Ενισχύστε την συναισθηματική αναγνώριση και έκφραση της κόρης σας

Έρευνες έχουν δείξει πως αρκετά κορίτσια όπως και αγόρια, βιώνουν μία «σχεσιακή επιθετικότητα», όπου αποκλείονται από τα άλλα παιδιά στο σχολείο για κάποιο λόγο ή όταν αναγκάζονται να μην κάνουν παρέα με κάποια παιδιά για να είναι αποδεκτά, για παράδειγμα.

Μαρίνα Μόσχα
Ενισχύστε την συναισθηματική αναγνώριση και έκφραση της κόρης σας

Ναι, μιλάμε για το bullying και για το πώς μπορούν να γίνουν εύκολα σχετικά θύτες, θεατές ή ακόμη και θύματα. Μην ξεχνάμε πως η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη στη ζωή ενός παιδιού και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, πρέπει να μάθετε στην κόρη σας πως θα την διαχειριστεί. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να της δείξετε πως είναι εντάξει να εκφράσει ένα μεγάλο φάσμα συναισθημάτων.

Μπορεί να πιστεύουμε πως τα κορίτσια «έχουν στο τσεπάκι το συναίσθημα» και πως μπορεί η συναισθηματική τους νοημοσύνη να είναι ανεπτυγμένη σε σχέση με τα αγόρια, δεν ισχύει όμως αυτό. Δυστυχώς, τα κορίτσια μαθαίνουν πολύ νωρίς να φροντίζουν πρώτα τα συναισθήματα των άλλων ενώ πιστεύουν ότι πρέπει πάντα να νιώθουν χαρούμενα καταπιέζοντας τα «κακά» συναισθήματα όπως η ζήλια, ο θυμός ή η ανασφάλεια. Και όμως, όταν νιώθει ένας άνθρωπος θυμό για παράδειγμα, δεν σημαίνει πως νιώθει ένα μη αποδεκτό συναίσθημα ή ένα «κακό» συναίσθημα.

Αντίθετα, χρειάζεται να «δει» τον θυμό του, να τον αναγνωρίσει ως ένα συναίσθημα που του λέει πως κάτι δεν πάει καλά! Είναι ένα σήμα από τον συναισθηματικό μας κόσμο που χρειάζεται να το λάβουμε υπόψη, ώστε να μην μείνουμε με το θυμό εσωτερικευμένο ή να γίνουμε ηφαίστειο που εκρήγνυται.

  • Μιλήστε λοιπόν με την κόρη σας για τον θυμό, ρωτήστε την τι την ενοχλεί.
  • Διαβάστε μαζί ένα βιβλίο για τα συναισθήματα και παίξτε μαζί τους μετά, φέρνοντας παραδείγματα και εξερευνώντας εναλλακτικές έκφρασης…
  • Παίξτε με ζωάκια ή κούκλες, όπου θα δώσετε στο παιδί την ευκαιρία να μιλήσει για τα συναισθήματα της κούκλας αν δεν μπορεί εύκολα να αναγνωρίσει τα δικά του…
  • Μην υποτιμήσετε το συναίσθημα που νιώθει αν για παράδειγμα μία φίλη της την κορόιδεψε ή δεν τη κάλεσε στο πάρτι…
  • Μην την αποπάρετε αν σας πει ότι της αρέσει ο Γιωργάκης! Μπορεί να είναι μικρή, έχει όμως ένα πολύ πλούσιο συναισθηματικό κόσμο!
  • Μην δικαιολογήσετε τον συμμαθητή που την έσπρωξε επειδή «έτσι κάνουν τα αγόρια» και απλά της λέτε να μην τον πλησιάζει…
  • Βάλτε την σε ομαδικές δραστηριότητες – που της αρέσουν – για να αναπτύξει ομαδικό πνεύμα αλλά και να μάθει να κερδίζει και να χάνει, ώστε να αναπτύξει την ψυχική της ανθεκτικότητα.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved