Βρεφικό αντηλιακό: Οδηγός και tips για προστασία από τον ήλιο

Αντηλιακό για βρέφη: Όλα όσα πρέπει να προσέξεις

Βρεφικό αντηλιακό: Οδηγός και tips για προστασία από τον ήλιο
Bigstock

Αναρωτιέστε πότε μπορείτε να βάλετε στο μωρό σας αντηλιακό και ποια συστατικά είναι καλύτερα για το ευαίσθητο δέρμα του; Δείτε απαντήσεις σε καθημερινά ερωτήματα που θέτουν οι γονείς την περίοδο του καλοκαιριού.

Η σημασία της βρεφικής αντηλιακής προστασίας

Κανείς δεν απολαμβάνει την οδυνηρή εμπειρία ενός ηλιακού εγκαύματος, αλλά η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τα μικρά παιδιά και δη για τα μωρά. "Τα μωρά έχουν ευαίσθητο δέρμα. Επίσης, δεν ρυθμίζουν καλά τη θερμοκρασία του σώματός τους", λέει η Debra M. Langlois, M.D., επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Εξαιτίας αυτού, τα μωρά που καίγονται από τον ήλιο μπορεί να εμφανίσουν αφυδάτωση, θερμοπληξία και άλλες παρενέργειες.

Το ηλιακό έγκαυμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Σύμφωνα με την Adena Rosenblatt, M.D., Ph.D, παιδοδερματολόγο στο The University of Chicago Comer Children's Hospital, η πλειονότητα των βλαβών από τον ήλιο συμβαίνει μέσα στα πρώτα 18 χρόνια της ζωής. «Μέχρι να ενηλικιωθούν οι άνθρωποι, το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς έχει ήδη γίνει», λέει.

Ευτυχώς, τα ηλιακά εγκαύματα και ο καρκίνος του δέρματος έχουν τη δική τους αχίλλειο πτέρνα: το αντηλιακό. Δείτε παρακάτω τον απόλυτο οδηγό για βρεφικά αντηλιακά.

Πότε μπορώ να βάλω αντηλιακό στο μωρό μου;

Πότε μπορείτε να βάλετε αντηλιακό σε ένα μωρό; Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) προτείνει την εφαρμογή αντηλιακού σε παιδιά άνω των 6 μηνών. Αυτό συμβαίνει επειδή το ευαίσθητο νεογέννητο δέρμα μπορεί να αντιδράσει στις χημικές ουσίες του αντηλιακού και ορισμένα μωρά μπορεί να αναπτύξουν μια δερματική αντίδραση όπως η δερματίτιδα εξ επαφής. Αντίθετα, κρατήστε το μωρό σας μακριά από το άμεσο και έμμεσο ηλιακό φως όσο το δυνατόν περισσότερο - ειδικά μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ. Μείνετε σε εσωτερικούς χώρους ή τοποθετήστε το μωρό σε σκιερές περιοχές όπως κάτω από ένα παχύ σκέπαστρο ή καρότσι.

Προστατεύοντας το δέρμα των νεογέννητων

Εάν πρέπει να βγείτε έξω με ένα μωρό κάτω των 6 μηνών, η Δρ Langlois λέει να το καλύψετε με λευκά ρούχα, ελαφριά και βαμβακερά. Επίσης θα πρέπει να του φορέσετε καπέλο. Μπορείτε να εφαρμόσετε μια μικρή ποσότητα αντηλιακού στις υπόλοιπες ορατές περιοχές, αρκεί να το δοκιμάσετε πρώτα σε ένα μικρό κομμάτι δέρματος. «Αν τα μωρά είναι στον ήλιο, είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε αντηλιακό στις περιοχές που είναι εκτεθειμένες», εξηγεί η Δρ Ρόζενμπλατ.

Φυσικό vs χημικό αντηλιακό

Υπάρχουν δύο τύποι αντηλιακών: τα φυσικά και τα χημικά. «Τα φυσικά αντηλιακά είναι βασισμένα σε μέταλλα και αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία από το δέρμα», λέει η Δρ Rosenblatt. «Τα χημικά αντηλιακά απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία, ώστε να μην εισχωρεί στο σώμα». Συνιστά την επιλογή ενός φυσικού αντηλιακού για τα μωρά, καθώς τα συστατικά δεν είναι τόσο σκληρά για το δέρμα. Επιπλέον, η Δρ Langlois λέει ότι τα χημικά αντηλιακά μπορεί να περιέχουν οξυβενζόνη, η οποία θα μπορούσε να διαταράξει τις ορμόνες. «Αυτό θα μπορούσε να έχει ορμονικές επιπτώσεις σε ένα παιδί και μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει πράγματα όπως η πρώιμη εφηβεία», λέει.

Επιλέγοντας αντηλιακό

Όταν επιλέγετε ένα αντηλιακό, αναζητήστε το οξείδιο του ψευδαργύρου ή το διοξείδιο του τιτανίου ως ενεργό συστατικό. Αυτές οι μη τοξικές φόρμουλες με βάση τα μέταλλα εμποδίζουν φυσικά τις ακτίνες από το δέρμα του μωρού σας. «Θα θέλετε επίσης ευρύ φάσμα για προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB», λέει η Δρ Langlois. Τόσο αυτή όσο και η Δρ Rosenblatt συνιστούν SPF 30 ή υψηλότερο.

Τι αντηλιακό είναι καλύτερο για το μωρό; Κρέμα ή σπρέι

Ποιος τύπος αντηλιακού είναι καλύτερος για το μωρό σας; Η Dr. Rosenblatt τις κρέμες. "Θέλετε να έχετε ένα ωραίο, ομοιόμορφο στρώμα αντηλιακού στο δέρμα σας. Με το σπρέι δεν το πετυχαίνετε αυτό", λέει. Η Δρ. Langlois προτιμά επίσης τα αντηλιακά κρέμα ή stick και προσθέτει ότι τα σπρέι θα μπορούσαν να μπουν ακούσια στους πνεύμονες του παιδιού κατά την εφαρμογή

Tips για σωστή εφαρμογή αντηλιακού στα μωρά

Απλώστε το αντηλιακό περίπου 15 λεπτά πριν την έκθεση του μωρού στον ήλιο και επαναλάβετε κάθε δύο ώρες μετά. Αν τα παιδιά σας μπαίνουν στο νερό, βάλτε ακόμη μια στρώση αμέσως μόλις βγουν έξω. " Θέλετε να είστε γενναιόδωροι με την εφαρμογή του αντηλιακού", λέει η Δρ. Langlois. "Για τα μωρά ειδικά, θέλετε να είστε προσεκτικοί γύρω από τα μάτια, γιατί εάν το μωρό τρίβει τα μάτια του θα μπορούσε να τα ερεθίσει". Επίσης θα πρέπει να προσέχετε την εφαρμογή αντηλιακού στα χέρια του μικρού σας, ειδικά αν τα βάζει συχνά στο στόμα του. Και μην ξεχνάτε σημεία όπως το πάνω μέρος του κεφαλιού, τη μύτη, τα αυτιά και τα χείλη, τα κουτεπιέ και τα γόνατα. (Για τα χείλη χρησιμοποιήστε ένα lip balm με SPF).

πηγή: Parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved