Γιατί τα παιδιά φοβούνται τους κλόουν;

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει σε κάποια παιδικά πάρτι που εμφανίζονται κλόουν, ότι δεν αισθάνονται όλα τα παιδάκια άνετα. Αντιθέτως μάλιστα, κάποια ξεσπούν σε κλάματα;

Γιατί τα παιδιά φοβούνται τους κλόουν;

Τι είναι αυτό όμως που κάνει τα παιδιά να φοβούνται, ένα πρόσωπο που έχει δημιουργηθεί για να τα κάνει να γελάνε και να τους φέρνει χαρά;

Σε αντίθεση με τη γενική πεποίθηση ότι τα παιδιά λατρεύουν τους κλόουν, μία πανεπιστημιακή έρευνα που έγινε στο παρελθόν για λογαριασμό ενός βρετανικού παιδιατρικού νοσοκομείου σε δείγμα 250 παιδιών -ηλικίας από 4άρων μέχρι 16 ετών- σχεδόν όλα τα μικρά φοβούνται τους κλόουν.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους αυτό συμβαίνει μάλλον γιατί ενώ οι κλόουν θυμίζουν κανονικούς ανθρώπους, ταυτόχρονα έχουν μια παγωμένη, πάντα χαρούμενη ή πάντα λυπημένη έκφραση, στο πρόσωπο τους, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να κάνουν διάφορα «κακά» πράγματα (όπως να βάζουν τρικλοποδιές, να πετάνε νερό στους άλλους, κοροϊδεύουν) κι αυτή η αντίφαση έχει ως αποτέλεσμα το μπέρδεμα και τελικά το τρόμαγμα των παιδιών!

Αν θυμηθούμε κλασικές παιδικές ταινίες της Ντίνσεϊ όπως για παράδειγμα τον Ντάμπο, το μικρό χαριτωμένο ελεφαντάκι με τα όμορφα γαλάζια μάτια και τα μεγάλα αυτιά που όλοι τον κοροϊδέουν τόσο πολύ για αυτά, η πιο ατιμωτική στιγμή για αυτόν έρχεται όταν τον κάνουν κλόουν!

Ο Ντάμπο κλαίει, γίνεται περίγελος των άλλων ελεφάντων, ενώ τελικά η θεία δίκη και η δικαίωση έρχεται μόνο όταν ο Ντάμπο μαθαίνει να πετά και αποφασίζει να το δείξει την ώρα της παράστασης στο τσίρκο, κάνοντας τελικά στους κλόουν, την πλάκα, τις σκανταλιές και τις φάρσες που τόσο καιρό είχε υποστεί ο ίδιος από αυτούς!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved