Μήπως το Δημοτικό είναι τελικά, παίξε- γέλασε;

Το Παιχνιδαγωγείο απαντά στις ερωτήσεις μας, ξαναγνωρίζοντάς μας το παιχνίδι για παιδιά δημοτικού!   

Μήπως το Δημοτικό είναι  τελικά, παίξε- γέλασε;

Είναι το Παιχνιδαγωγείο Δημοτικό σχολείο;

Το Παιχνιδαγωγείο είναι ένας δυναμικός παιδαγωγικός οργανισμός που από το 2010 έχει παίξει με 280.000 παιδιά εκπαιδεύοντας παράλληλα πάνω από 400 εκπαιδευτικούς. Το παιχνίδι και η εκπαίδευση συναντήθηκαν τότε, μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, εταιρικές γιορτές, εργαστήρια για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς. Από το 2011 το παιχνίδι επεκτάθηκε και με σύμμαχο την αρχιτεκτονική οδήγησε στη δημιουργία και λειτουργία οκτώ χώρων παιχνιδιού και τη δημιουργία ενός σχολείου. Από το 2013 το Παιχνιδαγωγείο έγινε «Σχολείο για μικρούς» και ξεκίνησε να ενσωματώνει το παιχνίδι στην «επίσημη» εκπαιδευτική διαδικασία το 2015 με τη δημιουργία του Νηπιαγωγείου.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, το Παιχνιδαγωγείο έβαλε τη δύναμη του παιχνιδιού στο Δημοτικό Σχολείο. Η δημιουργία του νέου Δημοτικού Σχολείου έγινε με τη σκέψη στα παιδιά που από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό, μέσα σε ένα καλοκαίρι, απαιτείται να πάρουν το ρόλο του «μαθητή». Με τη σκέψη στους γονείς, που θέλουν τα παιδιά τους να είναι παιδιά, να εξελίσσονται μέσα από τη μάθηση, με ζωντανή φαντασία, δημιουργικότητα και όρεξη για έρευνα, να μαθαίνουν και να αναπτύσσουν τις δεξιότητες τους. Έτσι, εδώ και ένα χρόνο, ξεκίνησε ένα σχολείο για παιδιά και γονείς που αντιμετωπίζουν το σχολείο ως εργαλείο για να μάθουν και να ισορροπούν το πρέπει με το θέλω.

Set A 3

Γιατί παιχνίδι στο Δημοτικό σχολείο;

Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, τόσο περισσότερο θεωρείται ότι έχουν παίξει αρκετά και είναι η ώρα να «μπουν στα δύσκολα» του σχολείου, όπου το παιχνίδι δεν έχει καμία θέση. Βέβαια, από την αρχή της ιστορίας της παιδαγωγικής, πολλοί φιλόσοφοι, ψυχολόγοι και παιδαγωγοί ερευνητές έχουν τεκμηριώσει ότι τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν συμμετέχουν στη διαδικασία με όλες τους τις αισθήσεις, όταν παίζουν.

Τα τελευταία αρκετά χρόνια η διεθνής και η ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα αναγνωρίζουν ότι το παιχνίδι διευρύνει το πεδίο μέσα στο οποίο αναπτύσσονται οι δεξιότητες των παιδιών και είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη μάθηση. Οργανισμοί όπως η UNICEF, η Επιτροπή Υπουργείων Παιδείας του Καναδά, το Playful Learning Lab του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, το Εθνικό Σωματείο Εκπαιδευτικών της Μεγάλης Βρετανίας, εισάγουν στρατηγικές που ενθαρρύνουν περισσότερο παιχνίδι στα δημοτικά σχολεία.

Παράλληλα, κορυφαίοι «σύγχρονοι ρήτορες» στην εκπαίδευση όπως ο Ken Robinson, καλούν τους εκπαιδευτικούς και όσους φτιάχνουν εκπαιδευτικά συστήματα να δουλέψουν προς την αλλαγή από τα σχολεία «βιομηχανίες» που στοχεύουν σε συγκεκριμένα ακαδημαϊκά αποτελέσματα σκοτώνοντας τη δημιουργικότητα, σε σχολεία «περιβόλια» όπου η εστίαση είναι στις διεργασίες, όπου τα παιδιά και η δημιουργικότητα τους ανθίζουν και η μάθηση αναπτύσσεται οργανικά.

Set B 3
Set A 1

Τι θα συναντήσεις στο Παιχνιδαγωγείο;

Μπαίνοντας στον όμορφο καινούριο χώρο του στο Νέο Ψυχικό θα βρεις φωτεινές αίθουσες, όπου τα παιδιά ερευνούν, παίζουν και μαθαίνουν σε μικρές ομάδες, μια συντονισμένη ομάδα ειδικών που δουλεύει με επίκεντρο την οικογένεια. Μια φυσική αυλή για εξερεύνηση, εμπέδωση γνώσεων και καλλιέργεια δεξιοτήτων της μελέτης περιβάλλοντος, της φυσικής αγωγής και των μαθηματικών. Εξορμήσεις στη γειτονιά, το δάσος και την πόλη για πρακτική εφαρμογή της Ιστορίας, των Μαθηματικών και της γλώσσας. Μια κόκκινη-τυρκουάζ αίθουσα για παιχνίδι, ελεύθερη έκφραση, μουσική, χορό και θέατρο. Παιχνίδια και δραστηριότητες STEM που αξιοποιούν τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας αναπτύσσοντας τη λογικό-μαθηματική σκέψη. Τα Αγγλικά και άλλες ξένες γλώσσες, που γίνονται αφορμή για επαφή και επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο, έρευνα στο διαδίκτυο και ταξίδια της φαντασίας. Ένα ατελιέ όπου οι ιδέες, η φαντασία και η δημιουργικότητα των παιδιών αποτυπώνονται μέσα από τις εικαστικές τέχνες. Σε αυτό το σχολείο, τις περισσότερες φορές, θα συναντήσεις παιδιά, δασκάλους και γονείς να απολαμβάνουν αυτό που ζουν!

Set B 1

Σε ποιους γονείς απευθύνεται το Παιχνιδαγωγείο;

Σε γονείς που προβληματίζονται και τους ενδιαφέρει να είναι φωτεινός ο δρόμος που θα ακολουθήσει το παιδί τους, που θα ήθελαν να δώσουν τη δυνατότητα στο παιδί τους να δημιουργήσει τις δικές του διαδρομές μάθησης ώστε να οργανώνει τη σκέψη του και τον εαυτό του μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει, πλέον, καθημερινά.

ph3

Στο Παιχνιδαγωγείο θα βρεις πράγματα να ανακαλύψεις, να εφεύρεις από την αρχή και να δημιουργήσεις όποια μέρα κι αν τύχει να βρεθείς εκεί!

Info: «Παιχνιδαγωγείο» Νηπιαγωγείο & Δημοτικό (Ομήρου 28, Νέο Ψυχικό)

www.paixnidagogeio.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved