Πώς να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία

Το διάβασμα βιβλίων τη σημερινή εποχή έχει κίνδυνο να εκλείψει ως συνήθεια και χόμπι, δεδομένης της τρομακτικής ανάπτυξης της τεχνολογίας...

Πώς να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία

Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη οι λάτρεις του παλιού, κλασσικού βιβλίου, με το χοντρό χαρτί και το χειροπιαστό σενάριο. Για αυτούς, λοιπόν, τους θαυμαστές γράφτηκε το παρόν άρθρο...

ad

Η σημαντικότερη συμβουλή είναι να μετατρέψουμε την ανάγνωση του βιβλίου σε μια διαδραστική δραστηριότητα. Η εκδραμάτιση την ώρα της ανάγνωσης ταξιδεύει το παιδί στον κόσμο του βιβλίου και ενεργοποιεί πιο αποτελεσματικά την φαντασία του. Αλλάξτε τη φωνή σας ανάλογα με τον ήρωα, χρησιμοποιείστε τα χέρια και τις εκφράσεις του προσώπου σας για να ζωντανέψετε το παραμύθι, σε γνωστό κατάστημα παιχνιδιών υπάρχουν και μαριονέτες χεριού με ήρωες από κλασσικά παραμύθια που μπορείτε να έχετε στο χέρι σας ενώ διαβάζετε.
Αφήστε το παιδί να διαλέξει μόνο του τα βιβλία που θέλει να αγοράσει. Όταν το παιδί βλέπει κάτι που το εντυπωσιάζει, θα το ακούσει πιο προσεκτικά από ένα βιβλίο που πήρε με το ζόρι. Αφήστε το να σας οδηγήσει εκείνο στο τι θέλει να διαβάζει και μόλις το ανακαλύψετε καλό είναι να το ενισχύσετε αγοράζοντας ακόμα περισσότερα βιβλία ή cd με διηγήσεις με τους αγαπημένους του πρωταγωνιστές.
Δημιουργήστε μαζί με το παιδί το δικό του βιβλίο. Τα σημερινά παιδιά έχουν στη διάθεσή τους μια μεγάλη γκάμα υλικών για να κάνουν το δικό τους βιβλίο πραγματικότητα...Μέσω υπολογιστή με εικόνες, ήχους και βίντεο, αλλά και με την απλή μέθοδο χαρτί- μολύβι, το παιδί μπορεί να συνεχίσει την αγαπημένη του ιστορία, μαθαίνοντας έτσι από πολύ νωρίς να εκφράζει τις σκέψεις του και να χρησιμοποιεί τη φαντασία του.
Ακούστε την ιστορία σε cd. Στο εξωτερικό είναι πολύ σύνηθες για τους ανθρώπους που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να διαβάσουν ένα βιβλίο, να αγοράζουν το βιβλίο σε cd. Υπάρχουν και εδώ, φυσικά, παραμύθια με cd και είναι, επομένως, πολύ ωφέλιμο να ακούει το παιδί την ιστορία σε ένα ταξίδι, για παράδειγμα. Με τον τρόπο αυτό το παιδί μαθαίνει λεξιλόγιο, ακονίζει την φαντασία του, και περνά δημιουργικά τον χρόνο του στο αυτοκίνητο. Επίσης, γνωρίζοντας ότι αυτή η ιστορία ήταν βιβλίο που μετατράπηκε σε μορφή ήχου, νιώθει πιο οικεία με τα βιβλία.

Οι συμβουλές είναι απλές και διασκεδαστικές. Οι γονείς που αγαπούν το βιβλίο θα συμφωνήσουν. Είναι πολύ σημαντικό το διάβασμα και καλό είναι ο κάθε γονέας να περνά αυτό το ερέθισμα στο παιδί του. Με ένα βιβλίο ταξιδεύεις, εμπλουτίζεις το λεξιλόγιό σου, ερεθίζεις τη φαντασία σου και μαθαίνεις παράλληλα...δώστε αυτό το εφόδιο στο παιδί σας!

Παπακυργιάκη Χρυσούλα
Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια Εφήβων & Ενηλίκων
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos.blogspot.com
Δήμητρος 6, Μαρούσι

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved