120.000 αιτήσεις για μία θέση σε παιδικό σταθμό μέσω ΕΣΠΑ

Διπλασιάστηκαν οι αιτήσεις στους παιδικούς και δημοτικούς σταθμούς μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

120.000 αιτήσεις για μία θέση σε παιδικό σταθμό μέσω ΕΣΠΑ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων, οι αιτήσεις από τις δικαιούχες μητέρες διπλασιάστηκαν λόγω της ανεργίας και των χαμηλών οικογενειακών εισοδημάτων. Ενώ πέρυσι είχαν φιλοξενηθεί στους παιδικούς, μέσω του προγράμματος, 60.000 βρέφη και νήπια σε όλη τη χώρα, φέτος ο αριθμός εκτιμάται ότι θα εκτοξευθεί στις 120.000 αιτήσεις, ενδεχομένως και περισσότερες. Όπως αναφέρει το Έθνος, έχουν εξασφαλιστεί 150 εκατ. ευρώ για τη συνέχιση του προγράμματος που αντιστοιχεί σε 60.000 επιδοτούμενες θέσεις παιδιών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινωνικής επιτροπής Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Σ. Δανιηλίδη, για να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις, απαιτούνται ακόμη 50 εκατ. ευρώ.

Πέρυσι είχαν φιλοξενηθεί σε παιδικούς σταθμούς όλης της χώρας μέσω του προγράμματος 60.000 βρέφη και νήπια. Διπλάσιες αιτήσεις αναμένονται φέτος
Το ποσό αυτό, σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, μπορεί να βρεθεί από πόρους που λιμνάζουν στα διαρθρωτικά ταμεία. «Με τη ρήτρα ευελιξίας να μεταφερθεί το απαιτούμενο ποσό για να ενισχύσουμε τις ελληνικές οικογένειες και ταυτόχρονα να σώσουμε κάποια από τα χρήματα που κινδυνεύει η χώρα να τα χάσει», σημειώνει και προσθέτει ότι την πρόταση αυτή η ΚΕΔΕ την έχει καταθέσει γραπτώς στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, καθώς και στους εμπλεκόμενους υπουργούς, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει η μεταφορά του ποσού.
«Είναι κρίμα η Ελλάδα να κινδυνεύει να χάσει 4 δισ. ευρώ, επειδή δεν μπορεί να τα απορροφήσει και ταυτόχρονα η ελληνική οικογένεια να λυγίζει από τη φτώχεια», καταλήγει.
Το πρόγραμμα, την τελευταία στιγμή, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή του για την περίοδο 2013-14.
Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος της κυβέρνησης είναι την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου να γνωρίζουν όλες οι επωφελούμενες μητέρες αν έχουν επιλεγεί και σε ποιον παιδικό σταθμό θα φιλοξενηθεί το παιδί τους.
Οι εμπλεκόμενοι φορείς ολοκληρώνουν το διάστημα αυτό τη διαδικασία επιλογής επιδοτούμενων θέσεων μέσω ΕΣΠΑ στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Η διαδικασία και σε αυτήν τη φάση θα ενεργοποιηθεί από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (ΕΕΤΑΑ).
Η διασφάλιση της χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013 προέκυψε από ανακατανομή πόρων, η οποία αποφασίστηκε στη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης με τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας, Ευριπίδη Στυλιανίδη και Γιάννη Βρούτση.
ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΟΡΙΟ 30.000 ΕΥΡΩ
Στο τραπέζι πρόταση για χαμηλότερο πλαφόν εισοδήματος
Με την εξασφάλιση των 150 εκατ. ευρώ το υπουργείο Εσωτερικών θα προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες του προγράμματος και θα ορίσει τα κριτήρια (εισοδηματικά) για την εγγραφή των παιδιών, ώστε οι δομές να είναι έτοιμες κατά την έναρξη του σχολικού έτους.
Μέσω της δράσης δίνεται η δυνατότητα σε άνεργες ή εργαζόμενες μητέρες να εγγράψουν τα παιδιά τους, προκειμένου να αναζητήσουν εργασία ή να εξακολουθούν να μπορούν να εργάζονται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμπλεκόμενοι φορείς μελετούν τρόπους ώστε οι θέσεις να αυξηθούν χωρίς να χρειαστεί να υπάρξει αντίστοιχη αύξηση και των κονδυλίων.
Μια σκέψη είναι η μείωση στο πλαφόν του οικογενειακού εισοδήματος, το οποίο να κυμαίνεται στα 30.000 ευρώ ετησίως, ώστε να επωφεληθούν τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Σημειώνεται ότι πέρυσι το αντίστοιχο ποσό ήταν 40.000 ευρώ.
Εξετάζεται επίσης η πιθανότητα οι ιδιωτικοί και δημόσιοι παιδικοί σταθμοί να μειώσουν το ποσό που λαμβάνουν σε μηνιαία βάση για το κάθε παιδί. Επίσης ένα ζήτημα που θα πρέπει να διευθετηθεί είναι με βάση ποιου έτους το εκκαθαριστικό θα γίνει η σχετική αξιολόγηση.
Στατιστικά τα εισοδήματα περιορίζονται κάθε έτος, ωστόσο η καθυστέρηση στην κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων έχει ως συνέπεια οι αιτούντες να υποχρεωθούν να υποβάλουν το εκκαθαριστικό του 2011 και όχι του 2012.
ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ
Εναρξη με αξιολόγηση των δομών
Στην πρώτη φάση του προγράμματος θα αξιολογηθούν οι υποψήφιες δομές για την ένταξή τους στο πρόγραμμα και στη συνέχεια, αφού επιλεγούν οι δομές, δηλαδή οι δημοτικοί και ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί, θα προσδιοριστούν και θα χαρτογραφηθούν αναλυτικά οι θέσεις που θα καλυφθούν.
Την ευθύνη για την όλη διαδικασία θα αναλάβει εκ νέου η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (ΕΕΤΑΑ). Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει στην έκδοση τεχνικού δελτίου, ενώ στη συνέχεια η ΕΕΤΑΑ θα εκδώσει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος φορέων και δομών. Η προκήρυξη, που θα δημοσιοποιηθεί, αφορά στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».
Οι ενδιαφερόμενες δομές (βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί ολοκληρωμένης φροντίδας, παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία) θα πρέπει να σπεύσουν μέχρι τις αρχές Ιουλίου (η πρόσκληση θα προσδιορίζει συγκεκριμένη ημερομηνία) να υποβάλουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.
Οι ωφελούμενες μητέρες, αν οι διαδικασίες προχωρήσουν χωρίς προβλήματα, θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα με την προκήρυξη που θα εκδοθεί.

Διαβάστε επίσης: Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληροί μια μητέρα για να ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης ΕΣΠΑ;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved