Γιατί δεν έχουν αποτέλεσμα οι ανταμοιβές και οι... δωροδοκίες

Λένε ότι η «ανάγκη είναι η μητέρα της εφεύρεσης», όμως μαμάδες με πολλά παιδιά μπορεί πολλές φορές να φτάσουν σε απόγνωση και εκεί η εφευρετικότητα να φτάσει στο μεγαλείο της.

Γιατί δεν έχουν αποτέλεσμα οι ανταμοιβές και οι... δωροδοκίες

Πολλές φορές λοιπόν όταν δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη με τα παιδιά μας, καταλήγουμε σε δωροδοκίες για να τα πείσουμε να κάνουν αυτό που θέλουμε ή για να τα ηρεμήσουμε. Αυτό όμως δεν είναι και το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε.

Δωροδοκίες και ανταμοιβές

Όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει δωροδοκίες, ανταμοιβές, απειλές και τελεσίγραφα για να αλλάξουμε τη συμπεριφορά των παιδιών μας. Γιατί; Για τον απλούστατο λόγο ότι έχουν αμέσως αποτέλεσμα. Ποιο παιδί δεν θα διαβάσει εάν δεν του υποσχεθούμε παραπάνω χαρτζιλίκι για τους καλούς βαθμούς που θα φέρει; Ή ποιο μικρό παιδί δεν θα κάνει αυτό που θα του πούμε εάν δεν του υποσχεθούμε κάποιο δώρο, ή κάποιο γλυκό στο τέλος. Πολλοί χρησιμοποιούν ακόμη και τον Πασχαλινό Κούνελο και τον Άγιο Βασίλη επιστρατεύοντας τα μεγάλα μέσα για να πείσουν τα παιδιά τους.

Είναι πρακτικά και αποτελεσματικά, αλλά το μόνο που μαθαίνουν στα παιδιά μας είναι πως οι λύσεις στα προβλήματα θα έρθουν από έξω και όχι από τον εαυτό τους.

Τι θα συμβεί όμως όταν μεγαλώσουν και αυτοί οι εξωτερικοί παράγοντες δεν θα υπάρχουν πια για να τα βοηθήσουν; Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να κάνουν αυτό που πρέπει όταν δεν θα είμαστε μπροστά και δεν θα υπάρχει ανταμοιβή;

Η λύση μάλλον βρίσκεται στο να αφήνετε τα παιδιά σας να αναπτύσσουν σιγά - σιγά τα δικά τους όρια για να μένουν σε ένα αποδεκτό ηθικά επίπεδο. Κι αυτό επιτυγχάνεται μακριά από τις δωροδοκίες και τα υπόλοιπα τρικ βοηθώντας τα να κάνουν τις επιλογές τους.

Για παράδειγμα εάν έρχεται μαζί σας στα ψώνια και η συμπεριφορά του δεν είναι καλή τότε μπορείτε να του εξηγήσετε ότι με τον τρόπο του ενοχλεί τους άλλους και την επόμενη φορά να το αφήσετε σε κάποιο φίλο ενώ εσείς ψωνίζετε. Να του εξηγείτε ότι μένει στο σπίτι κάποιου άλλου γιατί η συμπεριφορά του δεν ήταν καλή και να επιμείνετε σε αυτό με ψυχραιμία για να μην προσπαθήσει να σας κερδίσει. Πολλές φορές είναι δύσκολο να τους αντισταθούμε, αν αρχίσουμε όμως να σκεφτόμαστε πως θα απογοητευτεί με αυτό που κάνει δεν πρόκειται να το πείσουμε ποτέ. Αν τα λυπόμαστε δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε αυτά και στις ικανότητες που μπορούν να αναπτύξουν.

Κάποιες φορές η τιμωρία σταματά γρήγορα γιατί αυτό είναι το εύκολο να κάνουμε. Είναι πιο δύσκολο να αναγκάσουμε ένα παιδί να έρθει εκεί που θέλουμε ή να κάνει αυτό που του ζητάμε ή να το τραβολογάμε ενώ αυτό βρίσκεται σε ένα ξέσπασμα. Οι περισσότεροι όμως δηλώνουν ότι είναι πιο αποτελεσματικό τελικά να τους εξηγούμε τα πράγματα με ηρεμία και να προσπαθούμε να στηριχτούμε στη λογική τους.

Η χειρότερη συνέπεια με τις δωροδοκίες είναι πως όταν τα παιδιά μεγαλώνουν ψάχνουν ανάλογη αντιμετώπιση κυρίως από ανθρώπους που δεν έχουν το καλό τους κατά νου. Επίσης τα πιέζουν να δείχνουν κάτι που δεν είναι απαιτώντας από εμάς για παράδειγμα να τους αγοράζουμε πράγματα που βλέπουν σε φίλους τους τα οποία μπορεί να είναι πανάκριβα, ή να θέλουν να ντύνονται προκλητικά επειδή το κάνουν και οι άλλοι. Υπάρχουν και τα πιο σοβαρά, το να παρασύρονται από τους άλλους σε χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών και άλλων ουσιών.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved