Τα παιδιά απαιτούν καθαρό περιβάλλον

Με κεντρικό τους σύνθημα, «Περιβάλλον κρατήσου, είμαστε μαζί σου» μαθητές 17 σχολείων της Θεσσαλονίκης, ζήτησαν με ψήφισμά τους ένα ομορφότερο, περισσότερο ανθρώπινο και δημιουργικό σχολείο.

Τα παιδιά απαιτούν καθαρό περιβάλλον

Οι μαθητές συμμετείχαν σε συνέδριο, οι εργασίες του οποίου πραγματοποιήθηκαν στον προαύλιο χώρο του δημαρχείου και στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο: «Ερευνούμε το σχολείο μας, τη γειτονιά μας και ενεργούμε με όραμα για το μέλλον» που υλοποίησε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου.

Με τη συμπαράσταση του δήμου Θεσσαλονίκης, οι σχολικές ομάδες ερεύνησαν το σχολείο τους και τη γειτονιά τους, κατέγραψαν τη σημερινή τους εικόνα, έθεσαν ερωτήματα αναζητώντας απαντήσεις και κατέληξαν σε δράσεις με τις οποίες άλλαξαν ή πρότειναν την αλλαγή ενός μέρους του σχολείου τους και της γειτονιάς τους.

«Τα σχολεία έβαλαν κάδους κομποστοποίησης, ζωγράφισαν τοίχους, παγκάκια και κάδους, εμπλούτισαν τη βιβλιοθήκη τους, χρησιμοποίησαν παλιά λάστιχα για να φτιάξουν ζαρντινιέρες, καθάρισαν πάρκα και γενικότερα, πήραν πρωτοβουλίες για να βελτιώσουν το περιβάλλον της γειτονιάς τους».

Μετά το τέλος του συνεδρίου, αργά το μεσημέρι, οι μαθητές θα εκδώσουν ψήφισμα για το αστικό περιβάλλον στο οποίο διαβιούν και θα το παραδώσουν στον αντιδήμαρχο ποιότητας ζωής, Κωνσταντίνο Ζέρβα. Στο ψήφισμα, όπως καταγράφεται στο προσχέδιό του, οι μαθητές διεκδικούν από τους αρμόδιους φορείς, «σωστό σχεδιασμό και προγραμματισμό, με ορίζοντα όχι μόνο το σήμερα αλλά και το αύριο της πόλης, με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών».

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με τους μαθητές να κρατούν αυτοσχέδια γράμματα που θα σχηματίζουν τη φράση «ενεργός πολίτης για βιώσιμη Θεσσαλονίκη», απευθυνόμενοι έτσι στους διερχόμενους ως μελλοντικοί ενεργοί πολίτες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved