Τα ομοζυγωτικά δίδυμα και το σύνδρομο υποκλοπής

Πρόσφατα ο γνωστός Ελληνας γιατρός Aρης Τσιγκρής, που οι συγκλονιστικές του φωτογραφίες με το μωρό που γεννήθηκε μέσα στον αμνιακό του σάκο, έκαναν το γύρο του κόσμου, δημοσίευσε μια φωτογραφία με δύο ομοζυγωτικά δίδυμα τα οποία είχαν διαφορετικό μέγεθος μεταξύ τους. Και αυτό γιατί είχαν το σύνδρομο υποκλοπής. Δηλαδή, μέσα στη μήτρα, το ένα μεγάλωνε παραπάνω γιατί έπαιρνε περισσότερο αίμα από το άλλο.

Τα ομοζυγωτικά δίδυμα και το σύνδρομο υποκλοπής

Το συγκεκριμένο σύνδρομο επηρεάζει μόνο τα ομοζυγωτικά δίδυμα, τα οποία μοιράζονται έναν πλακούντα.Ο πλακούντας έχει κάποια ελαττωματικά αγγεία τα οποία συνδέονται με τον ομφάλιο λώρο των εμβρύων και τα τροφοδοτούν με αίμα. Το αποτέλεσμα αυτής της κοινής χρήσης με τα ελαττωματικά αγγεία είναι ότι μοιράζονται άνισα την τροφοδοσία και τα θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα το ένα από τα δύο να λαμβάνει μια μικρή ποσότητα των θρεπτικών συστατικών και δεν αναπτύσσεται πολύ έως και καθόλου. Αυτό μπορεί να αποβεί έως και μοιραίο για την επιβίωσή του.

Το σύνδρομο αυτό δεν δημιουργείται λόγω κάποιου κληρονομικού παράγοντα ούτε προκαλείται από κάτι που έκανε η γυναίκα που κυοφορεί τα δίδυμα. Είναι ένα σύνδρομο το οποίο αφορά μόνο τα ομοζυγωτικά δίδυμα και μπορεί να τύχει στον κάθε έναν.

Οταν η μετάγγιση δεν γίνεται σωστά, το δίδυμο που δεν λαμβάνει αρκετό αίμα οδηγείται σε μια πιο αργή ανάπτυξη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα λιγότερη παραγωγή ούρων αλλά και λιγότερο έως καθόλου αμνιακό υγρό, αφού μεγάλο μέρος του αμνιακού υγρού προέρχεται από τα ουρά. Σε αντίθεση το άλλο δίδυμο λαμβάνει παραπάνω αίμα από το κανονικό. Το αποτέλεσμα είναι να ασκείται τέτοια πίεση στην καρδιά, τόσο που μπορεί να του προκαλέσει ακόμα και καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά και παραπάνω αμνιακό υγρό από όσο πρέπει.

Το σύνδρομο αυτό μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή στην εγκυμοσύνη, είτε νωρίς είτε σε πιο προχωρημένη εγκυμοσύνη. Χωρίς όμως θεραπεία τα περισσότερα από αυτά τα μωρά πάρα πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να επιβιώσουν αλλά ακόμα και αν τελικά τα καταφέρουν να έχουν κάποια προβλήματα.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση της φωτογραφίας, η μητέρα γέννησε τα μωράκια της στις 34 εβδομάδες καθώς το μικρότερο από τα δίδυμα επί δύο βδομάδες δεν έβαζε γραμμάριο ενώ το άλλο μεγάλωνε παραπάνω από το φυσιολογικό. Το σύνδρομο της υποκλοπής ξεκίνησε από τις 22 εβδομάδες κύησης και τελικά στις 34 εβδομάδες έγινε ο τοκετός ,όπου το ένα γεννήθηκε 950γρ. και έμεινε στην μονάδα εντατικής θεραπείας για 6 εβδομάδες, ενώ το άλλο γεννήθηκε 2300γρ. και έμεινε μόνο μια εβδομάδα στην μονάδα. Ο λόγος που αποφάσισαν να γίνει ο τοκετός στις 34 βδομάδα ήταν για να καταφέρει το μικρότερο να πάρει κάποια στοιχεία και να μεγαλώσει.

Απ' ό,τι λέει και ο γιατρός, η πρώιμη ανίχνευση συνδρόμου υποκλοπής σε δίδυμες μονοχωριακές κυήσεις γίνεται με το υπερηχογράφημα β’ επιπέδου και μας δίνει την δυνατότητα επιλογών. Τελικά, τέλος καλό, όλα καλά!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved