3η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Η πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου καθιερώθηκε με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού. Την ημέρα αυτή δεν πραγματοποιούνται μαθήματα στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, αλλά διεξάγονται ενδοσχολικοί αγώνες αθλοπαιδιών, που συνδέονται με ένα κεντρικό «θεματικό άξονα» ευρύτερου μαθησιακού πεδίου, που υλοποιείται μέσα από τον σχολικό αθλητισμό.

3η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο η 3η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού πρέπει να είναι ανοικτή στην ευρύτερη κοινωνία, συνεπώς προτείνεται η διάχυση των δράσεων στις τοπικές αρχές, στον τοπικό τύπο και στους γονείς.

Βασική επιδίωξη της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν «να αποκομίζουν από την κάθε διοργάνωση τα ιδιαίτερα στοιχεία της ευρύτερης παιδείας, που ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει μέσω της συμμετοχής, της προσπάθειας, του συναγωνισμού και της προσωπικής υπέρβασης».

Ως Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού ορίστηκε φέτος η Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016 και η θεματική της είναι «Νοιώσε τη χαρά της άθλησης χωρίς το άγχος της νίκης και το φόβο της αποτυχίας: Αθλητισμός- Δικαίωμα για όλους».

Αποτέλεσμα εικόνας για παγκοσμια ημερα αθλητισμου

Ενδεικτικά, το πρόγραμμα της "3ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού" μπορεί να περιλαμβάνει:

Αποτέλεσμα εικόνας

*Αθλητικές δραστηριότητες, κινητικές δραστηριότητες, παιχνίδια, χορό, αθλήματα κλπ. ανάλογα με την ηλικία των μαθητών/τριών και τις υποδομές του σχολείου.
*Οι αθλητικές δράσεις μπορούν να εμπλουτιστούν και να συνδυαστούν με προβολές ταινιών, βίντεο σχετικής θεματολογίας, διαδραστική συζήτηση – αναστοχασμό , ανάγνωση και συζήτηση κειμένων, άρθρων από εφημερίδες και περιοδικά, κλπ., καλλιτεχνική – εικαστική – μουσική δημιουργία με συναφή θεματολογία (π.χ. δημιουργία αφίσας, πανό, κολάζ κλπ.) και άλλα.
*Επιπρόσθετα, την ημέρα αυτή, οι σχολικές μονάδες έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Kids’ Athletics της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF), που θα υλοποιείται για το σκοπό αυτό σε διάφορα αθλητικά στάδια ανά την Ελλάδα κατόπιν συνεννόησης με την οικεία Ομάδα Φυσικής Αγωγής.

Αποτέλεσμα εικόνας

Είναι η τρίτη χρονιά που πραγματοποιειται αυτή η πρωτοβουλια, και όλοι οι γονείς θα πρέπει να τη στηρίξουν.

Η άθληση και η άσκηση έχουν μόνο οφέλη. Ζούμε σε μία χώρα που οι ευκαιρίες για άσκηση είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με παλαιότερα. Το παιχνίδι στη γειτονιά τείνει να εκλείψει, αφού για λόγους ασφάλειας οι γονείς σπάνια αφήνουν τα παιδιά τους να παίξουν στο δρόμο. Οι διαθέσιμες αθλητικές εγκαταστάσεις είναι λίγες, οπότε ακόμα και αν ένα παιδί θέλει να κάνει κάποιο σπορ, συχνά δεν υπάρχει διαθεσιμότητα σε κοντινή απόσταση. Το κόστος είναι ένα ακόμα εμπόδιο, αφού οι περισσότερες δραστηριότητες προσφέρονται ιδιωτικά. Επίσης, οι ευκαιρίες για περπάτημα έχουν ελαχιστοποιηθεί, αφού οι περισσότερες οικογένειες χρησιμοποιούν αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους, αφενός για να προλαβαίνουν όλες τις υποχρεώσεις, αφετέρου για λόγους ασφαλείας (φοβούνται π.χ. να αφήσουν το παιδί να πάει με τα πόδια μέχρι το φροντιστήριο). Επίσης, πολλά παιδιά έχουν τόσο φορτωμένο πρόγραμμα –ξένες γλώσσες, φροντιστήρια, μελέτη στο σπίτι- ώστε την περισσότερη μέρα κάθονται σε ένα θρανίο, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τρώνε στο πόδι, δυσκολεύονται να εντάξουν σνακ μεταξύ των γευμάτων και το βραδινό τους καταναλώνεται αργά, όταν τα μαθήματα τελειώσουν.

Γι αυτό, γονείς, μην χάνετε τις ευκαιρίες που δίνονται. Αρπάξτε τις. Βγείτε με το παιδί για τρέξιμο, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, ρυθμική, αερόβια, κολύμβηση! Πηγαίντε σε δημοτικά γυμναστήρια αν δεν έχετε την δυνατότητα να ανταποκριθείτε οικονομικά σε κάτι άλλο.

Αποτέλεσμα εικόνας

Με την τακτική άσκηση και τις φυσικές δραστηριότητες τα παιδιά ενισχύουν την υγεία τους, βελτιώνουν τη στάση του σώματος, ελέγχουν το βάρος τους, δυναμώνουν τα οστά, νιώθουν καλύτερα. Ευκαιρίες για άσκηση και παιχνίδια υπάρχουν παντού! Στο σχολείο κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, αλλά κι εκτός σχολείου.

Όμως πάντοτε να θυμάστε:

Μην ξεπερνάτε τα όρια του σώματός σας.
Πάντοτε πριν την άσκηση προηγείται καλή προθέρμανση.
Πάντοτε μετά την άσκηση να εκτελείτε ασκήσεις χαλάρωσης.

Καλή αθλητική σαιζόν!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved