκριση των ικανότητα ή των συμπεριφορών. Απλώς ζητήστε από το παιδί σας να συγκρίνει τον εαυτό του με τις δικές του προηγούμενες ικανότητες, όπως να κοιτάξει εάν βελτιώνει τις δεξιότητές του στο γράψιμο ή εάν σκοράρει περισσότερα γκολ στο παιχνίδι σε σύγκριση με πέρυσι.

  • Παραλείψτε τα αρνητικά ψευδώνυμα.

  • Ποτέ μην αποκαλείτε το παιδί σας με επίθετα που έχουν αρνητικό πρόσημο («τεμπέλης»), το παιδί σας θα το πάρει προσωπικά, και αυτό θα έχει τρομερές επιπτώσεις στην αυτοεκτίμησή του.

  • Βρείτε χώρο στο πρόγραμμά σας για να αφιερώσετε στο κάθε παιδί ξεχωριστά. Μπορείτε απλώς να κουλουριαστείτε στον καναπέ μαζί για να διαβάσετε βιβλία ενώ ο μικρότερος κοιμάται.

  • Απλώς βεβαιωθείτε ότι κάθε παιδί γνωρίζει ότι κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά σας.

Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved