Πώς να καλλιεργήσετε τη νοητική ανάπτυξη των μωρών 3-6 μηνών

Η νοητική εξέλιξη ενός μωρού αφορά κυρίως την ανάπτυξη της γλώσσας αλλά και της ικανότητας να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στο περιβάλλον του.

Πώς να καλλιεργήσετε τη νοητική ανάπτυξη των μωρών 3-6 μηνών

'Ετσι, ενώ τον πρώτο μήνα της ζωής του αντιδρά στους ήχους έχοντας ως μοναδικό μέσο έκφρασης το κλάμα, από τον 3 μήνα και μετά, αρχίζει να παράγει ήχους φωνηέντων και να βγάζει άναρθρες κραυγές ως « απάντηση» στην ομιλία της μητέρας του ή των οικείων προσώπων.

'Εως την ηλικία των 6 μηνών συλλαβές όπως, «μπα-μπα», «ντα-ντα», «γκου», «ντου- ντου» και άλλα χαριτωμένα είναι πλέον στο καθημερινό λεξιλόγιο του μωρού.

Άλλωστε σε αυτό το τρίμηνο τα μωρά:

-Αντιλαμβάνονται πως οι άνθρωποι και τα πράγματα έχουν ονόματα.
-Αναπτύσσουν τη μνήμη τους.
-Αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους.
-Αρχίσουν να κατανοούν την έννοια της σειράς και περιμένουν τη δική τους.

Προοδευτικά, το λεξιλόγιο γίνεται πιο πλούσιο, έτσι ώστε σε ηλικία 18 μηνών το νήπιο χρησιμοποιεί περίπου 10-25 λέξεις. Παράλληλα, μπορεί να μεταφέρει αντικείμενο από το ένα χέρι στο άλλο και να κρατά σε κάθε χέρι ένα κύβο ταυτόχρονα και προσπαθεί να πιάσει τα παιχνίδια που βρίσκονται μακρυά του. Μπορεί να εντοπίζει με τα μάτια τον ήχο, να προσανατολίζεται προς αυτόν και να παρατηρεί την πορεία ενός αντικειμένου που έπεσε στο πάτωμα.

Για να ενισχύσετε τη νοητική ανάπτυξη του μωρού σας μπορείτε να του μιλάτε , να παίζετε μαζί του παζλ που είναι για την ηλικία αυτή καθώς και παχνίδια που εξάρουν τη φαντασία του μωρού (π.χ. κρύψτε ένα παιχνίδι κοντά του και αφήστε το να το βρει).

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved