Είναι ασφαλές το σχολικό του παιδιού μου;

Για πολλούς μαθητές οι μετακινήσεις με σχολικά λεωφορεία είναι μέρος της καθημερινότητάς τους για όλη τη (σχολική) χρονιά, ενώ ακριβώς επειδή μετακινούνται παιδιά, οι έλεγχοι της Τροχαίας, ειδικά κατά τη διάρκεια κάθε Σεπτεμβρίου, είναι συνεχείς.

Είναι ασφαλές το σχολικό του παιδιού μου;

του Γιάννη Σκουφή

Κάθε Σεπτέμβριο πάντως εντοπίζονται σχολικά με παραβάσεις και μάλιστα όχι ένα και δύο αλλά πολλά, οπότε είναι λογικό κάθε γονέας να ανησυχεί για το πόσο ασφαλές είναι το λεωφορείο με το οποίο μετακινείται καθημερινά το παιδί του. Υπάρχουν, όμως, τρόποι προκειμένου να ελέγξει κανείς την κατάσταση του σχολικού; Ή τουλάχιστον να έχει μια πρώτη εικόνα;

SCHOOL BUS 1

Το βέβαιο είναι πως υπάρχουν ενδείξεις για τη μη καλή κατάσταση και την πλημμελή συντήρηση ενός οχήματος γενικά. Αν, λοιπόν, δείτε ένα λεωφορείο με σπάσμενα ή ραγισμένα φώτα, με φθαρμένα ελαστικά και με εμφανώς ταλαιπωρημένο αμάξωμα, σαφώς και δεν είναι μια καλή πρώτη εικόνα η οποία μάλιστα δημιουργεί υποψίες και για άλλου είδους θέματα.

Βασικό στοιχείο ασφαλείας είναι και οι ζώνες. Αν υπάρχουν -όπως προβλέπει ο νόμoς -δύο σημείων, αν είναι σε καλή κατάσταση και βέβαια αν χρησιμοποιούνται. Την τελευταία πληροφορία μπορεί να σας τη δώσει το παιδί σας, ενώ απλά σημειώνουμε πως η μη χρήση ζωνών ασφαλείας είναι από τις πρώτες εγγραφές στη λίστα των παραβάσεων.

SCHOOL BUS 4

Φυσικά στην ασφαλή μετακίνηση με το σχολικό παίζει ρόλο τόσο η συνοδός όσο και ο οδηγός. Και για τους δύο μπορείτε επίσης να μάθετε από το παιδί σας. Αν για παράδειγμα η συνοδός προσέχει να κάθονται όλοι οι μικροί επιβάτες στις θέσεις τους ή αν τους επιτρέπει να περιφέρονται, καθώς και αν ο οδηγός βιάζεται, ενδεχόμενα για να προλάβει το επόμενο δρομολόγιο, ή αν διαπληκτίζεται με άλλους.

Τη συμπεριφορά του οδηγού του σχολικού στο δρόμο καλό είναι πάντως να τη διαπιστώσετε και μόνοι σας. Απλά ακολουθώντας το μια πέρα στη διαδρομή που κάνει τόσο προς όσο και από το σχολείο. Γιατί και στις δύο διαδρομές; Ίσως γιατί στο πήγαινε ο οδηγός μπορεί να είναι χαλαρός χρονικά αλλά στο έλα να πιέζεται και αυτό να έχει επίδραση στον τρόπο με τον οποίο οδηγεί...

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved