Στρες...ένας ανεπιθύμητος φίλος

Οι σημερινοί ρυθμοί ζωής, τα οικολογικά προβλήματα, η αύξηση των ανίατων ασθενειών, η απομόνωση του ανθρώπου, η οικονομική κρίση....ουφ! όλα αυτά κάνουν τα επίπεδα άγχους μας να χτυπάνε κόκκινο...

Στρες...ένας ανεπιθύμητος φίλος

Το στρες είναι πλέον ένα μόνιμο βάρος μέσα μας, ειδικά όταν βρισκόμαστε στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής μας και οι διακοπές φαντάζουν μακριά...

Όλο και περισσότερες έρευνες μιλούν για τον αρνητικό ρόλο του στρές στη ζωή μας. Παράγει τοξίνες στο σώμα, μας αρρωσταίνει, μας κάνει να νιώθουμε εξάντληση ακόμη και θλίψη...Τί μπορούμε να κάνουμε για να νιώσουμε πιο ήρεμοι και γαλήνιοι;
#1. Η γιόγκα βοηθάει σε μεγάλο βαθμό τη μείωση των επιπέδων στρες στη ζωή μας. Βέβαια, οποιοδήποτε είδος άσκησης παίζει σπουδαίο ρόλο στη μείωση του άγχους και στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης στον εγκέφαλο, της χαρούμενης ορμόνης! Γυμναστείτε λοιπόν!
#2. Σταματήστε να κάνετε πράγματα που δεν θέλετε: το stress προκύπτει όταν η απόσταση μεταξύ του "ποιοί είμαστε" και του "πώς γίναμε" είναι πολύ μεγάλη. Πείτε όχι και, όπως λέει μια σοφή φίλη, τα πολλά όχι μας οδηγούν στο μεγάλο Ναι! το Ναι της ζωής μας!
#3. Τρώτε σωστά: η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία μας. Τρώτε υγιεινά και ισορροπημένα και δείτε την ενέργεια σας να μεγαλώνει και το άγχος σας να μειώνεται.
#4. Αφιερώστε λίγο χρόνο στη φύση: η απομάκρυνση του ανθρώπου απο το φυσικό του περιβάλλον τη φύση είναι ένας από τους λόγους που ο άνθρωπος βιώνει άγχος. Πηγαίνετε μια βόλτα στο δάσος ή στο πάρκο της γειτονιάς σας, κόψτε φύλλα, μυρίστε τα και χαλαρώστε κοντά στη φύση. Δοκιμασμένα αποτελέσματα!
#5. Διαβάστε ένα βιβλίο ή δείτε μια ταινία: όχι θρίλερ ή κάποια ταινία βαριά αλλά μια ανάλαφρη, σχεδόν χαζή ταινία. Τα βιβλία και οι ταινίες μας ταξιδεύουν σε περιπέτειες και μας τραβούν, έστω για λίγο, μακριά από την καθημερινότητά μας. Εάν δείτε την ταινία με παρέα ακόμη καλύτερα. Συζητήστε μετά το θέμα της ταινίας ή κάτι που σας δίδαξε!είναι χαλαρωτικό και επιμορφωτικό επίσης.
#6. Καθήστε με τους αγαπημένους σας ανθρώπους και κουβεντιάστε: μην κουβεντιάζετε για τα παιδιά και το ιδιότροπο αφεντικό σας, μην μιλάτε για τα οικονομικά σας ή για το πρόγραμμα της αυριανής μέρας...αν αναρωτιέστε τί να πείτε τότε...μάλλον για τη σχέση σας! Υπάρχει μια πληθώρα θεμάτων και η πιο χαλαρωτική θεματολογία έχει να κάνει με τα όνειρά σας...τί θέλετε να πετύχετε στη ζωή σας; τί σας αρέσει να κάνετε; να σκέφτεστε πριν κοιμηθείτε; μιλήστε για μια ταινία, για μια ωραία στιγμή του παρελθόντος σας...υπάρχουν πολλά θέματα που μπορούν να μειώσουν κατά πολύ τα επίπεδα του στρες.

Οι παραπάνω συμβουλές είναι κάποια μικρά χρυσά κλειδιά προς την εσωτερική μας γαλήνη. Θα σας κάνουν να νιώσετε πιο ήρεμοι και πιο ισορροπημένοι...γιατί τίποτε δεν αξίζει την προσοχή σας περισσότερο όσο η προσωπική σας ηρεμία και χαρά. Και να θυμάστε το μεγαλύτερο αγχολυτικό είναι το γέλιο! Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος...

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos.blogspot.gr
Δήμητρος 6, Μαρούσι

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved