Όταν το παιδί αρνείται να πάει στο κρεβάτι του

Υπάρχουν πολλά παιδιά που δύσκολα πηγαίνουν στο δωμάτιό τους να κοιμηθούν.Συνήθως όσα μωρά δεν θέλουν να πάνε για ύπνο είναι κατά κανόνα σωματικά πολύ δραστήρια, περίεργα για όσα συμβαίνει γύρω τους τρυφερά και εκδηλωτικά.

«Δύο από τους τέσσερις γιους μου ήταν πολύ δύσκολοι στον ύπνο ως μωρά, και έτσι επινόησα μερικές βασικές αρχές για να τα βγάζω πέρα. Πρέπει ωστόσο να πω εξαρχής ότι οι κλασικές συμβουλές των βιβλίων για μωρά δεν έφεραν αποτέλεσμα», αναφέρει η γιατρός και μέλος του Roayal College of Physicians, Δρ. Miriam Stoppard.

Όταν το παιδί αρνείται να πάει στο κρεβάτι του

Αν έχετε ένα δύσκολο μωρό, όσο κι αν προετοιμαστείτε γι΄ αυτό δεν θα είναι λιγότερη η απογοήτευσή σας και η αίσθηση ανεπάρκειας όταν βρίσκεστε μπροστά στο πρόβλημα. Πρέπει να θέσετε σωστά τις προτεραιότητές σας: Κανένας δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά για πολύ χωρίς αρκετό ύπνο, και εσείς δεν αποτελείτε εξαίρεση. «Το πρόβλημα με μερικά βιβλία για τα μωρά είναι ότι δεν τολμούν να συμβουλεύσουν τους γονείς να βάζουν τον εαυτό τους πριν από το μωρό, αλλά στην περίπτωση του δύσκολου ξάγρυπνου παιδιού, πρέπει μα σκεφτείτε τον εαυτό σας», τονίζει η Miriam Stoppard, και συνεχίζει:

«Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός και δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς αυτόν, συνεπώς έχετε κάθε δικαίωμα να κάνετε ότι είναι αναγκαίο για να κοιμάστε. Γιατί να μην υιοθετήσετε μερικούς κανόνες πρακτικούς, αντίθετους προς τους ξεπερασμένους και δογματικούς;

-Δεν υπάρχει τίποτε το μαγικό στο υπνοδωμάτια. Αφήστε το παιδί να κοιμάται όπου το βολεύει: στα πόδια σας στο πάτωμα, στον καναπέ, στην αγκαλιά σας ( αρκεί να βολεύει κι εσάς).
-Να δείχνετε ευελιξία στις ώρες του ύπνου. Αν τα αφήσουμε να κοιμηθούν όπου θέλουν, τα περισσότερα παιδιά πέφτουν για ύπνο γύρω στις 8-9 το βράδυ, είτε τα βάλετε στο κρεβάτι τους είτε όχι ( δεν μιλάμε για τις εξαιρέσεις).
-Κάντε νωρίς το βράδυ μπάνιο στο παιδί σας. Συχνά τα χαλαρώνει και τους φέρνει νύστα.
-Αν το παιδί δεν θέλει να πάει στο κρεβάτι του, φορέστε του, παρ΄όλα αυτά τις πιτζάμες του και αφήστε το να έρθει στο καθιστικό. Έτσι, αν αποκοιμηθεί εκεί, θα το μεταφέρετε στο κρεβάτι του.
-Αν τα προβλήματα επιμένουν, μιλήστε στον παιδίατρό σας. Θα ξέρει πώς να σας συμβουλεύσει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα και ίσως σας προτείνει διάφορους τρόπους για να σας βοηθήσει.»

Διαβάστε επίσης

Τι κάνουμε λάθος με τον ύπνο του μωρού μας;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved