Θηλασμός και λίγο γάλα: Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί δεν πίνει αρκετό γάλα;

Πολλές νέες μητέρες που θηλάζουν αισθάνονται ότι δεν έχουν αρκετό γάλα. Η παραγωγή γάλακτος εξαρτάται από ορμόνες που εκκρίνονται σε όλες τις γυναίκες.

Θηλασμός και λίγο γάλα: Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί δεν πίνει αρκετό γάλα;

Τις περισσότερες φορές οι μητέρες που δεν έχουν ή νομίζουν πως δεν έχουν γάλα, αισθάνονται κούραση και άγχος. Εξαιτίας του άγχους μας, το παιδί είναι ανήσυχο και εμείς πιστεύουμε ότι δεν έχουμε γάλα.

Σύμφωνα με την παιδίατρο, πιστοποιημένη Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού και συγγραφέα του βιβλίου «Θηλασμός, μια υπέροχη εμπειρία», ( εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες), Δρ. Αννα Πατσούρου τα συμπτώματα ενός μωρού που δεν θηλάζει καλά είναι:

  • Το μωρό κλαίει πολύ, ακόμα και στο στήθος, επειδή είναι ανικανοποίητο και πεινασμένο.
    Το κλάμα τις πρώτες ημέρες είναι πολύ θορυβώδες, στη συνέχεια πιο αδύναμο.\
  • Θηλάζει συνεχώς, π.χ 22 ώρες την ημέρα
  • Μπορεί να είναι υπερβολικά ήσυχο και νωθρό, να μην έχει δηλαδή δύναμη να ξυπνήσει και να κλάψει.
  • Δεν έχει αρκετά κακά, δηλαδή τουλάχιστον μια μεγάλη κένωση το 24ωρο. Κάνει μια ποσότητα όσο μια κουταλιά του γλυκού 1-2 φορές την ημέρα ή δεν κάνει καθόλου κακά για 1-2 μέρες, κάτι που λέγεται δυσκοιλιότητα εκ πείνας. Σημαίνει ότι δεν τρώει και δεν έχει κακά για να βγάλει.
  • Στο στήθος ρουφάει συνεχώς και δεν επιβραδύνει το ρούφηγμα μόλις κατέβει γάλα.
  • Το στόμα του δεν έχει πολλά σάλια.
  • Δεν βάζει βάρος. Δηλαδή, συνήθως δεν έχει καθόλου βάρος ένα μήνα μετά τη γέννησή του, είναι πιο ελαφρύ απ’ το βάρος γέννησης ή λίγο βαρύτερο ( έως τριακόσια γραμμάρια). Μεγαλώνει το κεφάλι του, τα μάτια του φαίνονται τεράστια, ίσως ψηλώνει και είναι πολύ αδύνατο,π.χ. λεπταίνουν τα πόδια του.

Γενικώς όσο περισσότερο βάρος χάσει το μωρό, ή όσο λιγότερο βάρος βάλει, τόσο λιγότερο γάλα και περισσότερα λάθη τεχνικής κάνει η μητέρα. Πολλές φορές είναι οφθαλμοφανές ότι ένα μωρό δεν βάζει βάρος και πως υπάρχει πρόβλημα στον θηλασμό.

Διαβάστε επίσης

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι συμβαίνει όταν το μωρό θηλάζει; Δείτε το βίντεο

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved