Πώς να φροντίσετε τον ομφάλιο λώρο του νεογέννητου

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την σωστή φροντίδα του ομφάλιου λώρου του μωρού.

Πώς να φροντίσετε τον ομφάλιο λώρο του νεογέννητου
Bigstock

Ο ομφάλιος λώρος είναι ένας αγγειακός μίσχος που συνδέει το έμβρυο με τον πλακούντα. Κατά τη γέννηση του μωρού έχει μήκος περίπου 60 εκατοστά και διάμετρο 1,3 εκατοστά.

Ο ομφάλιος λώρος κόβεται αμέσως μετά τον τοκετό, ένα μικρό, όμως, κομμάτι παραμένει κολλημένο στην κοιλιά του μωρού και πέφτει μερικές εβδομάδες μετά. Μέχρι τότε θα πρέπει να φροντίσετε και να προσέξετε ιδιαίτερα την περιοχή ώστε να αποφευχθούν τυχόν μολύνσεις.

Η σπουδαιότητα του ομφάλιου λώρου στην ανάπτυξη του εμβρύου

Ο ομφάλιος λώρος σχηματίζεται την 7η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Συνδέει τον πλακούντα με το έμβρυο και μεταφέρει στο μωρό το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την ανάπτυξή του.

Πιο συγκεκριμένα ο ομφάλιος λώρος αποτελείται από:

  • Μία ομφαλική φλέβα στην οποία ρέει αίμα από τον πλακούντα προς το έμβρυο, το οποίο είναι πλούσιο σε οξυγόνο και θρεπτικά στοιχεία
  • Δύο ομφαλικές αρτηρίες από τις οποίες ρέουν αίμα από το έμβρυο προς τον πλακούντα, το οποίο σε αντίθεση με παραπάνω είναι φτωχό σε οξυγόνο και θρεπτικά στοιχεία.

Τα αγγεία του ομφαλίου λώρου περιβάλλονται από ένα τζελ το οποίο ονομάζεται γέλη του Wharton (Wharton’s jelly) και είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς προστατεύει τα ευαίσθητα ομφαλικά αγγεία από τραυματισμούς αι είναι πλούσιο σε βλαστοκύτταρα.

Πώς να φροντίσετε τον ομφάλιο λώρο του μωρού

Είναι σημαντικό να φροντίσετε σωστά το κομμάτι του ομφάλιου λώρου του μωρού που έχει μείνει κολλημένο στην κοιλιά και το δέρμα γύρω από αυτό καθαρό και στεγνό.

Παρακάτω χρήσιμες συμβουλές που πρέπει να γνωρίζετε:

Διατηρήστε την περιοχή καθαρή. Εάν το κομμάτι του ομφάλιου λώρου που έχει μείνει είναι βρώμικο και κολλώδες, καθαρίστε το με ένα κομμάτι καθαρό και ελαφρώς βρεγμένο πανί ή γάζα κάνοντας ταμποναριστές κινήσεις. Στη συνέχεια σκουπίστε το με ένα στεγνό πανί ή γάζα κάνοντας και παλι ταμποναριστές κινήσεις για να απορροφήσετε όλη την υγρασία.

Αποφύγετε τη χρήση σαπουνιού ή οινοπνεύματος εκτός και αν σας έχουν συμβουλεύσει ο γιατρός και η μαίας σας κάτι διαφορετικό.

Διατηρήστε την περιοχή στεγνή. Αφού καθαρίσετε τον ομφάλιο λώρο αποφύγετε να καλύψετε την περιοχή για να στεγνώσει πιο γρήγορα.

Μπάνιο με σφουγγάρι. Τις πρώτες εβδομάδες όταν κάνετε μπάνιο το μωρό δεν θα πρέπει να βρέχετε το κομμάτι του ομφάλιου λώρου που έχει μείνει κολλημένο στην κοιλιά. Μία εναλλακτική είναι να καθαρίζετε το μωρό βρέχοντας ένα σφουγγάρι.

Αλλάξτε τις πάνες προσεκτικά. Όταν αλλάζετε πάνα προσέξτε ιδιαίτερα να μην τραυματίσετε την περιοχή και διπλώστε το πάνω μέρος της για να μην ακουμπάει στον ομφάλιο λώρο του μωρού.

Προτιμήστε τα άνετα ρούχα. Προτιμήστε τα άνετα κορμάκια και γενικά ρούχα για το νεογέννητο μωρό. Η έντονη τριβή μπορεί να προκαλέσει μόλυνση στον ομφάλιο λώρο.

Πότε πέφτει ο ομφάλιος λώρος;

Ο ομφάλιος λώρος ξηραίνεται και πέφτει από μόνος του όταν το μωρό είναι περίπου 2 με 3 εβδομάδων, μπορεί ωστόσο να πέσει και νωρίτερα. Σε αντίθετη περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Αφού πέσει, το ένα κομμάτι είναι πιθανό να είναι πιο ροζ ή να τρέχει λίγο αίμα. Και οι δύο περιπτώσεις θεωρούνται φυσιολογικές, θα πρέπει όμως να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε ότι η αιμορραγία αυξάνεται ή δε σταματά.

Με πληροφορίες από momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved