Έρευνα: Η δερματική επαφή με πρόωρα μωρά ευνοεί την ταχύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου τους

Τα μωράκια που γεννιούνται πριν την 33η εβδομάδα και χρίζουν ιδιαίτερης φροντίδας ως πρόωρα νεογνά, όταν έρχονται σε επαφή δερματικά με τη μητέρα ή τον πατέρα τους, αναπτύσσονται πιο γρήγορα εγκεφαλικά.

Έρευνα: Η δερματική επαφή με πρόωρα μωρά ευνοεί την ταχύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου τους

Αυτή είναι τουλάχιστον η διαπίστωση του εκπροσώπου της Εταιρείας Παιδιατρικής και Ιατρικής Νέων της Γερμανίας Ούλριχ Φέγκελερ ο οποίος προσθέτει: «Τα μωρά που γεννιούνται πριν από την 33η εβδομάδα της κύησης συχνά παρουσιάζουν προβλήματα στην ανάπτυξή τους σε σχέση με τα παιδιά που γεννιούνται όταν έχει ολοκληρωθεί ο χρόνος της κύησης. Οι χτύποι της καρδιάς των γονιών και η ζεστασιά του δέρματος φαίνεται ότι προκαλεί ερεθίσματα ανάλογα με αυτά που δέχεται το βρέφος στη μήτρα της μητέρας του».

Όταν το μωρό ξαπλώνει γυμνό στο στήθος της μητέρας ή του πατέρα και νιώθει τη ζεστασιά του δέρματος των γονιών του, τότε λέμε πως έχει ακολουθηθεί η τεχνική «καγκουρό» στην ιατρική γλώσσα.

Μάλιστα, καναδική έρευνα, η οποία συνέκρινε, στην ηλικία των 15 ετών, παιδιά που γεννήθηκαν μετά 37η εβδομάδα κύησης με παιδιά που γεννήθηκαν πολύ πρόωρα και είτε παρέμειναν σε θερμοκοιτίδα ή εφαρμόσθηκε η «μέθοδος του καγκουρό» σ΄αυτά, έδειξε ότι στα παιδιά στα οποία εφαρμόσθηκε η "μέθοδος καγκουρό", οι λειτουργίες του εγκεφάλου- η εγκεφαλική κινητική λειτουργία και ο συντονισμός ανάμεσα στα δυο εγκεφαλικά ημισφαίρια-είναι ανάλογες με αυτές στα παιδιά της πρώτης ομάδας. Τα αποτελέσματα όσον αφορά τα παιδιά που έμειναν στη θερμοκοιτίδα ήταν χειρότερα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved