Από ποια ηλικία μπορεί το μωρό να κοιμηθεί με κουβερτάκι;

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για τη χρήση κουβέρτας στην κούνια του μωρού;

Από ποια ηλικία μπορεί το μωρό να κοιμηθεί με κουβερτάκι;
Bigstock

Αν και είναι λογικό να θέλετε το μωρό σας να κοιμάται όσο το δυνατόν πιο άνετα στην κούνια του, οι ειδικοί προτείνουν να αποφεύγετε να τοποθετείτε μαξιλάρια, χοντρά κουβερτάκια και χνουδωτά κουκλάκια στην κούνια του μωρού τους πρώτους μήνες.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων πιο συγκεκριμένα προτείνει να μαξιλάρια, βαριές κουβέρτες και άλλα αντικείμενα να μην τοποθετούνται στην κούνια του μωρού τους πρώτους 12 μήνες τουλάχιστον και αυτό λόγω του αυξημένου κινδύνου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου ή άλλων πιθανών τραυματισμών.

«Μετά τους 12 μήνες, ο κίνδυνος Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου μειώνεται σημαντικά, ωστόσο οι χοντρές, βαριές κουβέρτες θεωρούνται ακόμα επικίνδυνες και ειδικά εάν το μωρό έχει γεννηθεί πρόωρα» αναφέρει η νοσοκόμα και διαπιστευμένη σύμβουλος ύπνου Joan Becker Friedman. «Μέχρι και τους 18 μήνες ένα λεπτό βρεφικό κουβερτάκι είναι αρκετό, ωστόσο καλό είναι πάντα για οποιαδήποτε απορίας να συμβουλεύεστε τον παιδίατρό σας μίας και κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή».

Μετά τους 18 μήνες τα περισσότερα μωρά είναι αρκετά κινητικά ώστε να μπορούν μόνα τους να απομακρύνουν αντικείμενα όπως κουκλάκια ή την κουβέρτα από το πρόσωπό τους. Οι κύριες ενδείξεις είναι:

  • το μωρό μπορεί να γυρίσει μόνο του και από τις δύο πλευρές
  • είναι αρκετά κινητικό
  • μπορεί να σηκωθεί
Cute Little Peaceful Baby Calm Sleeps Soundly In His Crib In A Bright Room. Close-up Portrait Of Bea

Και ενώ οι ειδικοί συμβουλεύουν οι βαριές τουλάχιστον κουβέρτες να αποφεύγονται στην κούνια του μωρού, τα βρεφικά κουβερτάκια είναι από τα πρώτα πράγματα που παίρνουν οι γονείς και αυτό γιατί θεωρούν ότι τα παιδιά θα νιώθουν ασφάλεια και ζεστασιά.

Τα μωρά που συνηθίζουν να κοιμούνται με βρεφικά κουβερτάκια, έχουν συνδυάσει την κουβέρτα με τον ύπνο. Είναι για εκείνα ένα αγαπημένο αντικείμενο που τα κάνει να αισθάνονται ασφάλεια και δύσκολα μπορούν να κοιμηθούν χωρίς αυτό.

«H προσκόλληση σε μία κουβέρτα μπορεί αν είναι και ένα από τα πρώτα βήματα για την ανεξαρτητοποίηση του μωρού από την μητέρα» αναφέρει η ειδικός στο verwellfamily.com.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved