Πώς μαθαίνουν τα μωρά;

Τα βρέφη μπορούν να βλέπουν πρόσωπα και αντικείμενα διαφόρων μεγεθών και σχημάτων. Μπορούν να ξεχωρίσουν τη φωνή των γονιών τους από φωνές άλλων.

Πώς μαθαίνουν τα μωρά;

Είναι εντυπωσιακό πως από τη γέννησή τους ήδη μας δείχνουν τις ανάγκες τους με το κλάμα, ενώ πολλές φορές ηρεμούν από μόνα τους.

Οι πρώτες εμπειρίες του βρέφους έχουν μεγάλη σημασία για το μέλλον. Αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο σημαντικές για την αύξηση και την ανάπτυξη του μωρού σας. Η αύξηση του εγκεφάλου του επηρεάζεται από τη φροντίδα και τις εμπειρίες που του παρέχονται.
Ειδικοί υποστηρίζουν πως η στοργή και η φροντίδα συμβάλλουν ώστε τα εγκεφαλικά κύτταρα να συνδέονται μεταξύ τους με τρόπους ώστε το βρέφος να:
• Αισθάνεται ασφάλεια και σιγουριά
• Κατανοεί τις νέες πληροφορίες που δέχεται
• Να αναπτύσσει ένα γερό σώμα

Χρησιμοποιείστε το πρόσωπο και τη φωνή σας
Σύμφωνα με την Παιδιατρική Εταιρεία Βορείου Ελλάδας και τον παιδίατρο Νίκο Καρανταγλή, Επιστημονικό Συνεργάτη Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής Α. Π. Θ. ,τα βρέφη λατρεύουν να σας βλέπουν και να ακούν τη φωνή σας. Τα πρόσωπα με την ποικιλία εκφράσεων, έχουν για το μωρό στην ουσία πιο μεγάλο ενδιαφέρον από ότι τα παιχνίδια. Περάστε χρόνο τραγουδώντας, μιλώντας και γελώντας στο μωρό.

Κάνετε πράγματα εκ περιτροπής
Κάνετε ήχους, γκριμάτσες και κινήσεις που το βρέφος να μπορεί να μιμηθεί. Στη συνέχεια, μιμηθείτε εσείς πράγματα που κάνει το μωρό σας.
Ετσι μαθαίνουν να επικοινωνούν τα μωρά.

Επαναλάβετε πράγματα ξανά και ξανά
Τα βρέφη χρειάζεται να «προπονηθούν» σε κάτι για να σιγουρευτούν για το πώς λειτουργεί. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να κάνετε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά με το μωρό σας. Κάντε ένα παιχνίδι από επαναλαμβανόμενα πράγματα. Εκτός από την εκμάθηση για το πώς λειτουργούν τα πράγματα, το μωρό σας θα μάθει τι να περιμένει από ανθρώπους και καταστάσεις.

Διαβάστε του
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μάθουν τα βρέφη να μιλάνε είναι όταν τους διαβάζουν ή τους λένε ιστορίες. Κάντε συνήθεια να διαβάζετε στο μωρό σας κάθε μέρα. Αυτή η συνήθεια θα βοηθήσει το μωρό σας να μαθαίνει νέα πράγματα και στο μέλλον. Δεδομένου ότι τα βρέφη κοιμούνται περισσότερο από ό, τι τα μεγαλύτερα παιδιά, θα πρέπει να εναλλάσσονται οι δραστηριότητες της μάθησης και της ανάπαυσης. Ο χρόνος της ανάπαυσης είναι για τα μωρά εξίσου σημαντικός όσο και ο χρόνος κατά τον οποίο είναι ξύπνια. Όταν ξυπνήσουν , τα μωρά είναι σε μεγαλύτερη εγρήγορση αν βρίσκονται σε περιβάλλον ήρεμο και ήσυχο.

Πράγματα που πρέπει να προσέξετε
Το μωρό σας έχει διαφορετικό στυλ και προσωπικότητα από όλα τα άλλα μωρά. Είναι διασκεδαστικό να αναγνωρίσετε τις προτιμήσεις, τις ανάγκες και τις ικανότητές του. Ανακαλύψτε πως αλληλεπιδρά σε πρόσωπα και καταστάσεις.
• Σε ορισμένα βρέφη αρέσει η περισσότερη δραστηριότητα, ενώ άλλα προτιμούν λιγότερη.
• Αλλα είναι πιο θορυβώδη στο γέλιο και το κλάμα τους, ενώ άλλα είναι πιο ήρεμα από τη φύση τους.
Όλα τα μωρά μας δείχνουν πότε έχουν βαρεθεί. Μερικοί τρόποι για να σας πούνε ότι ήρθε η ώρα για ύπνο, είναι:
• Αποφεύγουν τη βλεμματική επαφή
• Γκρινιάζουν, κλαίνε ή φαίνονται κουρασμένα
• Τρίβουν τα μάτια τους
• Βήχουν ή φτύνουν

Φροντίστε τον εαυτό σας
Τα παιδιά μεγαλώνουν πιο γρήγορα στο πρώτο έτος από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή στη ζωή τους. Αυτό θα πάρει πολύ από το χρόνο και την ενέργειά σας. Για το λόγο αυτό, πρέπει να είστε υγιείς και ευτυχισμένοι, ώστε να δώσετε στο παιδί σας τα καλύτερα δυνατά εφόδια στο ξεκίνημά του. Όταν αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας, θα βοηθήσετε και το μωρό σας να αισθανθεί χαρά και ασφάλεια. Πρέπει να βρείτε το χρόνο να φροντίσετε τον εαυτό σας. Όταν χρειαστείτε βοήθεια ή υποστήριξη, μη διστάσετε να το ζητήσετε από τους κοντινούς σας ανθρώπους. Αφού ξεκουραστείτε, θα έχετε περισσότερη ενέργεια και θα είστε σε θέση να έχετε περισσότερο ευχάριστο και ποιοτικό χρόνο με το μωρό σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved