Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε τα σχολικά είδη των παιδιών σας

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι γονείς καλούνται να «εξοπλίσουν» τα παιδιά τους με σχολικά είδη όπως τσάντες, κασετίνες, μολύβια, μαρκαδόρους, μπλοκ ζωγραφικής.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε τα σχολικά είδη των παιδιών σας

Σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού και την τάξη που φοιτά, ο κατάλογος διαμορφώνεται αναλόγως. Πριν λοιπόν βρεθείτε με τη λίστα ανά χείρας, κάντε μια έρευνα αγοράς σε κεντρικά αλλά και συνοικιακά βιβλιοπωλεία, συγκρίνετε τιμές και αποφασίστε μαζί με το παιδί σας (αν είναι εφικτό), τι θα αγοράσετε και από που.

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), τονίζει ότι με τη σωστή έρευνα αγοράς, η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού μπορεί να είναι διασκεδαστική και οικονομικά ωφέλιμη. Αρκεί να έχετε υπόψιν σας τα εξής:

• Είναι πολύ βασικό να καταλάβει το παιδί ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά, ανάμεσα στο τι πραγματικά χρειάζεται, για το σχολείο και στο τι νομίζει ότι χρειάζεται. Πρέπει να καταλάβει ότι η "ομορφιά" των σχολικών ειδών δεν είναι, απαραίτητα, συνδεδεμένη, με τη μόδα της εποχής, αλλά, σίγουρα, επιβαρύνει το πορτοφόλι της οικογένειας.
• Ετοιμάζετε έναν κατάλογο με τα είδη που θεωρείτε απαραίτητα. Στη διαδικασία αυτή, το παιδί σας πρέπει να συμμετέχει. Αν πιστεύει ότι συναποφάσισε, μαζί σας, για τα σχολικά του είδη, θα αποφύγετε τριβές, όταν θα κάνετε τις αγορές σας. Ειδικά στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού οι δάσκαλοι δίνουν τη λίστα των πραγμάτων που θα χρειαστούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, επομένως το πεδίο ...σύγκρουσης αφορά κυρίως στην σχολική τσάντα, την κασετίνα και τα διάφορα πολύχρωμα μολύβια και στυλό που θέλουν να πάρουν τα παιδιά.
• Είναι φυσικό, το παιδί σας, κάποιες στιγμές, να παρασυρθεί, από την ποικιλία της αγοράς και να σας ζητήσει να αγοράσετε κάποια πράγματα, τα οποία δεν υπάρχουν στον κατάλογο που σας συστήνει το σχολείο Αν θεωρείτε ότι είναι περιττά, πρέπει να αρνηθείτε με ηρεμία και εξηγώντας του το λόγο.
• Μελετάτε, με προσοχή, τη σήμανση των σχολικών ειδών. Δεν πρέπει να παρασυρθείτε μόνο από τα χρώματα και τα σχέδια των σχολικών ειδών.
• Σε κάποια προϊόντα, όπως μολύβια, στυλό, γόμες, κ.α., είναι, πολλές φορές, πιο οικονομικό να αγοράζετε συσκευασίες που περιέχουν παραπάνω από ένα τεμάχιο, αρκεί να είστε σίγουροι ότι θα τα χρησιμοποιήσετε.
• Δεν πρέπει να αγοράζετε σχολικά είδη που μυρίζουν σαν τρόφιμα (σβύστρες κ.λπ.) Οι μυρωδιές προέρχονται από χημικές αρωματικές ουσίες, που ίσως αποδειχθούν, αργότερα, ακατάλληλες.
• Η ασφάλεια των σχολικών ειδών πρέπει να είναι το κυρίαρχο κριτήριο, για την αγορά τους. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα σχολικά που μοιάζουν με παιχνίδια, δεν πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές ασφάλειας με τα παιχνίδια. Έτσι, στυλό που ανάβουν, μολύβια με μικρά διακοσμητικά αυτοκόλλητα, σβύστρες που μυρίζουν σαν φρούτα, μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα είδη για την υγεία.

Τέλος να θυμάστε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να φορτώνονται με σχολικά είδη που ζυγίζουν πάνω από το 1/10 του βάρους τους.

Περισσότερα Back to School άρθρα διαβάστε εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved