Πώς να ενθαρρύνετε τη δημιουργικότητα και την ανεξαρτησία του παιδιού

  • Ενθαρρύνουν το παιδί να ζητάει αυτό που θέλει
  • Λένε "ναι" τις περισσότερες φορές
  • Είναι θετικοί σε νέα πράγματα
  • Παίζουν μαζί τους
  • Να μην ασκούν κριτική
  • Να τους αναθέτουν δουλειές στο σπίτι
Πώς να ενθαρρύνετε τη δημιουργικότητα και την ανεξαρτησία του παιδιού

Συχνά οι γονείς είναι αποτρεπτικοί όταν τα παιδιά θέλουν να κάνουν πράγματα μόνα τους. Θεωρούν ότι είναι μικρά ή ότι δεν θα τα καταφέρουν. Έτσι , αποφεύγουν να τα αφήνουν να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους , πιστεύοντας ότι τα προστατεύουν.

Όμως τα παιδιά θέλουν και πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται μόνα τους καθημερινές καταστάσεις και για να γίνει αυτό οι γονείς θα πρέπει να:

Ενθαρρύνουν το παιδί να ζητάει αυτό που θέλει

Είναι σημαντικό το παιδί να μη διστάζει ή να μη φοβάται να ζητήσει αυτό που θέλει. Μεγαλώνοντας , θα έχει πίστη στον εαυτό του και θα μπορεί με επιχειρήματα να διεκδικεί αυτό που επιθυμεί.

aytopepithisi paidiou 2

Λένε "ναι" τις περισσότερες φορές

Το «όχι» λειτουργεί αποτρεπτικά στην ψυχολογία του παιδιού. Γι΄αυτό όταν οι γονείς αποφασίζουν να πουν «όχι» θα πρέπει να είναι σε θέση να το αιτιολογήσουν και να είναι πειστικοί. Να γνωρίζει το παιδί το λόγο της άρνησης ακόμα και αν δεν τον αποδέχεται.

Είναι θετικοί σε νέα πράγματα

Τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια και θέλουν να μαθαίνουν διαρκώς καινούρια πράγματα. Ορισμένα μπορεί να είναι άγνωστα ακόμα και στους γονείς, όμως αυτό δεν πρέπει να αποτελεί τροχοπέδη, αλλά ευκαιρία για μάθηση.

Παίζουν μαζί τους

Το παιδί χρησιμοποιεί τις αισθήσεις του όχι μόνο για να καταλάβει τον κόσμο αλλά και για να μάθει από αυτόν. Για αυτό και όσες περισσότερες ευκαιρίες του δίνουν να αναπτύξει τις ικανότητες του, το παιδί τις βλέπει σαν παιχνίδι και γίνεται ακόμη πιο δημιουργικό. Όταν ένα μωρό χαμογελά είναι πιο πιθανό να αναπτύξει την δημιουργικότητά του.

aytopepoithisi paidion 2

Να μην ασκούν κριτική

Σε καμία περίπτωση οι γονείς δεν πρέπει να κριτικάρουν τα παιδιά τους όταν αποτυγχάνουν σε κάτι. Συζητάνε μαζί τους και προσπαθούν να βρουν τι πήγε στραβά. Και φυσικά το ενθαρρύνουν να ξαναπροσπαθήσουν.

Να τους αναθέτουν δουλειές στο σπίτι

Κάθε παιδί, ανάλογα με την ηλικία του μπορεί να συμβάλλει στη λειτουργία του σπιτιού. Το να αναλαμβάνει ορισμένες δουλειές που πρέπει να γίνουν , το βοηθά να χτίσει την αυτοπεποίθηση του, καθώς βλέπει έμπρακτα και καθημερινά τι μπορεί να καταφέρει μόνο του.

Με πληροφορίες από το psychologytoday.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved