Απογαλακτισμός: Πόσο εύκολα μπορεί να γίνει;

Πολλές μητέρες που θηλάζουν αρχίζουν να διακόπτουν το θηλασμό ανάμεσα στον τέταρτο και τον έβδομο μήνα, για να μπορέσουν να επιστρέψουν στη δουλειά τους ή για να αναλάβουν άλλες δραστηριότητες μακριά από τα μωρά τους.

Απογαλακτισμός: Πόσο εύκολα μπορεί να γίνει;

Όμως ακόμα κι αν δεν σκοπεύετε να σταματήσετε ακόμα το θηλασμό μπορεί να θέλετε να συνηθίσετε το παιδί σας να παίρνει κάποια από τα γεύματά του με μπιμπερό ( με μητρικό ή ξένο γάλα), ώστε να είστε σε θέση να λείψετε κάποιες ώρες ή να το ταϊσει κάποιος άλλος.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνεχίσετε να θηλάζετε ή να δίνετε στο παιδί σας έτοιμο βρεφικό γάλα μέχρις ότου κλείσει τον πρώτο χρόνο της ζωής του.
Μην περιμένετε ότι η μετάβαση θα είναι απρόσκοπτη, αν το μωρό σας θα έχει μέχρι τη στιγμή αυτή θα ξαναδοκιμάσει το μπιμπερό. Είναι πιθανόν να αντιδράσει τις πρώτες φορές, ιδίως αν η μητέρα του είναι εκείνη που προσπαθεί να του δώσει. Στην ηλικία αυτή συνδέει τη μητέρα του με το θηλασμό, επομένως είναι κατανοητή η σύγχυση και η ενόχλησή του στην ξαφνική αυτή αλλαγή των συνηθειών του.

Τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν πιο ομαλά αν ο πατέρας ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας επιχειρήσουν να το ταΐσουν – χωρίς η μητέρα να βρίσκεται στον ίδιο χώρο. Μόλις συνηθίσει στην ιδέα, τότε μπορεί και η μητέρα να αναλάβει τη δουλειά αυτή, θα πρέπει όμως να το ενθαρρύνει, να το χαϊδεύει και αν το αγκαλιάζει για να αναπληρώσει τη δερματική επαφή που το μωρό είχε μαζί της όταν θήλαζε.

Μόλις συνηθίσει να παίρνει κάποια από τα γεύματά του με μπιμπερό, θα πρέπει να είναι σχετικά εύκολος ο πλήρης απογαλακτισμός του. Ο χρόνος όμως που θα χρειαστεί γι΄αυτό ποικίλλει ανάλογα με τις σωματικές και συναισθηματικές ανάγκες τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού. Αν το μωρό σας προσαρμοστεί καλά στην αλλαγή και είστε και σεις έτοιμη για την μετάβαση, μπορείτε να διακόψετε το θηλασμό μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες. Τις δύο πρώτες υποκαταστήστε ένα γεύμα από το μαστό με ένα γεύμα από το μπιμπερό ( την ημέρα). Την τρίτη ημέρα δώστε δύο γεύματα με ξένο γάλα. Την Πέμπτη μέρα τα γεύματα από το μπιμπερό μπορούν να ανέλθουν σε τρία ή τέσσερα.

Από τη στιγμή που θα διακόψετε το θηλασμό, η παραγωγή μητρικού γάλακτος θα σταματήσει γρήγορα.

Αν οι μαστοί συμφορηθούν, μπορεί να χρειαστεί να βγάλετε το γάλα δύο με τρεις φορές την ημέρα για να ανακουφιστείτε. Μέσα σε μια εβδομάδα η ενόχληση θα πρέπει να έχει υποχωρήσει.

Διαβάστε επίσης

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τον πρώιμο ή τον καθυστερημένο απογαλακτισμό;
Απογαλακτισμός: 10 υπέροχες ιδέες για φαγητά που μπορείτε να δώσετε στο μωρό

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved