Γονείς στην Ισπανία μποϊκοτάρουν τις σχολικές εργασίες στο σπίτι- Τι ζητούν

Λιγότερο διάβασμα στο σπίτι και περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τα παιδιά τους διεκδικούν οι γονείς στην Ισπανία. Προαναγγέλλουν μάλιστα μποϊκοτάζ στο επιπλέον διάβασμα και στις εργασίες στο σπίτι από τον Νοέμβριο.

Γονείς στην Ισπανία μποϊκοτάρουν τις σχολικές εργασίες στο σπίτι- Τι ζητούν

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ένωση Γονέων Δημόσιων Σχολείων της χώρας. Ωστόσο, δεν υπάρχει ένα αρραγές μέτωπο μεταξύ τους, καθώς πολλοί γονείς υποστηρίζουν ότι τα παιδιά πρέπει να "δουλειά"στο σπίτι.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Εl Pais, ο Alberto 5 ετών, παίρνει παντού μαζί τις εργασίες του. Ακόμη και στο σπίτι της γιαγιάς του στα γεύματα του Σαββατοκύριακου. Η μητέρα του Reyes,ανησυχεί. Υποστηρίζει ότι το σχολείο πραγματικά πιέζει τα παιδιά. Η μητέρα του προσπάθησε να τον μετακινήσει σε άλλο σχολείο, από αυτό της Σεβίλης στο οποίο φοιτούσε, αλλά ανακάλυψε ότι δεν υπήρχαν πολλές εναλλακτικές. Ούτε με τους άλλους γονείς βρήκε πεδίο συνεννόησης. «Δε θεωρούσαν ότι αυτό είναι κακό», λέει η Reyes .«Μαθαίνουν στα παιδιά τους την ιδέα του ανταγωνισμού από μικρή ηλικία».

Αντίθετα, στο σχολείο του El Vetón στο Κάθερες, κάποιοι γονείς ζητούν διάβασμα στο σπίτι για τα πεντάχρονα παιδιά τους. «Πιστεύουν ότι είναι σαν σπορ», λέει ο Jorge Torres, , από τους πιο έμπειρους δασκάλους του σχολείου. «Αν τρέχω κάθε μέρα, θα κερδίσω τον μαραθώνιο. Αλλά δεν είναι έτσι. Εάν ένα παιδί ζητάει να διαβάζει περισσότερο, πρέπει να ενισχύουμε αυτή τη διάθεση αλλά με τρόπο.»

Η Almudena, είναι 5 χρονών. Βαριαναστενάζει κάθε φορά που έρχεται το Σαββατοκύριακο και πρέπει να κάνει την εργασία της. Αλλά αυτό που κυρίως ανησυχεί τη μητέρα της , είναι η άλλη κόρη της, η 11χρονη Ana María. Μόλις ξεκίνησε το γυμνάσιο στη Σεβίλη, αφού πέρασε δύο χρόνια διαβάζοντας ασταμάτητα στο σπίτι μέχρι την ώρα του δείπνου.

Μια άλλη μητέρα, συνεχίζει η El Pais, βλέπει την οκτάχρονη κόρη της να είναι στο σχολείο από τις 8.40 μέχρι τις 2.10. Γυρίζει σπίτι, τρώει το μεσημεριανό της φαγητό, και κάνει τα μαθήματά της από τις 4 μέχρι τις 6.30. «Υποτίθεται ότι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τα μαθήματα στις σχολικές ώρες, αλλά δεν υπάρχει χρόνος. Όταν τελειώνει, έχει και τις υπόλοιπες δραστηριότητες, οπότε η μέρα της είναι χειρότερη από ενός ενήλικα. Πότε θα παίξει;», αναρωτιέται η μητέρα της.

Ο Carlos Utrera, πρόεδρος της Ένωσης Σχολικών Επιθεωρητών της Ισπανίας, θεωρεί ότι το διάβασμα στο σπίτι δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30 λεπτά τη μέρα στα πρώτα χρόνια σχολικής ζωής, και τα 40 λεπτά τα τελευταία χρόνια του δημοτικού. Στο γυμνάσιο, εκτιμά ότι δεν πρέπει δεν πρέπει να ξεπερνά τη μία ώρα!

Πάντως το φαινόμενο του εξανλητικού ωραρίου διαβάσματος των παιδιών είναι γνώριμο και στη χώρα μας, όπου οι μαθητές όχι μόνο δεν έχουν ελεύθερο χρόνο αλλά δεν τους φτάνει πολλές φορές το 24ωρο!

Photo:PACO PUENTES EL PAIS

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved