Προστατέψτε τα μάτια των παιδιών σας με τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου

Τα μάτια των παιδιών είναι πιο ευαίσθητα και χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερη προστασία από τα δικά μας. Η ακτινοβολία UVB από πολύ μικρή ηλικία, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές.

Προστατέψτε τα μάτια των παιδιών σας με τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου

«Η υπεριώδης ακτινοβολία ήταν, είναι και θα είναι επικίνδυνη γιατί το στρώμα του όζοντος δεν προσφέρει πλήρη προστασία. Η σημερινή γενιά θα ζει σε μία περίοδο κλιματικής αλλαγής με σταθεροποιημένο αλλά ταυτόχρονα αραιωμένο στρώμα του όζοντος», ανέφερε ο ακαδημαϊκός - καθηγητής φυσικής της ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με αφορμή εκδηλώσεις του Συλλόγου Οπτικών και Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος με σύνθημα «Προστατέψτε τα μάτια σας».

Παράλληλα, ο κ. Ζερεφός επισήμανε ότι η υπεριώδης ακτινοβολία έχει συσσωρευτική επίδραση και ότι ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του «τράπεζα» με αποθέματα προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία, (μεγαλύτερα οι σκουρόχρωμοι και μικρότερα οι ανοιχτόχρωμοι), τα οποία όμως με το πέρασμα των χρόνων εξαντλούνται και γι αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται αλόγιστη έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία. Για την προστασία των ματιών από την υπεριώδη ακτινοβολία θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικά γυαλιά με φίλτρα τα οποία πρέπει να καλύπτουν και τα πλαϊνά των ματιών, γιατί όταν ένα άτομο φοράει γυαλιά ηλίου μεγαλώνει η κόρη του ματιού με αποτέλεσμα να μπαίνει η υπεριώδης ακτινοβολία μέσα στο μάτι από τα πλαϊνά απροστάτευτα μέρη όταν τα γυαλιά δεν είναι κατάλληλα.

Οι υπεριώδεις ακτίνες ευθύνονται για την καταρρακτογένεση και για βλάβες στην ωχρά κηλίδα, επισήμανε από την πλευρά του ο χειρουργός οφθαλμίατρος Λέανδρος Βατάκας τονίζοντας ότι επικίνδυνη είναι και η ακτινοβολία που δεν εμπίπτει στο οπτικό πεδίο.

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο πωλούνται περίπου 2,5 εκατομμύρια γυαλιά ηλίου από τα οποία το 1,5 εκατομμύριο είναι «μαϊμού» και δεν παρέχουν καμία προστασία στα μάτια, ενώ μόνο το υπόλοιπο ένα εκατομμύριο ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές για την προστασία των ματιών, ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Οπτικών και Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος, Παντελής Ζωγράφος.

«Είναι μύθος ότι είναι ακριβά τα καλά γυαλιά ηλίου που απορροφούν τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες. Οι εταιρείες που παράγουν γυαλιά έχουν μειώσει το κόστος και οι οπτικοί έχουν μειώσει το κέρδος κι έτσι σήμερα μπορεί κανείς να βρει καλά γυαλιά σε προσιτή τιμή ή να προστατέψει τα μάτια του αλλάζοντας απλώς τους φακούς σε ένα σκελετό που έχει» πρόσθεσε ο κ Ζωγράφος.

Η πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρία Ταρασούδη, ανέφερε ότι από τον Μάρτιο μέχρι και τον Αύγουστο θα πραγματοποιηθεί καμπάνια για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την προστασία των ματιών από τον ήλιο και τους κινδύνους εγκυμονεί η χρήση γυαλιών «μαϊμού».

Επίσης, ο Σύλλογος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Προστατεύστε τα μάτια σας» θα διαθέσει οπτικό υλικό (γυαλιά οράσεως και ηλίου) στους Γιατρούς του Κόσμου.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved