«You» turn: Γυρίστε το παιδί σας προς τα πίσω στο αυτοκίνητο και προστατέψτε το καλύτερα!

Σε μία περίοδο που η προστασία της ζωής είναι καθημερινά στην επικαιρότητα, κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την ασφάλεια των παιδιών στο αυτοκίνητο;

«You» turn: Γυρίστε το παιδί σας προς τα πίσω στο αυτοκίνητο και προστατέψτε το καλύτερα!

Οι ειδικοί στην ασφάλεια επισημαίνουν ότι η απλή εφαρμογή λύσεων που είναι ήδη διαθέσιμες, θα βελτιώσει κατά πολύ την προστασία των παιδιών, όταν μετακινούνται. Και για τη Volvo, αυτές οι λύσεις έχουν τις βάσεις τους πίσω στο 1964!

Πράγματι, ήταν τη δεκαετία του ‘60, όταν η Volvo έφερε τα εμπρός πίσω στην παιδική ασφάλεια, δοκιμάζοντας το πρώτο πρωτότυπο παιδικού καθίσματος παγκοσμίως, το οποίο ήταν αντεστραμμένο, όπως τα καθίσματα που προστατεύουν τους αστροναύτες, ώστε να διανέμει ομοιόμορφα τη δύναμη της σύγκρουσης σε ολόκληρη την πλάτη. Ακολούθησαν σημαντικά βήματα για την εξέλιξη της ιδέας και τα αντεστραμμένα παιδικά καθίσματα, άρχισαν να χρησιμοποιούνται ευρέως στη Σουηδία, πολύ νωρίτερα από οπουδήποτε αλλού. Και τα οφέλη αυτής της καινοτομίας, άρχισαν σύντομα να αποτυπώνονται στις στατιστικές ατυχημάτων.

volvo 2021 2

Δεκαετίες μετά, η οδική ασφάλεια έχει αναβαθμιστεί κατά πολύ όμως, τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν ότι ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα τροχαία εξακολουθούν να ευθύνονται για έναν στους πέντε παιδικούς θανάτους. Και σύμφωνα με την UNICEF, σε όλα τα ανεπτυγμένα έθνη, οι τραυματισμοί σε τροχαία είναι η βασική αιτία θανάτων στην ηλικιακή ομάδα ενός έως 14 ετών. Όσο για την Ελλάδα, χρειάζεται επίσης να γίνουν αρκετά ακόμη βήματα για την προστασία των παιδιών στο αυτοκίνητο. Βλέπετε, αρκετοί γονείς είτε δεν αγοράζουν παιδικό κάθισμα, είτε δεν το χρησιμοποιούν σε κάθε μετακίνηση. Όμως τα περισσότερα σοβαρά ατυχήματα γίνονται μέσα στις πόλεις.

Τι χρειάζεται να αλλάξει; Καταρχάς, η χρήση παιδικών καθισμάτων πρέπει να είναι καθολική, χωρίς εξαιρέσεις. Και το κάθισμα που επιλέγουν οι γονείς πρέπει να είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού. Παιδιά ηλικίας έως τεσσάρων ετών, για παράδειγμα, πρέπει να ταξιδεύουν σε καθίσματα που είναι στραμμένα αντίθετα με τη φορά κίνησης του αυτοκινήτου. Πρόκειται για οδηγία των ειδικών, για ένα συμπέρασμα που προκύπτει από έρευνες και στατιστικά στοιχεία, για μία ακλόνητη γνώση που προήλθε από δοκιμές ετών τις οποίες διεξάγει η Volvo, δηλαδή η εταιρεία που πρωτοπορεί σταθερά στις καινοτομίες για την αναβάθμιση της παιδικής ασφάλειας.

volvo 2021 3

Τα αποτελέσματα όλων των δοκιμών και της έρευνας που γίνεται από τη Volvo εδώ και πάνω από 50 χρόνια, λοιπόν, δείχνουν ότι σε μία ισχυρή μετωπική σύγκρουση ο λαιμός ενός μικρού παιδιού δεν έχει την αντοχή να υποστηρίξει το κεφάλι του, το οποίο έχει δυσανάλογα μεγάλο βάρος σε σχέση με το σώμα του. Σε μία τέτοια περίπτωση, η αντεστραμμένη πλάτη του καθίσματος συγκρατεί ταυτόχρονα τον λαιμό, την πλάτη και το κεφάλι και κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Οργανισμοί, που μελετούν την ασφάλεια των παιδιών στο αυτοκίνητο, όπως ο ΠΟΥ και η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, μάλιστα, συμφωνούν με το παραπάνω συμπέρασμα. Το Εγχειρίδιο Οδικής Ασφάλειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δε, αναφέρει ότι ένα παιδικό κάθισμα που κοιτάζει εμπρός, μειώνει το ρίσκο τραυματισμού σε περίπτωση σύγκρουσης κατά 50% -σε σύγκριση με το να μετακινείται ένα παιδί χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Ωστόσο, ένα αντεστραμμένο παιδικό κάθισμα ελαττώνει τον αντίστοιχο κίνδυνο κατά 80%.

volvo 2021 4

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Volvo προτρέπει τους γονείς και τις αρχές να ευθυγραμμιστούν με τις οδηγίες των ειδικών και τα αποτελέσματα των ερευνών. Παράλληλα, δεν σταματά να βελτιώνει τα παιδικά της καθίσματα και να τα κάνει πιο ελαφριά, πιο πρακτικά, πιο άνετα και πιο φιλόξενα. Από τα νέα μάλλινα υφάσματα που προσφέρουν καλύτερη υγιεινή και αίσθηση, μέχρι πρωτότυπες λύσεις όπως ο μηχανισμός περιστροφής που χρησιμοποιείται σε πρόσφατο μοντέλο αντεστραμμένου παιδικού καθίσματος: Η Volvo φροντίζει όλο και περισσότερο και όλο και καλύτερα τα παιδιά, αλλά και γονείς. Αυτήν την περίοδο, μάλιστα, οι γονείς μπορούν να επωφεληθούν από έκπτωση 30% σε όλα τα παιδικά καθίσματα Volvo, αλλά και σε όλα τα γνήσια αξεσουάρ Volvo.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved