Γιατί τα παιδιά δυσκολεύονται στις μέρες μας να γράφουν με μολύβι

Ποιος ο ρόλος της τεχνολογίας.

Γιατί τα παιδιά δυσκολεύονται στις μέρες μας να γράφουν με μολύβι

Τα παιδιά δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να κρατήσουν σωστά το στυλό και το μολύβι εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης της τεχνολογίας.

Όπως εξηγούν παιδίατροι στη Βρετανία, λόγω της εκτατεμένης χρήσης των κινητών τηλεφώνων και των tablets οι μύες των δακτύλων των παιδιών δεν είναι αρκετά δυνατοί ώστε να κρατούν σωστά ένα μολύβι.

«Τα παιδιά δεν έρχονται στο σχολείο έχοντας τα δυνατά και επιδέξια χέρια που είχαν 10 χρόνια πριν», λέει μιλώντας στον Guardian η επικεφαλής του παιδιατρικού τμήματος του ιδρύματος Heart of England, Sally Payne. «Στα παιδιά που έρχονται στο σχολείο δίνεται ένα μολύβι αλλά όλο και περισσότερο δεν μπορούν να το κρατήσουν επειδή δεν έχουν τις βασικές δεξιότητες κίνησης.»

Οπως εξηγεί, «για να πιάσετε ένα μολύβι και να το κινήσετε, απαιτείται ισχυρός έλεγχος των λεπτών μυών στα δάχτυλα και τα παιδιά χρειάζονται πολλές ευκαιρίες για να αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες.»

Σύμφωνα με την ίδια πλέον είναι πολύ πιο εύκολο να χαρίσει στο παιδί ένα ipad απ’ ότι να το ενθαρρύνεις α παίξει με τουβλάκια, να κάνει χειροτεχνίες, χαρτοκοπτική ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που του επιτρέψει να αναπτύξει και να δυναμώσει τους μύες των χεριών του. Αλλωστε, οι ώρες που αφιερώνει ένα παιδί μπροστά σε μια οθόνη είναι περισσότερες απ' αυτές που γράφει.

Πάντως όπως δηλώνει στον Guardian η Barbie Clarke, παιδοψυχοθεραπεύτρια και ιδρύτρια του ερευνητικού οργανισμού Family Kids and Youth, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί έχουν λάβει ήδη υπόψιν τους το πρόβλημα και ζητούν από τους μικρούς τους μαθητές να χρησιμοποιούν εξίσου τα μολύβια με τις τεχνολογίες αφής.

Διαβάστε επίσης

Το 80% των παιδιών της πέμπτης και έκτης δημοτικού χρησιμοποιούν τα social media
Μόλις 1 στους 10 μαθητές δημοτικού έχει πολύ καλές επιδόσεις στην ανάγνωση - Τι δείχνει έρευνα

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved